Gemeente Berg en Dal onder repressief toezicht

De gemeente Berg en Dal komt in 2016 in aanmerking voor het repressief toezicht van de provincie Gelderland. Dit is de minst belastende toezichtsvorm.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Groesbeek – Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Geen voorafgaande goedkeuring nodig

Repressief toezicht wil zeggen dat dat de gemeente zonder voorafgaande goedkeuring van de provincie de begroting en begrotingswijzigingen kan uitvoeren. Een gemeente onder repressief toezicht blijft wel alle documenten uit de budgetcyclus aan de provincie sturen.

Begin fusie: preventief toezicht

In 2015 stond de gemeente nog onder preventief toezicht, de zwaarderde vorm, omdat er in de begroting nog sprake was van tekorten tot aan 2018. De nieuwe gemeente kon vanwege de herindeling aanvankelijk ook niet voldoen aan de wettelijke termijnen voor inzending van een vastgestelde begroting voor 2015. Dit was voor 2016 wel het geval.

2016 niet structureel sluitend

De provincie Gelderland vindt de begroting 2016 van de gemeente Berg en Dal niet structureel en reëel in evenwicht, maar dat evenwicht wordt wordt in de meerjarenbegroting hersteld. De begroting van 2016 wordt door de provincie als “niet structureel sluitend” gezien, omdat deze sluitend is gemaakt door een onttrekking van € 750.000,- aan de algemene reserve. PvdA Berg en Dal noemde het een “struisvogelbegroting”.

Correctie

De gemeente Berg en Dal ziet zelf een negatieve tendens voor de begroting in de jaren 2017 en 2018, er zijn nog kleine tekorten, maar daar denkt de provincie anders over. Zij corrigeert de saldi uit de onlangs vastgestelde begroting vanwege “incidentele en naar ons oordeel niet-reële posten”. Berg en Dal komt daardoor in de plus te staan.

Geen gebruik maken van reserves

De meerjarenbegroting van de gemeente sluit nu weliswaar structureel, maar daar zet men vier jaar lang een reserve jaarrekeningsresultaten voor in. Het is de bedoeling om op termijn een begroting zonder tekort te presenteren, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de reserves.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

“geen gebruik maken van de reserves ” Nee allicht niet, we plukken de Groesbeekse inwoners wel kaal. Die worden nu al na de fusie het meest uitgemolken.

Lambert

Dus dat hebben we voor de samenvoeging terug gekregen: ” kosten en tekorten”.

kiezer 2014

De bruidsschat bij de herindeling was magertjes, maar dat wisten wij voor de bruiloft.
Onze achternaam ‘Groesbeek’ inleveren wisten we pas tijdens de huwelijksnacht van 19 op 20 november 2015. Ik had hoop, wie niet is wezen stemmen heeft die hoop verkocht voor iets wat hij of zij die dag belangrijker vond.

wpDiscuz