[Update] Gemeente peilt mening inwoners over AZC

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal zal haar inwoners al in een vroeg stadium betrekken bij de discussie over de noodopvang van vluchtelingen.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Groesbeek – Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Slecht beleid

Op diverse plaatsen in Nederland loopt de discussie flink uit de hand, Geldermalsen is daar een recent voorbeeld van. Dit komt onder andere doordat inwoners niet goed bij de besluitvorming omtrent noodopvang worden betrokken en een slechte communicatie naar de burger toe. “Zij worden een beetje overvallen”, zei burgemeester Mark Slinkman. Onze gemeente wil dit in ieder geval anders aanpakken, zo bleek donderdagavond.

Nog geen sprake van noodopvang

De kersverse burgemeester heeft donderdagavond namelijk laten weten de inwoners van de gemeente al snel te willen peilen, voor het geval ook de gemeente Berg en Dal vluchtelingen gaat opvangen. Vooralsnog is hier overigens geen sprake van. “Er zijn geen locaties in beeld en ook van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben wij nog niets vernomen”, aldus Slinkman. In oktober werd bekend dat de gemeente 150 vluchtelingen wil opvangen, maar het COA vindt dit nog te weinig.

Weten wat er leeft

“Wij willen als college nu, in een fase waarin er niet iets ligt, in een interactie komen met de burgers om te horen wat er leeft. Zodat men zich ook vooraf serieus genomen voelt”, zei Slinkman. Vrijdagochtend zal er een persbericht volgen met meer informatie en inwoners kunnen middels een vragenformulier op de gemeentelijke website hun zorgen en angsten kenbaar maken.

Passende opvang

Daarnaast kunnen inwoners ook aangeven welke vorm van opvang (crisis/enkele weken of nood/enkele maanden) zij voor hun dorp of wijk passend zouden vinden, of juist niet. Ook over het aantal op te nemen vluchtelingen kan men zich uiten. Grote aantallen stuiten op meer verzet, is de laatste maanden in Nederland gebleken. Potientiele vrijwilligers mogen zich ook alvast melden. “Dan weten wij op welke mensen wij straks kunnen terugvallen om een menswaardige opvang te realiseren”.

Eerste handreiking

Hoe de gemeente met de resultaten van het onderzoek om gaat is nog niet bekend, liet Slinkman weten. Hij gaf aan dat het een eerste handreiking richting de inwoners is. Op basis van de binnengekomen reacties neemt men een pas besluit.

Update 18-12-2015, 09:30 uur
Het formulier op de site van de gemeente staat inmiddels online. Klik hier om het in te vullen en uw mening over vluchtelingenopvang te geven.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 43 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thee

Die kneuzen in t gemeentehuis eruit, dat lijkt me een eerste juiste stap.
Daarna de mensen op een humane manier helpen en kekker dicht bij huis opvangen, dan hoeven ze niet zo ver te reizen en hebben ze geen last van de regen of kou

toon

Geldermalsen 2.0 wordt het dan

fredje

ik ben tegen zoveel vluchtelingen het levert veel problemen op en kost bakken met geld terwijl onze oudjes en mensen die verpleging nodig hebben daar is dan geen geld voor ik vind in land waar wij eigen mensen leven of van af komen voor gaan en er moet geluisterd worden is de meerderheid tegen dan gaat het plan niet door klaar

Goffer

Laat alle voorstanders voor vluchtelingen er allemaal 2 in huis nemen,is dat hele probleem in 1 klap opgelost…..

Goffer

Iedereen die voor de vluchtelingen zijn neem 2 vluchtelingen in huis,probleem opgelost!!

Niet nog meer, heumensoord zitten er genoeg. Nu hier….

Toontje

Er wordt altijd over vluchtelingen gepraat, maar volgens mij is het overgrote deel economische gelukszoekers en illegale immigranten. Moet Nederland daarvoor opkomen?

karin

heb je hier bronnen/cijfers voor? ik vind het namelijk nogal stemmingmakerij als je dit niet kunt staven

Sofke
Jammer van de onderstaande reacties. Had gehoopt op meer humane mensen in Groesbeek. Jammer dat niemand zich kan verplaatsen in deze mensen, maar alleen negatieve reacties geeft. Stel je nou eens voor dat je in hun schoenen staat en moet vluchten uit je land? Het is zo jammer dat er onderbuik argumenten komen die nergens op gebaseerd zijn. Natuurlijk is het onze plicht migranten op te vangen en dit humaan te doen. Zodra er goed is gecommuniceerd en er een geschikte locatie is gevonden, vind ik dat ook gemeente Groesbeek noodopvang moet creëren voor migranten. Zou het zelf namelijk erg… Lees meer »
Thee

Neem er lekker 4 in huis, iedereen blij

Janny

Als Toontje de leugens van die geblondeerde ophitser wil geloven moet hij dat zelf weten.

Groesbeker

heb jij concrete aanwijzingen danwel bewijzen dat het niet zo is..Ik vind het nogal stemmingmakerij als je dit niet kunt staven

Janny

In de gebieden waar de vluchtelingen vandaan komen is al jarenlang oorlog.
Die hele regio is gedestabiliseerd o.a. door de illegale oorlogen van Bush in Irak en Afganistan.
Misschien kunnen degenen die toen stonden te juichen bij die illegale aanvallen op Bagdad (o.a. het CDA van Balkenende) nu wat vluchtelingen in huis nemen.

Janny

Die hele regio waar de vluchtelingen vandaan komen is gedestabiliseerd o.a. door de illegale oorlogen van Bush in Irak en Afganistan.
Misschien kunnen degenen die toen stonden te juichen bij die illegale aanvallen op Bagdad (o.a. het CDA van Balkenende) nu wat vluchtelingen in huis nemen.

toon

As ze komme piepte wel anders

toon

Die zie ik liever as ow

de gek zet
vluchtelingen ze klagen steen en been ze hebben bijna alles niks is goed dus mijn conclussie is waar ze vandaan komen dat ze het daar beter hebben gehad dan hier dus geeft mij de reden om ze terug te sturen en geeft ook geen aanleiding tot asiel vluchteling maar als gelukzoekers . ze geven er zelf mee aan dat ze het daar beter hebben gehad als je deze voorzieningen niet accepteerd is het toch elders beter geweest krijgen zelfs voorrang op mensen uit nederland die 10 jaar op de wachtlijst staan voor een huis die mensen wordt niks geboden en… Lees meer »
Toontje
Er wordt altijd over vluchtelingen gepraat, maar het overgrote deel zijn economische gelukszoekers en illegale immigranten. Moet Nederland daarvoor opkomen? En waarom wordt er altijd van uit gegaan dat ‘de vluchtelingen’ moeten blijven? Na WO 2 moesten de evacués ook weer naar huis en daar wachtte echt niet het aardse paradijs, maar een kapot geschoten dorp of stad en ze moesten het samen maar uitzoeken. Maar als je deze visie deelt word je in Nederland steevast gebrandmerkt als ‘bruin’ of ‘onderbuik’. Of er wordt begonnen over de oorlogen, die het Westen in het Midden Oosten zogenaamd is begonnen. Nou (surprise,… Lees meer »
Toontje

Dit soort gescheld, Janny, moet eens ophouden. Kom met argumenten of hou je mond met je onfatsoenlijk gedrag. Ik geef je vast een tip: maak goed onderscheid tussen wat Wilders werkelijk heeft gezegd en wat hem (o.a. door de meeloop-media) in de mond wordt gelegd.

Toontje

Niet dreigen, toon. Zo speel je de voorstanders alleen maar in de kaart! Verzet je met argumenten, niet met geweld!

wpDiscuz