Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel

Oud pastoor Jan van Gestel heeft onlangs drie minuten de tijd gekregen om van de slaapkamer naar de buitendeur te komen. Met een blinddoek om.

Oefening met Jan van Gestel. Foto: Gem. Berg en Dal.

Oefening met Jan van Gestel. Foto: Gem. Berg en Dal.

Verzoek

Dit alles op verzoek van burgemeester Mark Slinkman. De burgemeester gaat dit jaar bij verschillende ouderen in de gemeente Berg en Dal op bezoek. Samen met een adviseur brandveiligheid van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Voor een woningcheck en een vluchtoefening.

“Dat gaat wel lukken”

Van Gestel slaagde er tijdens de oefening niet in om binnen de drie minuten het huis uit te zijn. Want zoveel tijd heeft men om veilig buiten te komen. Door de rook ziet u geen hand voor ogen. De oud-pastoor is 73 jaar, woont alleen in een vrijstaande woning met veel trapjes. Hij zag het niet al te somber in: “ik denk dat het wel gaat lukken. Ik kan niet hard lopen, maar ik weet de weg in huis”.

Alarm

In de slaapkamer krijgt Van Gestel de blinddoek voor. Burgemeester Slinkman zet de rookmelder en de stopwatch aan. Het oorverdovende alarm vult de slaapkamer. Met zijn armen voor zich uit gaat Jan van Gestel op weg, begeleid door de adviseur brandveiligheid.

“Ik wist niet meer waar ik was”

Hij haalt het niet. Het kost Jan van Gestel ruim vijf minuten om bij de voordeur te komen, zelfs met hulp en aanwijzingen. Onderaan de trap is Van Gestel al bijna in veiligheid, maar dan slaat hij ineens linksaf, weg van de voordeur, weg van de frisse lucht. “Ik was mijn oriëntatie helemaal kwijt. Normaal ga je automatisch de trap af. Nu wist ik echt niet meer waar ik was. Dat had ik niet verwacht en daar ben ik wel van geschrokken”.

Tips

Bij de woningcheck loopt de adviseur brandveiligheid samen met Van Gestel de woning door. Per kamer wordt gekeken naar de brandveiligheid en krijgt Van Gestel advies. Doe bij een vlam in de pan het deksel op de pan en doe de afzuigkap uit. Schakel geen stekkerdozen aan elkaar. Maak het stoffilter van de wasdroger regelmatig schoon. Zorg dat je je huissleutels blindelings kunt vinden. Bedenk een vluchtweg, hou die vrij en oefen regelmatig (met iemand erbij). Maar vooral ook, zorg voor voldoende rookmelders.

Ouderen kwetsbaar

Het is belangrijk dat ouderen weten wat ze kunnen doen om brand te voorkomen en hoe ze snel en veilig kunnen vluchten. Bijna de helft van de slachtoffers bij woningbranden is namelijk ouder dan 65 jaar. Van Gestel heeft nog een raad voor andere ouderen: “neem alle voorzorgsmaatregelen om je veilig te voelen. Onderschat niet wat erbij komt kijken als je moet vluchten.”

Kijk voor veel informatie over brand voorkomen en brandveilig wonen op www.brandweer.nl/gelderland-zuid

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gem. Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet

Jan wordt al 73 jaar de goeie weg gewezen,mag hij dan 1 keer in z’n leven 5 minuten van het pad zijn…….,ja toch?

henk

Dit moest iedereen een keertje in het huis waar ze wonen proberen. Je zult zien dat dat tegen zal vallen. En bij brand of rook komt er nog eens paniek bij. Jan heeft het prima gedaan. William ( de adviseur ) zal je ook wel stiekem een extra trapje hebben laten nemen 🙂

jantje..

Hier nog een leuk filmpje met Jan Van Gessel, en op 2.10 min. is hij toch ook nog even van het padje…hahaha. Gr

https://www.youtube.com/watch?v=9LfEHHMiAQU

jantje..

Even–bekijk deze video op You ube aanklikken–. Gr

Roos

Hoe zit het eigenlijk met de zorginstellingen. Bv mensen die niet snel ter been zijn, is het daar goed geregeld????

wpDiscuz