“Tientallen reptielen gedood op fietspad spoorkuil”

Op het fietspad door de spoorkuil tussen de Schietbaan en de Biesseltsebaan in Groesbeek zijn in 2015 37 reptielen gedood. Dit blijkt uit de gegevens van de NDFF (Nationale Databank Flora en Fauna).

Het zou gaan om 36 zandhagedissen en één hazelworm. De reptielen zijn in de maanden april, mei en augustus aangetroffen. In juni en juli waren er geen waarnemingen van dode dieren op het fietspad.

RAVON: “Meer slachtoffers”

Volgens RAVON ligt het aantal mogelijk nog hoger: “Uit literatuurreferenties blijkt dat bij hagedissen de volgende ochtend al ruim de helft van de verse verkeersslachtoffers is weggewerkt door aaseters (kraaien, vossen, egels etc). Omdat er niet elke dag is gekeken ligt het werkelijke aantal verkeersslachtoffers waarschijnlijk hoger en kom je al snel op ca. 75 individuen”.

Populatie van 400

Mochten deze aantallen kloppen, dan betreft dit een redelijk deel van de populatie. Bureau Waardenburg schatte de populatie zandhagedissen in de spoorkuil op de 200 tot 400 dieren, zegt Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG.) “Een substantieel deel van deze populatie sneuvelt dus op het nieuwe fietspad”, aldus de werkgroep. “Deze situatie kan niet anders worden beschouwd dan als een zeer forse overtreding van de Flora- en Faunawet”.

“Geen bewijs”

De gemeente heeft in de beantwoording van raadsvragen in december vorig jaar laten weten dat niet bewezen is dat er met de aanleg van het betonnen fietspad meer slachtoffers onder reptielen zouden zijn. “Door het leefgebied van de beschermde soorten werd immers al gefietst, zowel bovenlangs als door de spoorkuil, waardoor er al slachtoffers vielen onder die beschermde diersoorten”. Tijdens een hoorzitting op 4 juni 2015 gaf de gemeente aan dat meldingen die uit de (privaatrechtelijke commerciële) Nationale Databank Flora en Fauna komen, niet betrouwbaar zijn. Iedereen kan zaken melden.

Afgesloten en weer open

Eind augustus werd een gedeelte van het fietspad afgesloten op aandringen de staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken. Dit tot ongenoegen van de inwoners die graag gebruik van het fietspad maken. De Flora- en Faunawet zou door de gemeente zijn overtreden vanwege de aanwezigheid van zandhagedissen en hazelwormen in de spoorkuil, waar het fietspad ook doorheen loopt. Medio oktober werd het fietspad weer geopend. De zandhagedissen en hazelwormen waren, zo bleek na onderzoek en volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in winterslaap.

Er wordt nog gezocht naar oplossingen voor dit jaar.

Dossier “Fietspadsoap Groesbeek”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, WMG

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 januari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kiezer 2014

Nou Martijn van de PVDA. Jij bent op dit dossier stemming maker nummer 1 in de gemeenteraad.
In september 2015 vertelde je in de gemeenteraad nog puik; ”persoonlijk heb ik die ‘salamanders’ nog nooit gezien”.
Was dat symbolisch voor je altijd zo oppervlakkige dossier kennis of een leugentje?
Hoe moet dat ooit goed komen; voor de fietsers, met onze mooie natuur, al die liefhebbers die dat koesteren met woord en daad en Martijn in de Gemeenteraad?

De zandbult

Zijn er geen andere zaken waar we ons druk over maken dan deze flauwe kul,zijn er ook al dode uilen gevonden op de heetsten? Niet meer op reageren!

Miep

Wat een aannames en schattingen toch weer, ik fiets er dagelijks over heen en nog nooit 1 beestje aangetroffen. Dit zijn toch geen harde bewijzen!
Dus er zouden naar schatting 38 doodgereden reptielen opgegeten zijn door aaseters. Aaseters zijn toch ook dieren? Als de schuldige daders ( waarschijnlijk de fietsers) de reptielen niet hadden doodgereden waren ze wel uit hun hollen geroofd door de hongerige aaseters, deze hebben toch ook een leven. Leve de natuur!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nuilert

op een gemiddelde rijksweg vallen per jaar wel een beetje meer doden van de dierengemeenschap zullen we die voortaan ook maar afsluiten dan?
Iedere discussie over dat fietspad is nutteloos de gemeenschap heeft er baat bij en profijt van gewoon definitieve openstelling en door.

B. Janssen

Ik kan er nog niet meer naar luisteren!! Wat een flauwkul, deze mensen hebben vast niets beters te doen. Er zijn veel belangrijker zaken in ons land waar we ons op dit moment druk op moeten maken.
De natuur regelt zichzelf, zo is het altijd geweest als de leefomgeving ergens veranderde……

Nog één ding waar deze NDFF organisatie eens naar moet kijken: iets verderop richting Malden is een compleet bos gekapt en vernietigd. Hoeveel diertjes zijn daar niet de dupe van geworden?

Einde reactie, en zo moeten we het allemaal doen: lekker dood zwijgen.

Miep

in 2014 waren er 570 mensenlijke verkeerdoden. Hoeveel wegen zijn er voor afgesloten??

Inderdaad B Janssen vraag mij ook af waar van die gasten nu zijn van die milieuorganisatie nu het halve bos gesloopt en helemaal aan gort gereden wordt door die grote machines en vrachtwagens ,zitten daar geen dieren?

Reggie

Van die gasten word je toch doodziek, ik zie er nooit iets van reptielen, en hun kunnen vertellen hoeveel er zijn gedood, zucht.

Truusje

Neem deel aan de discussie

Truusje
“Tientallen reptielen gedood op fietspad spoorkuil” En volgens RAVON komt dit alleen door de fiets. Het zijn allemaal verkeersslachtoffers volgens RAVON. Vijanden van de zandhagedis: De voornaamste vijanden van de zandhagedis zijn verschillende soorten vogels. Het betreft soorten uit verschillende groepen, zoals fazanten, reigers, ganzen, klauwieren, uilen, kraaien en een aantal roofvogels, voorbeelden zijn de buizerd en de torenvalk. Verder zijn rovende zoogdieren als de egel, de marter en de huiskat bekende vijanden van hagedissen evenals de vos, die ook de eitjes opgraaft. Ook de mol eet de eieren van de hagedis als het dier de kans krijgt. De zandhagedis… Lees meer »
charles

Neem deel aan de discussie

charles

Ik snap het dat er mensen zijn die zich inzetten voor allerlei dieren, maar ook die zouden eens moeten beseffen dat de Rijlaan net zo gevaarlijk is voor dieren als voor fietsers. Net als laatst met twee kinderen.
Moeten er eerst nog meer ongelukken gebeuren voordat men beseft dat kinderen toch net iets belangrijker zijn.
En dus een goed en veilig fietspad noodzakelijk is.

Lizard man
@ Charles Er staan hier flink wat niet- inhoudelijke reacties, maar u maakt zeker een valide punt. De Rijlaan is inderdaad levensgevaarlijk en ik ben altijd blij als ik het weer overleefd heb. Probleem is echter, er wordt nog steeds veel over de rijlaan gefietst. Zelfs deze week waren daar weer twee gewonden en het fietspad is nu gewoon open, dus dat lost het probleem blijkbaar niet op. Mijn vraag is dan ook, waarom heeft de gemeente zo halsstarrig vastgehouden aan een fietspad in het spoorgat. Was het achteraf niet veel beter geweest om de rijlaan een- richting verkeer te… Lees meer »
Gerard

Neem deel aan de discussie

plattepeter

en hoeveel zijn er dood gereden met het plat zagen van het bos ?
besteed je energie aan belangrijke dingen!

Fred van Os.

wat een flauwekul , aannames / schattingen … enz. dat er nog mensen zijn die zich hier mee bezig houden om een beetje in de picture te komen. Of zijn het alleen staande zonder hobby ? Ik heb nog nooit een reptiel gezien daar op het fietspad ( laat staan een dooie ) Ga wat nuttigs doen voor de gemeenschap. En die flauwekul wordt natuurlijk belast op de burger.

wpDiscuz