Extra geld voor integratie statushouders Berg en Dal

Voor de integratie van statushouders die in de gemeente Berg en Dal een huis hebben gekregen trekt het college van burgemeester en wethouders € 33.844,- extra uit. In september 2015 kreeg Stichting Vluchtelingenwerk Oost Nederland al € 68.059,-.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het totaal komt daarmee net iets boven de € 100.000,- uit.

Vluchtelingenwerk

Maatschappelijke begeleiding van statushouders is een wettelijk verplichte taak van de gemeente. Vluchtelingenwerk Oost Nederland biedt ondersteuning als het gaat om vestiging, zelfredzaamheid, gezinshereniging, informatie, advies en taalmaatjes. Deze taken nemen, afhankelijk van de taak, tussen de 6 maanden en 1,5 jaar in beslag. De gemeente wordt dankzij de werkzaamheden van de stichting ontlast.

Meer statushouders

In eerste instantie ging men er vanuit dat de gemeente in 2016 59 statushouders moest gaan huisvesten, maar dit aantal ligt hoger. Voor het eerste halfjaar zijn dit er al 41, waardoor er in totaal van minimaal 82 statushouders uitgegaan moet worden. Elke gemeente in Nederland is verplicht jaarlijks een aantal asielzoekers te huisvesten. Bij deze taakstelling worden zowel volwassenen als kinderen meegeteld. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen.

Mogelijk meer kosten

Er komt nog wel een bijdrage van het Rijk. Deze bedraagt naar verwachting € 48.000,-. Het Rijk heeft overigens al aangekondigd dat de taakstelling lopende dit jaar nog verder zal oplopen. Voor Berg en Dal zou dit betekenen dat er niet 82, maar 120 statushouders gehuisvest moeten worden. Het is dan ook mogelijk dat er nóg een aanvullende subsidieaanvraag vanuit Vluchtelingenwerk komt. Meer statushouders betekent voor de gemeente Berg en Dal meer kosten, ook vanwege intensief taalonderwijs voor kinderen. Er zal dan ook nog een voorstel komen om te kijken hoe daar mee omgegaan dient te worden.

Heumensoord

Over de mogelijke opvang van vluchtelingen/migranten in de gemeente Berg en Dal, waar inwoners in december 2015 en januari 2016 hun mening over mochten geven, is nog niets bekend. Wel is bekend dat opvang Heumensoord op 1 juni gaat sluiten vanwege de Special Olympics en daarna de Vierdaagse. De 3000 migranten zullen naar alle waarschijnlijkheid elders in de regio worden opgevangen en het COA zou al in gesprek zijn met gemeenten.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
dakloos

Ik ben zoekende naar een huis in Groesbeek. Kom ik daar voor ook in aanmerking via statushouder of kan ik achter de 82 houders aansluiten als Nederlands staatsburger.

GROESBEKER

Mijn dochter zit ook met een kindje op 1 kamerappertement . Krijgt heen woning toegewezen help eerst de Groesbeekse mensen maar

Jantje

Het gaat over de verspreiding in de GEMEENTE BERG EN DAL, DUS NIET ALLEEEN IN GROESBEEK!!!!!!

dakloos

Jantje, ik ben Groesbeker dus wil ik in het dorp Groesbeek wonen en niet in het dorp B&D of polder. Ik heb niets met de gemeente B&D.
Eens Groesbeker altijd Groesbeker. En ja het is nu helaas gemeente B&D

jantje..

Denk dat men de borst alvast nat kan maken in Ons Groesbeek op zeer korte termijn, als men daadwerkelijk maar liefst 3000 van die badgasten elders in de regio gaat plaatsen. En dat zullen dan ook wel erg grote opvang locatie,s moeten worden lijkt me, en tevens aparte locatie,s voor de homo,s want die worden niet bepaald gerespecteerd, net zoals de vrouwen. Gr

Democratie

Voor al die mensen die mensen die na de oorlog het land hebben opgebouwd, oud en versleten zijn, daar is geen geld meer voor. Moeten langer thuis blijven wonen en mantelzorgers raken massaal overspannen. Overheid heeft hier geen geld voor, die kraan is dichtgedraaid. Maar voor statushouders gaat de geldkraan wel open. Ik begrijp het niet meer.

Neem deel aan de discussie

Kun je ook een andere naam voor BADGASTEN bedenken? Is nogal pijnlijk als je bedenkt hoe die mensen hier hebben moeten komen. En kijk eerst maar eens wat er gaat gebeuren en dan pas reageren. Je moet niet eerst van alles suggereren. 3000 mensen zoals in Nijmegen zal hier echt niet gebeuren.

jantje..

Met zo,n voorstander van die vele BADGASTEN als jij An ga ik niet eens in discussie. Dergelijke Blinde figuren als jij proberen een banaan nog recht te lullen! En daarbij maak ik zelf uit wat ik schrijf, zolang we nog een democratie hebben. Gr

Robyn Hude

Altijd gedacht dat werken bij vluchtelingenwerk uit idealisme gedaan werd. Laat iemand me eens gedetailleerd uitleggen waar al dit geld aan besteed wordt. Ben benieuwd. En An, die gasten hebben hier niet moeten komen maar zijn hier naar toe gekomen.

kiezer 2014

Ik vindt het zwak van ons college van B&W en de voltallige gemeenteraad dat er nog steeds niets gedaan is met de 450 ingevulde enquête formulieren.
Als je inwoners in december om hun mening vraagt dan verdiend dat ook een standpunt en uitleg daar over.
Deze week hoorde ik dat de fractie van D66 heeft opgeroepen tot een unaniem standpunt binnen de gemeenteraad. Dan vraag ik mij af; wil je die 450 formulieren niet lezen, kun je er niets mee of ben je huiverig om je eigen standpunt als raadslid te bepalen en ook kenbaar te maken. DEMOCRATIES?

Gerrit

De gemeenteraad en B&W zien de bui al hangen, en moeten nu eerst samen met het geboefte van het COA een list verzinnen om de inwoners van de gemeente B&D toch maar zoveel mogelijk asiel (geluks) zoekers door de strot te duwen. Lang leve de democratie !!

handy

De gemeente wordt ontlast, tjee.. gaat er een ambtenaar minder werken dan? Hopelijk is het geen blanco cheque voor vluchtelingenwerk… maar zo van niet gehaald binnen 1jaar enkeltje naar hometown voor die badgast

wpDiscuz