Carnaval 2016: leeftijdsbandjes

Carnaval staat voor de deur en dat wordt in alle kernen van de gemeente Berg en Dal uitbundig gevierd door groot en klein.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeente, GGD, IrisZorg en horecabedrijven/feesttenten hebben dit jaar weer gezamenlijke afspraken gemaakt om een verantwoorde alcoholverstrekking zo eenvoudig en helder mogelijk te organiseren. Net als vorig jaar wordt hiervoor gemeentebreed een zogenaamd carnavalsbandje gebruikt.

Dit polsbandje is bestemd voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Enkel aan jongeren die zo’n polsbandje dragen, wordt met carnaval alcohol geschonken. Aan jongeren onder de 18 jaar mag namelijk wettelijk geen alcohol worden verstrekt en aan personen boven de 25 jaar kun je over het algemeen wel zien dat ze ouder zijn. Voor jongeren van 18 tot 25 jaar geldt tijdens de carnavalsdagen: geen bandje = geen alcohol.

Naleving leeftijdsgrens

Het doel van de carnavalsbandjes is het verbeteren van de naleving van de leeftijdsgrens. Met zichtbare leeftijdsbandjes wordt het ondernemers makkelijker gemaakt om aan de verplichtingen van de Drank- en horecawet te voldoen. De gemeente faciliteert hierbij door de carnavalsbandjes beschikbaar te stellen aan ondernemers die de legitimatiebewijzen van jonge bezoekers eenmalig controleren met een zogenaamde ID-swiper. Dit apparaat kan de leeftijd elektronisch vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Blijkt diegene minimaal 18 jaar te zijn, dan krijgt deze bezoeker direct een polsbandje omgedaan. Dit polsbandje blijft alle carnavalsdagen geldig (omhouden dus) en hiermee kan de bezoeker aantonen dat hij gerechtigd is om alcohol te kopen en te drinken. Het bedienend personeel hoeft dan niet meer steeds naar leeftijd of legitimatie te vragen.

Verstrekpunten leeftijdsbandjes

Alle horecabedrijven/feesttenten die met behulp van de verplichte ID-swiper leeftijdsbandjes gaan verstrekken krijgen een instructie van GGD en IrisZorg. Een actueel overzicht van alle verstrekpunten is te vinden op http://bit.ly/CarnavalBergEnDal2016.

De norm ‘geen alcohol onder de 18’ is vastgelegd in de Drank- en horecawet. Het verbod richt zich zowel op de verstrekker als op de jongere zelf. Een jongere onder de 18 jaar die alcohol in zijn of haar bezit heeft in de publieke ruimte (dit is op straat maar ook in een horecabedrijf of een feesttent) is persoonlijk strafbaar en kan hiervoor een boete krijgen van € 90,-. Dus ben je tussen de 18 en 25 jaar: zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt en houd het leeftijdsbandje alle dagen dat je carnaval gaat vieren om je pols.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Carnaval 2016: leeftijdsbandjes

Reageren is niet toegestaan.