Houtoogst Groesbeek bijna klaar

De houtoogst in het Goesbeekse Bos is nagenoeg afgerond. Er wordt momenteel alleen nog hout uitgereden en afgevoerd. Als dat klaar is worden de paden bij droog weer opgeknapt. Vanaf volgende week starten we met het inplanten van linde, douglas en beuk.

Deze winter is voor de derde keer hout geoogst in het Groesbeekse Bos volgens de nieuwe methode. Deze manier van oogsten combineert het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van nieuwe bomen.

Verjonging

Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Op deze plekken wordt de groei van nieuwe bomen gestimuleerd, hier gaan nieuwe jonge bomen groeien. Op de plekken waar het eerste jaar is geoogst is de natuurlijke verjonging al heel goed te zien. Hier groeit het nieuwe bos al goed. Aanvullend planten we vanaf begin maart 500 linden, 1500 beuken en 2500 douglas bomen.

Bos blijft bos

Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is. Bos blijft bos. De opbrengst van de houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 februari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

ja, er staat ook bijna niks meer….

Truus

Wat een onzin.
Een nieuwe bril nodig?

Specht

Je ziet door de open plekken het bos niet meer…..

Lambert

Niets nieuws, Groesbeek is altijd een oogst-bos geweest, al in de tijd van De Muts werd er fors ge-oogst!!!

Je schrikt je rot als je door het bos wandelt, het hele bos hebben ze naar de klote geholpen.

John

Staatsbosbeheer lult net zo als onze MP Rutte, die weet er telkens een draai aan te geven dat wij de burgers en buitenlui het verkeerd zien.
Stelletje Cultuur Barbaren.

Hans Peters

Ik vind het gewoon schandalig wat er met ons bos gebeurd is. Uitdunnen, onderhoud of wat voor een smoes Staatsbosbeheer ook verzonnen heeft. Dit deugd niet, maar ja Staatsbosbeheer moet zichzelf bedruipen. Op de vorige opendag heeft onze boswachter mij uitgenodigd om eens te komen kijken, hoe of dat het aan de Rijlaan hersteld is in vijf jaar. Dat duurt geen 4 jaar meer, maar ik geloof er geen bal van, dat er dan alweer zoveel aangegroeid is. Maar goed ik ben benieuwd. Heiderijk nog nauwelijks heide, zonde.

Iemand

Staatsbosbeheer onderhoud het bos totdat ze er veel aan kunnen verdienen ;(

buisje
Grote, grote onzin dat ze dit al altijd zo doen/deden. Leugens. Als geboren Stekkenberger (Florastraat) kom ik mijn hele leven (49 jaar) al in het Groesbeekse bos. Ik fiets bovendien al sinds 1998 vrijwel dagelijks via de Maldensebaan naar mijn verschillende werkgevers in Nijmegen: Nog nooit heb ik SBB zò bezig gezien. Wel vroeger regelmatig enkele kerels met stoere Friese paarden. Maar dat was op een veel kleinere schaal, en DIE mensen waren toen we wèl bezig met juist onderhoud. Wat ze nu doen is gewoon bomen kappen om geld te verdienen. Waren ze er nu maar eerlijk in, dan… Lees meer »
B.J.W. Janssen
Graag wil ik hier eens reageren en ik hoop dat de milieu-organisaties ook meelezen. Ik ben de laatste weken vaak in het bos geweest en ontzetten geschrokken met hoeveel kracht en vernielingen deze houtkap heeft plaatsgevonden. De milieugroepen in Groesbeek e.o. (o.a. WMG en Ravon) maken zich zorgen over de wormpjes en reptielen die op het fietspad in het bos sterven, maar wat hier nu tijdens deze houtkap aan leefgebied van alle dieren en natuurgroen is vernietigd is vele malen groter!! Er zullen hier een meervoud aan dieren gedood zijn gezien de grote schade aan de bodem, grote stukken zijn… Lees meer »
Houtluis

Poe poe, 60 ha kaal slaan en dan 2 ha terug planten.
Niks aan de hand dus……..
De rest moet met natuurlijke verjonging. Dat het tientallen jaren duurt voordat er echt weer wat te zien is aan dat op een bos lijkt…..ach wat zeuren ze daar nou in Berg en Dal.
Staatsbosbeheer is: van dik hout zaagd men planken. Met machines als Leopard tanks door ons wald crossen en alles neermaaien wat je tegenkomt.
Dat daarbij de paden aan snot gereden worden hoort er natuurlijk bij.
Goed bezig, Staatsbosbeheer, voor al Uw sloopwerken

wpDiscuz