Gemeente zet in op oprichting energiecoöperatie

De gemeente Berg en Dal stelt € 15.000,- beschikbaar voor de oprichting van een energiecoöperatie.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Groesbeek – Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Een energiecoöperatie is een samenwerkingsverband tussen burgers en/of bedrijven die zich willen inzetten voor opwekking, transport en gebruik van duurzame energie in collectief beheer. Men streeft er naar om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn, maar dat kan niet zonder hulp van de inwoners.

“Om tot een klimaatneutrale gemeente te komen hebben wij de burger nodig”, zeggen burgemeester en wethouders. “Het is van groot belang dat de burgers bewust worden, gaan besparen en overstappen op duurzame energie”. Een aanpak van bovenaf werkt volgens het gemeentebestuur niet goed. “Om burgers te overtuigen dat besparing en verduurzaming noodzakelijk is voor onze toekomst werkt een aanpak van onderop, dus door andere burgers en/of bedrijven beter”.

Een energiecoöperatie is een manier om de inwoner meer te betrekken bij de energietransitie. Om zo`n coöperatie op te richten is een budget van € 15.000,- nodig. Dit is voor de inhuur van een deskundige om het proces te begeleiden en bijkomende kosten zoals materiaal, drukkosten, catering, huur ruimten etc. Na de oprichting stopt de gemeente met het faciliteren ervan. De invulling van de coöperatie is aan de coöperatie zelf. Er valt te denken aan thema’s als energiebesparing, inkoop, duurzame energie en voorlichting.

Er moeten overigens wel voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn voor de oprichting van een energiecoöperatie. De gemeente heeft na een oproep zo`n 20 positieve reacties ontvangen. Op 8 maart wordt de eerste bijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst is van 19:30 tot 22:00 uur in het gemeentehuis in Groesbeek.

Wilt u ook meedenken en woont u in de gemeente Berg en Dal? Dan kunt u zich natuurlijk nog aanmelden. Stuur voor 8 maart een e-mail naar [email protected] of [email protected]. Dan ontvangt u meer informatie over de bijeenkomst.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

Wel raar dat een groep vrijwilligers die een clubje oprichten daar 15.000 euro voor nodig hebben. Wie en wat moet er dan betaald worden?
Edit redactie: Dit stond aanvankelijk niet in ons artikel, excuus daarvoor, maar dat hebben wij er nu bijgezet 🙂 .

B.T Hendrikse
Hopelijk worden de opdrachten rondom de oprichting van deze plannen in ons gemeente zelf besteed! Nog vaak zie je ook in onze gemeente dat er subsidie voor van alles lokaal wordt uitgekeerd maar dat de opdrachten die de ontvanger bij een bepaald project mag besteden buiten de gemeente worden ondergebracht. Als ik de gemeente/wethouders was, zou ik voortaan als verstrekker van het geld hier een voorbehoud voor laten opmaken. Natuurlijk als de aangeboden prijzen voor een opdracht ook marktconform zijn. Zo kun je er nog meer positiefs uithalen, 2 vliegen in één klap, als bijvoorbeeld de broodjes voor bij de… Lees meer »
Carl

Dit beleid is jaren zo!

meulen

Moi kunnen ze gelijk aansluite op de windmolens in het Duitse wald

wpDiscuz