Afvalinzameling gemeente Berg en Dal per 2017

Inwoners van de gemeente Berg en Dal schakelen vanaf 2017 over naar een nieuwe manier van afvalinzameling. KLIK HIER VOOR HET MEEST ACTUELE BERICHT DAAROVER.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Draagvlak binnen raad

Uit de carrouselvergadering van donderdag blijkt dat een meerderheid van de gemeenteraad een nieuw scenario steunt. Alleen PvdA en VVD zijn tegen. De raadsfracties is gevraagd om hun eigen gewenste inzamelsysteem aan te geven. Dit om het draagvlak binnen de raad te toetsen, vanwege de lange discussie over de nieuwe inzamelmethode waarin verschillende varianten werden genoemd.

Methode per 2017

Onderstaande methode gaat vanaf 1 januari 2017 voor de hele gemeente gelden:

• Restafval: tariefzakken, tweewekelijks aan huis inzamelen;
• GFT-inzameling: minicontainer, tweewekelijks aan huis inzamelen + zomerinzameling (mei t/m oktober);
• Papier: minicontainer, maandelijks aan huis inzamelen met inzet van verenigingen. Daarnaast brengcontainers in eigen beheer van verenigingen;
• Plastic+: zak, tweewekelijks aan huis inzamelen.
Let op: inzamelfrequentie kan nog afwijken. Dit wordt later bekend.

Heffing

De afvalstoffenheffing in de gemeente Berg en Dal ligt met het nieuwe scenario tussen de € 127,- (eenpersoons) en € 195,- (meerpersoons) per huishouden. Huishoudens uit de voormalige gemeente Groesbeek gaan er qua heffing op achteruit: € 50,- extra voor meerpersoons en € 30,- extra voor eenpersoons. Inwoners uit voormalig Millingen aan de Rijn en Ubbergen betalen iets minder heffing. Het CDA wil dat daar nog eens goed en kritisch naar gekeken wordt. De heffing is volgens de politieke partij namelijk onevenredig hoog ten opzichte van de huidige heffing. CDA was zelf overigens voorstander van de huidige Groesbeekse/Millingse inzamelmethode. “Dat is de goedkoopste en meest duurzame variant”.

Geen “omgekeerd inzamelen”

In eerste instantie leek het er op dat de inwoners van de gemeente Berg en Dal te maken zouden krijgen met “omgekeerd inzamelen”. Dat is het voorstel van het college, maar hier is geen meerderheid voor te vinden in de raad. Men moest op zoek moest gaan naar een nieuwe inzamelmethode, waar binnen de raad draagvlak voor is. De PvdA wil “omgekeerd inzamelen” via een amendement in enkele kernen alsnog doorvoeren, puur als pilot voor één jaar. Het amendement kan echter op weinig steun rekenen. Klik hier voor informatie over het oude voorstel.

Het college zelf steunt het raadsbesluit niet, maar zal dit wel uit moeten voeren.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 januari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy
Wel raar dat we er in voormalige gemeente Groesbeek er € 50,- op toeleggen en dat alleen voor een minicontainer voor het papier.. dit kan toch niet waar zijn? Terwijl nu het oudpapier maar 1x per maand wordt opgehaald zonder container.. waarom is dit ineens niet meer goed genoeg? Dit heb ik nog nergens gelezen….. Waar laten we deze container nu weer? Deze container wordt ook wel erg zwaar als deze vol zit met oudpapier (ARBO) Waarom laten we het niet gewoon zoals het is? Spaart kosten voor de BEWONERS van voormalig gemeente Groesbeek. Een ding moet ik de raad… Lees meer »

En weer kunnen de inwoners van Groesbeek betalen. Wat moet ik met een papiercontainer? De voetbalverenigingen zorgen nu toch voor een goede inzameling. Gemeente bedankt dat wij als Groesbekers alle lasten mogen gaan dragen voor uw grootwaanzin. De rest van de gemeente gaat er vooruit en wij mogen de lasten dragen. Eerst de rioleringslasten en nu afvalstoffenheffing.

Hallo gemeente groesbeek (oh nee) berg en dal… ik vindt het weer belachelijk dat er weer moet worden betaald… hoe kun je mensen nu verplichten om een container te nemen en er moet ook weer voor betaald worden.. kijken jullie ook of het allemaal wel pas bij huizen nog een container..bij deze is hoef hem niet ik rij zelf wel naar voetbal vereniging of DAR… dadelijk is het bij mijn thuis een DAR…. en we wonen niet allemaal in grote huizen.. miss hebben jullie er zelf plaats voor? Maar niet iedereen…

De Kuier.

Motte we straks eerst nog goan betaole vur ën vurgunning um al die bakke beej de hut te zette.!!!! Gë zult mar op ën fletje wone. Mooj……

Roos

Schieten er helemaal niks mee op. Grote gft container zit vaak al propvol dus een kleine loont niet. Papier kan ook zonder container prima aan straat gezet worden.plastic en blauwezak blijven gewoon. Het komt er opneer dat we gewoon meer gaan betalen,voor minder.

Eerst moeten die dorpjes allemaal bij groesbeek horen… dan even onze naam even veranderen…en dan kunnen wij groesbekers ook nog even voor ze gaan betalen…bedankt gemeente! Super!

wpDiscuz