Voorzitter Raad van Bestuur Slachtofferhulp in “Dorpsplein”

Zondag 14 februari is Harry Crielaars te gast in het praatprogramma van omroep Berg en Dal, het Dorpsplein. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland (SN). In veel steden zijn regionale bureaus. Ook in Nijmegen is zo’n bureau. Met ongeveer 18 vrijwilligers.

Slachtofferhulp Nederland is een deskundige organisatie die werkt volgens professionele maatstaven. Er zijn zo’n 350 beroepskrachten en 1300 vrijwilligers bij betrokken. Het principe is hulp van burger tot burger. SN biedt gratis hulp aan slachtoffers van (gewelds)misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten op praktisch, juridisch en psychosociaal gebied.

Nabestaanden, getuigen en andere betrokken krijg eveneens een hulpaanbod. Het doel van de hulpverlening is de slachtoffers te ondersteunen bij het verwerken van de gebeurtenis en het – waar mogelijk – herstellen dan wel verlichten van materiële en immateriële schade. Slachtoffers beschikken doorgaans over veel veerkracht en capaciteiten om hun leven na een ingrijpende gebeurtenis zelf weer op de rails te krijgen. Het slachtoffer houdt zelf de regie in handen en dat blijkt juist een effectieve manier van ondersteuning te zijn. SN krijgt dagelijks gegevens van slachtoffers. Uit cijfers blijkt dat ook vanuit de gemeente Berg en Dal wekelijks meldingen binnenkomen. Maar dat geldt ook voor Nijmegen en andere omliggende gemeenten.

In een eerste telefonisch contact vanuit een regionaal bureau wordt het slachtoffer verteld over ondersteuning op psychisch, lichamelijk, financieel/juridisch en sociaal-maatschappelijk gebied. Daarna wordt een vervolggesprek gepland. Er komt weliswaar een aanmelding binnen, maar de actieve benadering komt vanuit SN. Dorpspleinpresentator John Peters praat met Harry Crielaars over al deze zaken.

Ook de laagdrempeligheid komt aan bod. Kan een slachtoffer zich alleen melden via de politie? Dat misverstand zal aan bod komen. Mensen kunnen ook op eigen initiatief contact leggen met SN. Ook de inzet bij rampen (MH-17ramp, grootschalige branden, massaal geweld e.d.) wordt besproken. De samenwerking met politie, andere hulpverleningsinstanties, ministeries, plaatselijke overheid en geneeskundige organisaties komen eveneens aan bod. Hulpverleners kunnen als ondersteuning ook aanwezig zijn bij rechtbankzittingen en behulpzaam zijn bij het invullen van (veelal) ingewikkelde formulieren op het terrein van verzekering, schadefondszaken e.d. Ook schrijven zij vaak brieven voor en namens slachtoffers. En alle hulp is dus kosteloos.

Tijdens de uitzending zullen vooral veel voorbeelden uit de praktijk belicht worden. De uitzending is dus op zondag 14 februari en is te beluisteren van 13.00 uur tot 14.00 uur. Omroep Berg en Dal.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Voorzitter Raad van Bestuur Slachtofferhulp in “Dorpsplein”

Reageren is niet toegestaan.