Huisvesting statushouders op locaties Muntberg en Helling

GROESBEEK – De locaties Muntberg en Helling in het Groesbeekse bos verbouwen tot 24 appartementen voor woningzoekenden en een deel daarvan gebruiken voor de huisvesting van statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning voor 5 jaar hebben gekregen).

Plattegrond locatie Muntberg/Helling. Foto: Pluryn.

Plattegrond locatie Muntberg/Helling. Foto: Pluryn.

Daar zijn de gemeente en eigenaar Pluryn het met elkaar over eens geworden. Op 15 maart besloot het college dat de procedure gestart mag worden om het bestemmingsplan daarvoor aan te passen. In het verleden werd het complex bewoond door cliënten van Pluryn, maar die verhuisden in 2014 naar het dorp.

Informatieavond

Op 23 maart organiseert de gemeente samen met Pluryn en andere betrokkenen een informatieavond in de Mallemolen in Groesbeek over de plannen. Inwoners van de gemeente Berg en Dal zijn daarvoor van harte uitgenodigd. De informatieavond begint om 19.30 uur en bestaat uit een informatief deel en een deel waarin vragen gesteld kunnen worden.

Omwonenden al ingelicht

De gemeente, Pluryn, woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen, en st. Vluchtelingenwerk zijn aanwezig om toelichting op de plannen te geven. Na afloop kan er voor wie dat wil nog verder gepraat worden. Omwonenden zijn op een aparte bijeenkomst al op de hoogte gebracht van de plannen.

Totaal aantal statushouders op locaties onbekend

De 24 appartementen vormen een welkome aanvulling op het sociale woningaanbod in de gemeente Berg en Dal. Hoeveel statushouders er kunnen wonen is nu nog niet te zeggen. Dat hangt af van de belangstelling van andere woningzoekenden, van Pluryn als eigenaar en van de partij die beheerder van het gebouw wordt. Oosterpoort kan beheerder worden, maar ook andere partijen krijgen de kans om deze functie op te pakken. Men heeft de ondergrens op 25 statushouders gezet.

Mix van bewoners

De resterende appartementen zijn voor andere woningzoekenden bedoeld. Op die manier ontstaat een mix van bewoners. De plannen voor de Muntberg en De Helling helpen om na uitvoering ook de druk op de reguliere woningmarkt te verminderen. Er blijven hierdoor meer andere woningen beschikbaar voor diverse doelgroepen.

Gemeente voorstander huisvesting statushouders

Het rijk bepaalt hoeveel statushouders de gemeente jaarlijks van een woning moet voorzien. “In 2016 verwachten we dat dat rond de 90 personen zijn, maar dat is ook afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de vluchtelingeninstroom. Een woning is voor statushouders een voorwaarde om een plek in de samenleving te verwerven en een leven vanuit het niets op te bouwen. Daarom staat de gemeente achter de huisvesting van statushouders”, aldus de woordvoering.

Meer statushouders

In eerste instantie ging men er vanuit dat de gemeente in 2016 59 statushouders moest gaan huisvesten, maar dit aantal ligt hoger. Voor het eerste halfjaar zijn dit er al 41, waardoor er in totaal van minimaal 82 statushouders uitgegaan moet worden. Elke gemeente in Nederland is verplicht jaarlijks een aantal asielzoekers te huisvesten. Bij deze taakstelling worden zowel volwassenen als kinderen meegeteld. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen.

Dat er plannen waren om statushouders op deze locatie te huisvesten maakte wethouder Sjaak Thijssen in september 2015 al bekend.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

ik zeg top locatie, mooi in de bossen waar ze met de rest van de nederlandse bevolking kunnen integreren. Hadden ze destijds de bewoners geen nieuwe appartementen kunnen geven, nee nu worden er weer dubbele kosten gemaakt en vaart waarschijnlijk Oosterpoort daar weer wel mee. Natuurlijk moeten deze mensen onderdak krijgen maar eigen volk eerst.

Gerrit

Ben benieuwd of de gemeente Berg en Dal alleen in Groesbeek geschikte locaties weet te vinden ………………..

Jasper
De kosten om de gebouwen voor de bewoners aan te passen waren enkele jaren geleden geen nuttige investering. Men zag er geen brood in. Maar nu, ja nu is alles ineens anders en alles kan. De mensen in Groesbeek die al (heel) lang op een betaalbare huurwoning wachten om een gezin te stichten worden wederom niet serieus genomen. Ik denk ook dat er van de doelstelling (vluchtelingen/statushouders integreren) niet veel terecht komt. Immers gaan ze wonen in een bos ver van de maatschappij. En stel nu dat de vredes besprekingen in Genève wat opleveren en de strijd word gestaakt in… Lees meer »
Toontje
Het gerommel begint. Buurtbewoners (wie zijn dat dan?) zijn al geïnformeerd. Er komt een informatie-avond, waarin ongetwijfeld heul veul begrip zal worden getoond, maar… de plannen gaan toch door. Waar is de inspraak? Waar is het referendum? Wie zegt mij dat het bij deze locatie blijft? Op de route van bos naar bebouwde kom ligt een kinderdagverblijf en BSO. Zijn die (en de ouders) ook geïnformeerd door de (r-)overheid? Fijn clubje trouwens bij elkaar: gemeente, vluchtelingenwerk, Oosterpoort, Pluryn. Dat zijn een hoop ‘recht wat krom is-praters’ bij elkaar. Rustig slapen Groesbeek, niks aan de hand. Gewoon 100 aanhangers van de… Lees meer »
Hans3

Goed dat de gemeente en de verschillende partners deze locatie een herbestemming geven en hun verantwoordelijkheid nemen in het aanbieden van woningen aan statushouders het gaat hierbij dus niet om een noodopvang of azc . En ook goed dat er gekozen is voor een mix van appartementen voor deze doelgroep en reguliere woningzoekenden .
En @Jasper …..Uit Libië komen weinig vluchtelingen , en ja hopelijk komt er op termijn vrede in Syrië .

Piet

Of, als ze wel vertrekken naar Libië,woonbestemming voor de inwoners,daarom moet Oosterpoort de beheerder worden,en niet slopen meteen erna zoals ook wel gezegd wordt.

Henk

Is er ook al gedacht het politiebureau in gebruik te nemen, pracht locatie voor deze opvang

Greet

Deze locatie moet geheel geschikt (totaal verbouwd) worden om als woonruimte te gaan dienen. Bovendien is het politie bureau veel te klein in omvang. Ben het overigens ook niet mee eens vluchtelingen massaal op te nemen en dan ook nog ens in het bos. We zullen het zien.

Ik zit niet zo heel ver van die locatie af maar ik kan mij niet herinneren dat er een aparte bijeenkomst is geweest waar
de omwonenden al op de hoogte zijn gebracht .

kiezer 2014

Toontje; ik verwacht niet dat het kinderdagverblijf en de Buiten Schoolse Opvang een risico vormen voor de nieuwe bewoners.
Kleintjes zijn veel vriendelijker als grote mensen.

kiezer 2014
Dat zijn dan 24 woningen die er eind 2017 bijkomen, 12 voor statushouders. Ik verwacht dat Groesbeekse starters eind volgend jaar massaal zullen inschrijven op die 12 appartementen via Entree, super mooie locatie en hopelijk ook een normale huurprijs. Integreren voor de statushouders; niet ideaal met zo weinig reguliere inwoners in je directe omgeving, kan ik overigens wel pruimen vanwege de uitzonderlijke situatie. Voor dit jaar is dus nog niet een woning extra, terwijl statushouders nog steeds voorrang krijgen bij het toewijzen. Dat blijft dus frustrerend voor al die woningzoekenden. Daar mag het college van B&W dus wel eens flink… Lees meer »
Toontje

Flauwe grap. Zeker met het oog op de keiharde realiteit van de omgang in de islamitische wereld met kinderen, bijvoorbeeld besnijdenissen en islamitische kindbruidjes. Lach er maar weer om.

Toontje

Wie hier minnetjes bij zet ontkent de schrijnende situatie van veel meisjes, die onder de islam leven. Ontkennen verandert de realiteit echter niet. Je kunt er voor wegkruipen, maar uiteindelijk komt ie keihard terug in je gezicht, zie Keulen.

Toontje

Het is juist de combi van de politieke ideologie, die islam heet en Hollandse ontkenners, die de onbeheersbare drang voelen alles uit die hoek te sussen en goed te praten. Te lang is alles met de mantel der multicul bedekt en nu gebeurt dat dus ook (weer) in Groesbeek.

Toontje
Jeroen

Libië(?!) slaakt diepe zucht.

Jeroen

Toontje, toch knap dat jij in ieder bericht zoveel onheil kunt vinden.

Toontje

Gewoon een kwestie van realiteitszin. Mensen, wakker worden! Laat je niet in slaap sussen door de suikerspin-zoete media in Nederland.

Toontje

Het maakt niet uit of het nou statushouders, noodopvang of azc is. Geen islam in Nederland of wil je dat onze kinderen dit tegemoet gaan? : http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/03/kijk_verdomme_eerst_eens_allemaal_naar_engeland.html

wpDiscuz