Nieuwe ambtsketen en ‘bodebus’ voor gemeente Berg en Dal

Op dinsdag 15 december 2015 heeft burgemeester Mark Slinkman in bijzijn van de andere collegeleden een zilveren bodebus overhandigd aan Stef van de Poll en Nel Duijnstee, bodes bij de gemeente Groesbeek.

V.l.n.r. Ontwerper Mart Derks, Bodes Stef van de Poll en Nel Duijnstee, burgemeester Slinkman en Marianne Derks, echtgenote van de heer Derks.

V.l.n.r. Ontwerper Mart Derks, Bodes Stef van de Poll en Nel Duijnstee, burgemeester Slinkman en Marianne Derks, echtgenote van de heer Derks.

Voortaan herkent u de beide bodes bij officiële gelegenheden aan dit onderscheidingsteken, waarmee een oude traditie in ere wordt hersteld. De bodebus is voorzien van het nieuwe gemeentewapen van Berg en Dal.

De bodebus was van oudsher een onderscheidingsteken, dat bodes droegen die in dienstwaren van overheidsinstellingen zoals een gemeente. De bodes, die geschreven berichten overbrachten, droegen deze in een bus aan hun gordel. Aan de bus zat een schildje met het wapen van de instantie die de bode vertegenwoordigde. De drager van de bodebus had bepaalde privileges, zoals gratis vervoer per postkoets.

Presentatie ambtsketen

Nu per 1 januari 2016 de naam van de gemeente en het gemeentewapen wijzigen, heeft dit ook gevolgen voor de ambtsketen die de burgemeester draagt bij de uitoefening van zijn ambt. Het nieuwe gemeentewapen dient immers volgens wettelijk voorschrift op de ambtspenning te staan, die aan de keten hangt. Aangezien de drie voormalige gemeenten verschillende ketenuitvoeringen hadden, is ook deze vernieuwd en aangepast aan de nieuwe gemeente.

Tijdens de vorige raadsvergadering werd de nieuwe ambtsketen van de gemeente Berg en Dal gepresenteerd. Zowel de ambtsketen als de bodebus zijn gemaakt door edelsmid Mart Derks uit Millingen aan de Rijn. Samen met zijn vrouw Marianne runt Mart een sieradenatelier/-galerie, Atelier Eigens, waar hij sieraden maakt voor speciale gelegenheden.

Momenteel is er ook een expositie van sieraden van zijn hand te bekijken in de hal van het gemeentehuis, die geïnspireerd is door de natuur van de nieuwe gemeente Berg en Dal.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy

Mag ook geld kosten, weer % ozb erbij?

Lezer

Aan de redactie: Jammer dat dit ambtsketen niet in beeld is gebracht!

wpDiscuz