Raad massaal tegen collegevoorstel “omgekeerd inzamelen”

Inwoners van de gemeente Berg en Dal stappen over naar een nieuwe inzamelmethode voor huishoudelijk afval, maar de precieze invulling daarvan is nog onduidelijk.

Containers_omgekeerd_inzamelen-DGB

C90 en GJS Millingen

De gemeenteraad steunt het collegevoorstel van omgekeerd inzamelen niet. Opvallend: Combinatie 90 (C90) en GJS Millingen gingen niet mee met partner Groesbeekse Volkspartij (GVP). Dit was in de zomer nog wel het geval. C90 en GJS willen nu geen ondergrondse container voor het restafval, maar in plaats daarvan de zakken zoals inwoners van Millingen en Groesbeek die kennen. Deze worden dan opgehaald.

Verdeeld college

Het college van burgemeester en wethouders was zelf verdeeld over de plannen. Wethouders Erik Weijers (VOLG) en Sylvia Fleuren (CDA) zien de nieuwe methode naar aanleiding van de inspraakavonden voor inwoners niet zitten, terwijl wethouders Ria Barber (C90) en Sjaak Thijssen (GVP) de stap wél willen zetten. Ook burgemeester Mark Slinkman is vóór de plannen.

Carrousel

Dan nu de verhoudingen binnen de raad. GVP, PvdA en D66 (6 zetels) zijn vóór het collegevoorstel, maar alle andere partijen (17 zetels) zijn tegen. Daar zitten ook partijen bij die deze zomer de voorgestelde inzamelmethode nog ondersteunden. Er zijn echter wel verschillende varianten. C90, GJS en VOLG zijn in principe voorstander van minicontainers voor plastic, papier en GFT, maar willen geen ondergrondse containers voor het restafval. Dat moet volgens hen opgehaald worden, zoals nu in Groesbeek en Millingen het geval is. Voor Berg en Dal had een andere variant: 2 containers (GFT en papier), zakken voor plastic+ en ophalen van restafval. GroenLinks was “niet overtuigd van het voorstel” en Sociaal Groesbeek wil er ook niet aan geloven. CDA is in ieder geval tegen het collegevoorstel, maar twijfelt nog over het alternatief in verband met het papier voor de verenigingen. Daar waren veel zorgen over. VVD wil het huidige Groesbeekse/Millingse systeem behouden.

Omgekeerd inzamelen in het kort

Wat is het plan van het college? Bij “omgekeerd inzamelen” heeft men de beschikking over 3 minicontainers: 1 waarin men kunststofverpakkingen, blik en drankenkartons inzamelt; 1 voor oud papier en karton en 1 voor gft. Omdat er met deze inzamelsystematiek al veel afvalstoffen gescheiden in deze 3 minicontainers verdwijnt, blijft er een kleinere hoeveelheid huishoudelijk restafval over. Dat restafval gaat naar één van de 50 á 60 ondergrondse containers. Dit moet u zelf doen. Men opent de ondergrondse container met een afvalpas en per inworp betaalt u € 1,-.

Januari

Een definitief besluit zou aanvankelijk volgende week tijdens de raadsvergadering worden genomen, maar dit is verzet naar de vergadering van januari. In januari volgt er eerst nog een tweede carrouselvergadering hierover. Fracties hebben nu één maand de tijd om een inzamelvariant door te geven. Over eventuele containers voor oud papier en plastic is namelijk nog wat onduidelijkheid. Ondergrondse containers voor het restafval zullen er hoogstwaarschijnlijk niet meer komen, daar is geen draagvlak voor.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
HANDY

Eindelijk ze worden wakker

Groesbeker

Jammer,dan kunnen we die pasjes voor de ondergrondse container,die we illegaal hadden laten maken,weer weg gooien.In een zak, dat dan weer wel…

Dat er nu verdeeldheid is dat is goed voor de politiek.
De raad moet meer naar de mensen luisteren, en dan een standpunt innemen, en niet steeds maar achter het college aan lopen.
Groesbeek is steeds de klos geweest, nu moet Ubbergen maar een keertje bakzeil halen.
Ik moet er niet aan denken dat al die bakken voor die bejaarden woningen staan, en dat oudjes met een zak naar die containers moeten sjouwen.
En daarbij, is er al veel te veel geld onnodig geld over de balk gesmeten.

Juustem
Met een toenemende vergrijzing, toenemende druk op mantelzorgers, toenemende kosten voor inwoners, maar een overheid die mensen steeds meer aan hun lot overlaat. Denkt de gemeente werkelijk dat mensen hun restafval weg gaan brengen? Hoe wil je dat doen als je moeilijk te been bent, hoe wil je dat doen als je geen auto hebt of geen netwerk aan mantelzorgers hebt? En de mensen met maar en klein tuintje, moeten zij die maar opofferen om daar maar een container-stalling van te maken? De Overheid laat het steeds meer afweten, de elite wordt gespaard, de gewone man is de klos! Het… Lees meer »
kiezer 2014
Slecht plan van Sjaak en maar weer drammen om het er door te krijgen. De burgemeester zit binnen 3 maanden al weer in de schaduw van de ‘ervaren’ wethouder zijn eigen standpunten te bepalen . Dat had ik in 2014 als kiezer zo graag anders gezien door die ene stem. Veel minder ge-Sjaak; meer openheid van de politiek en vooral meer gevoel voor de wensen van inwoners, ook al komen ze niet massaal naar inspreekavonden. Jammer van u burgemeester! Wat wij willen qua afval inzamelen; lagere kosten, goed voor ons milieu, vlak bij de deur ophalen en VEEL meer aandacht… Lees meer »
wpDiscuz