[Update] Verdeelde reacties op vluchtelingenopvang

GEM. BERG EN DAL – Inwoners van de gemeente Berg en Dal die een mening hebben gegeven op de gemeentelijke website betreffende de vluchtelingenopvang zijn verdeeld over de opvang.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Er kwamen 499 reacties binnen: 143 (28,66%) staan achter opvang, 140 (28,06%) mits aan voorwaarden wordt voldaan, 203 (40,68%) zijn tegen en 13 (2,60%) reacties telden om uiteenlopende redenen niet mee.

Raad neemt op 31 maart besluit

De raad zal in de raadsvergadering van 31 maart over de peiling spreken. Ook vraagt het college de raad om ja of nee te zeggen tegen vluchtelingenopvang. De raad is het bestuursorgaan dat over opvang beslist. Pas na een ja van de raad komt aan de orde waar opvang dan zou kunnen en voor hoeveel mensen.

Veel reacties, maar niet geheel representatief

Het aantal ingekomen reacties is fors, maar de peiling spreekt niet voor de hele gemeente. Wel geven de reacties een beeld van de zorgen die mensen hebben, en de mogelijkheden en kansen die ze zien voor opvang van vluchtelingen.

Resultaten peiling

Van de reacties zijn er 13 niet meegeteld, omdat de inzenders niet in Berg en Dal wonen, omdat ze ergens anders over gingen of niet (correct) ingevuld waren. Ook kwamen er enkele reacties via de post binnen. Een aantal mensen heeft zich ook meteen als vrijwilliger opgegeven.

Veel voorkomende reacties uit de peiling zijn:
• Opname van een aantal mensen dat in verhouding is met het aantal inwoners
• Spreiding over de dorpen in plaats van concentratie op één locatie
• Liever gezinnen dan alleenstaande mannen
• Uitspreken van grote zorgen over openbare orde en veiligheid
• Statushouders doen een fors beroep op de krappe woningvoorraad
• Inwoners moeten erbij betrokken, en goed geïnformeerd worden

Social Media

Op social media, onder andere Facebook, zijn de reacties over het algemeen negatief. Burgemeester Mark Slinkman zei daarover: “Ik merk dat veel mensen anoniem hun mening geven op diverse websites en sociale media. Dat is natuurlijk prima, als zij alleen hun hart willen luchten. Maar is het de bedoeling dat de gemeente luistert en ook iets doet met die mening? Geef dan een reactie via de gemeentelijke website”. Daar kon men na het invullen van NAW-gegevens een mening geven over de mogelijke opvang van vluchtelingen binnen de gemeente.

Heumensoord

Er ligt op dit moment overigens nog geen verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om vluchtelingen in de gemeente Berg en Dal op te nemen, zegt de gemeente. Wel is bekend dat de nabij gelegen opvanglocatie Heumensoord (3000 vluchtelingen) begin mei moet sluiten en dat de bewoners voor die tijd elders moeten worden ondergebracht.

Inspraakreacties openbaar

De gemeente laat DeGroesbeek.nl desgevraagd weten dat de reacties binnenkort openbaar gemaakt worden. Het betreft logischerwijs wel een geanonimiseerde versie. “We hebben ons best gedaan de reacties in de anonieme versie recht te doen, maar ontkwamen er niet aan in sommige reacties detailinformatie te verwijderen, om te voorkomen dat personen op welke manier dan ook herleidbaar zouden kunnen zijn”, aldus de woordvoering.

Update 10-03-2016
Bovenstaand bericht is t.o.v eerste publicatie op enkele punten aangepast n.a.v. nieuwe informatie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

Blijf ik als woning zoekende in de gemeente B&D, mijn zelfde recht houden op de lijst of krijgt de statushouder voorrang. Deze vraag is niet beantwoord.

Toontje

Zal mij benieuwen of deze uitslag ook bij een referendum zal worden gehaald. Stemmen is in Nederland namelijk (terecht) anoniem, in tegenstelling tot deze ‘peiling’ waar NAW-gegevens moesten worden ingevuld.

jantje..

De statushouder krijgt Helaas vanzelf voorrang Henk, want de woningen die vrij komen gaan regelrecht naar de statushouders zonder ook maar in de Entree te komen. Gr

Robyn Hude

Het is toch gek dat je niet je mening durft te geven omdat je bang bent uitgemaakt te worden voor nazi of rechts extremist. Het is toch gek dat je je laat chanteren door een hoogmoedig elitair gezelschap van linkse knuffelaars, zichzelf benoemde bekende Nederlanders (in dit geval Berg en Dallers), manipulerende media. enz. Op verjaardagen/ feestjes, dan komt de aap uit de mouw en dan blijkt pas hoe schijnheilige de meeste acteren. Ik, geen nazi of rechts extremist ben nooit tegen vluchtelingen opvang geweest maar momenteel schiet het doel de mogelijkheden voorbij.

kiezer 2014
Ik mag hopen dat de 23 raadsleden zelf ook de 499 reacties hebben gelezen en niet blind varen op een samenvattende nota van B&W. Persoonlijk vindt ik het wel beschamend dat Groesbeek deze beladen discussie nu pas in de gemeenteraad gaat starten. Heumensoord zit al bijna dicht en de ingevulde enquête is al weer twee en een halve maand oud. Vluchtelingen die al maanden in noodopvang locaties verblijven ontbreekt het aan alle perspectief of duidelijkheid, ook wij in Groesbeek zijn daar deels debet aan. Ik ben geschrokken van een oproep in het presidium (vooroverleg van de Raad) van mevrouw Vorderman… Lees meer »
Donnie
Als je het hierboven over een eventuele schuldige hebt denk ik dat dat Poetin of Assad zal zijn. Ik weet ‘in tijden van oorlog regeert de leugen’ maar ik vind deze 2 bandieten toch wel ‘erg schuldig’. Dankzij de hevige bombardementen op onschuldige mensen creëer je een vluchtelingenstroom die zijn weerga niet kent. Ik vind dat Europa veel meer moet/kan doen om het probleem bij de bron aan te pakken. Om te beginnen veel meer diplomatie, embargo’s en constant in gesprek blijven met alle partijen. Ontmoedig mensen ook om ‘zomaar’ naar een ander land te komen. Waarom wil een vluchteling… Lees meer »
Fred

Als alle voorstanders een persoon in huis nemen ? is er niks aan de hand ! Maar de voorstanders hebben de asielzoekers het liefst zo ver mogelijk bij hun uit de straat weg !!

Knalpiraat

Mooi verhaal Fred jij verdient een lintje

Gerrit

Ook een mooi verhaal, al aanvulling zou ik er echter aan willen herinneren dat onze eurofiele Frans Timmermans heeft aangegeven dat het 60% economische migranten betreft, dit zijn dus geen vluchtelingen maar mensen die de rest van hun leven op kosten van de zichzelf blauw betalende belastingbetaler komt profiteren. (Daarbij zal die 60% wel naar beneden zijn afgerond, Frand kenende) Echte vluchtelingen helpen is prima, maar de doorgeslagen linkse asielindustrie mag zich ook wel is wat meer verplaatsen in de autochtone bevolking.

“Maar de voorstanders hebben de asielzoekers het liefst zo ver mogelijk bij hun uit de straat weg !!”

– Ik ben zo’n voorstander en heb bij de gemeente nadrukkelijk aangegeven, dat asielzoekers ook in mijn buurt mogen wonen.

Piet

Dit jaar zal de eerste asielzoeker wel een lintje krijgen……

Echte groesbeker

Weg met dat volk alleen maar last van .
Echte vluchtelingen zeuren niet zijn blij dat ze veilig zijn .
Ze komen alleen hun hand ophouden en aan andermans vrouw te zitten, cultuur .Laat me niet lachen geloof je toch zelf niet die gasten zijn zo net konijnen.Van mij geen 1 in B&D
Zal wel comentaar op komen maar ik mag ook een mening hebben..
Eigen mensen staan jaren ingeschreven krijgen geen huis die wel praat me niet over discriminatie .Laat ze maar in een tuinhuisje bij die voorstanders in de tuin wonen Kijken of ze het ook zo geweldig vinden .

recht voor zijn raap Andre

Wat een l..verhaal weer van de gemeente.Groesbeek als gemeente loog al alles bij elkaar en waren onbetrouwbaar , is niks veranderd met berg en dal. ( zonder hoofdletters )

Groesbeker

wat leuk dat je dit met ons deelt, lekker belangrijk ook.
Ik mag hopen dat er een compleet elftal gelukszoekers bij jou om de hoek komt wonen, wordt het een stuk gezelliger bij jou..daarna wel even laten of je nog steeds voorstander bent.

Groesbeker

mee eens! Gezinnen met kinderen op de vlucht moeten geholpen worden. Kereltjes wie alles achter laten, inclusief vrouw en kinderen, en hier komen klagen en daarbij hun testosteron willen verspreiden over minderjarigen en onze vrouwen moet je per direct het land uitknikkeren.

Kloeke

500 reacties staat dus niet in verhouding met 20.000 inwoners……..

Groesbeker(2)

Dan had je moeten reageren….!!

Groesbeker(2)

Had je stem dan laten horen Kloeke en spreek voor jezelf….

Peter

Juist een anonieme enquete zorgt voor een helder en transparante weergave van de meningen. Veel geven hun mening niet omdat men dan word neergezet als nazi en datsoort dingen. Volledig onterecht. Mensen zijn juist benauwd of bang. En meestal is dit soort praktijken in NL altijd anoniem.

Groesbeker(2)

Ik wens niet meegeteld te worden door iemand die ik niet ken…!!

wpDiscuz