Gemeente: “Vuurwerkvrije zones nog niet nodig”

De gemeente Berg en Dal ziet nog niets in het invoeren van vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkjes-DGB

GroenLinks Berg en Dal, zelf voorstander van een vuurwerkverbod, had vragen over de schades, overlast en handhaving vóór en tijdens de jaarwisseling. De partij vroeg onder andere of het college bereid is om vuurwerkvrije zones in te stellen voor gebieden waar veel overlast is.

Allerlei wijken en gebieden

Dat ziet men vooralsnog niet zitten, laat het college weten. De politie, die extra surveillancediensten inzet rond de jaarwisseling, krijgt wel meldingen van overlast binnen, maar er is geen duidelijk concentratiegebied. De meldingen verschillen ieder jaar weer en zijn volgens de politie verspreid over allerlei wijken en gebieden in de gemeente.

Noodsituatie

Het aanwijzen van een vuurwerkvrije zone tijdens de jaarwisseling vinden burgemeester en wethouders (B&W) alleen legitiem wanneer de situatie op een locatie de spuigaten uit loopt. “Er moet dan concreet onderbouwd kunnen worden waarom dit gebied onderscheidend is ten opzichte van het overige grondgebied en waarom er noodzaak is om in dat betreffende gebied af te wijken van de landelijk geldende regels”, aldus B&W. Met de landelijk geldende regels bedoelt B&W dat burgers vanaf 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur consumentenvuurwerk mogen afsteken. “Wij achten deze noodzaak in de lokale omstandigheden vooralsnog niet aanwezig. Bovendien is de daadwerkelijke handhaving van zo’n bepaalde gebiedsaanwijzing tijdens de jaarwisseling onvoldoende te garanderen.”

Digitale meldingen

Voor vuurwerkoverlast is er ook een digitaal meldpunt in het leven geroepen door diverse GroenLinks-fracties. 30 lokale fracties, waaronder GroenLinks Berg en Dal, zijn initiatiefnemer. Uit de kaart van dit jaar blijkt dat er 262 klachten uit de gemeente Berg en Dal komen, waarvan 94 uit Groesbeek. Verspreid zijn deze, in tegenstelling tot de meldingen die bij de gemeente/politie zelf bekend zijn, allerminst: er komen tientallen meldingen vanaf een handvol locaties op de kaart. In totaal zijn er 10 locaties vanwaar overlast is gemeld. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het initiatief ligt al landelijk onder vuur door vele nepmeldingen. Daarom nam een Schiedamse wethouder meldingen uit zijn gemeente niet serieus.

B&W geeft aan de landelijke ontwikkelingen omtrent de vuurwerkdiscussie te blijven volgen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 januari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lambert

Wat een belachelijk standpunt van de gemeente, het heeft meer als een week geknald in Groesbeek Zuid, waarvan een groot deel illegaal vuurwerk.
Extra agenten op straat? Ik heb ze niet gezien. Sterker nog ik zie ze alleen maar van de Houtlaan naar Malden rijden en terug.
En op die momenten zijn ze zo druk min gesprek met elkaar, dat ze de omgeving nauwelijks waar nemen.
Het enige blauw op straat in dit land zijn de verkleumde daklozen en bedelaars.

de gek zet

kriege we dan ok het keulen van gelderland of is er genoeg bewaking hiero

Groesbeker

ze praten ook alleen maar over consumentenvuurwerk, maar de grote overlast komt enkel door die idioten die A) van dat illegale spul afsteken B) schijt aan iedereen hebben en C) het brein van een strontvlieg hebben.
Ze leven in een waas en weten niet welke overlast zij veroorzaken richting de ouderen, jonge kinderen en vooral (huis)dieren. Mensen hebben weken, zo niet maandenlang de naweeën van dat achterlijke geknal doordat er angst heerst bij eerdergenoemde groepen..

Joey

Hahaha zeker een kut jeugd gehad jij #misgunner

wpDiscuz