“Mogelijk geen Wijnfeesten in 2016”

GROESBEEK – Er bestaat een kans dat de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek dit jaar niet door gaan. Dat heeft de Stichting Wijnfeesten Groesbeek ons donderdag laten weten.

Wijnfeesten2010

Geen tiende editie?

De afgelopen negen jaar heeft de Stichting Nederlandse Wijnfeesten het wijndorp Groesbeek en de regio, zowel nationaal als internationaal, succesvol op de kaart gezet. “Helaas vergt de organisatie van het festijn te veel inzet van de huidige vrijwilligers. Daarom overweegt de Stichting dat er dit jaar geen 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten plaatsvindt”, zegt voorzitter Marga Nillesen.

Financieel risico kan niet gedragen worden

Alle activiteiten behorende bij de Wijnfeesten worden georganiseerd door het bestuur van de Stichting, het Comité, een klein aantal lokale ondernemers en andere vrijwilligers: allen onbezoldigd. De Stichting is financieel gezond, maar het financieel risico is door de jaren heen gegroeid. Het is inmiddels zo groot dat de vrijwilligers het niet meer kunnen dragen.

Subsidie

De voorgaande jaren kreeg de stichting nog een subsidie van € 25.000,- voor de organisatie van het evenement. In 2015 heeft het college echter aangegeven dat de Wijnfeesten in de toekomst financieel zelfstandig moeten zijn. Het is dan ook nog maar de vraag of er dit jaar een subsidie wordt toegekend.

Wijnfeesten in het kort

De stichting zorgde het gehele jaar door voor de promotie van het wijndorp Groesbeek. Het hoogtepunt was jaarlijks het laatste weekend van september wanneer de Nederlandse Wijnfeesten plaatsvonden. In dit weekend werd een breed scala aan activiteiten georganiseerd die voor iedereen vrij toegankelijk waren, bijvoorbeeld:

1. Lokale, regionale, nationale en internationale wijnmarkt (op het Marktplein en bij een aantal lokale wijnboeren);
2. Algemene markt (vintage, mode, ambacht, speeltoestellen, etc. ; op het Dorpsplein);
3. Muziekfestijn (overdag op de pleinen en de avonden in de tent) en het dweilfestijn (op het Dorpsplein);
4. Kunstmarkt (in de Spoorbeek);
5. Wijnworkshops, lokaal en internationaal (Zoma en recentelijk in de Protestantse kerk).

Daarnaast zijn er een reeks van kleinere activiteiten georganiseerd: diverse fietsroutes zijn o.a. ontwikkeld, diverse wedstrijden zijn georganiseerd zoals wijnvat bouwen (in samenwerking met de VMBO-school), wijnvatrollen en open podia kleinkunst amateurs was aanwezig. De activiteiten trokken de laatste jaren alleen al minstens 15.000 bezoekers in het feestweekend. Daarnaast kwamen dankzij deze promotie vele extra duizenden mensen gedurende de rest van het jaar naar onze omgeving.

Zoektocht

Bestuur en Comité gaan de komende maand op zoek naar mogelijkheden om deze breed gedragen en geaccepteerde, succesvolle en betekenisvolle activiteit met internationale allure een toekomst te geven en te laten behouden. Mochten de feesten doorgaan dan zal het evenement op 23, 24 en 25 september 2016 zijn.

De stichting maakt via haar eigen kanalen overigens nog geen melding van het feit dat de feesten mogelijk worden afgelast.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 31 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

1 april

Jeroen

Heeft sociaal Groesbeek eindelijk zijn zin…

Kloeke

Ach wat jammer……

henk

tja , nu moeten ze zelf de broek ophouden. afgelopen jaar was er bijna geen kip op de avonden. Al de andere feestjes moeten zich zelf ook bedruipen. Die 25000 euries kunnen nu naar de bierfeesten

splinter

niet draagbaar wel frank boeyen laten komen van onze centen opzouten met dat
Yuppen gedoe de bierfeesten hebben de toekomst wij boeren willen bier.

Handy

De lokale mkb’er die hieraan meedoet kan nu laten zien dat hij/zij geen uitdaging uit de weg gaat. Inventief en innovatief en wellicht zouden ze iets met duurzaam kunnen doen.

Zomaar wat opmerkingen over het bericht:
‘breed scala aan activiteiten georganiseerd die voor iedereen vrij toegankelijk waren’
puntje 3, gratis toegankelijk muziekfestijn?? volgens mij moest je vorig jaar betalen om de muziek te mogen bijwonen
puntje 5, Wijnworkshops?? Zoma?? Protestantse kerk??

Anne

Wat een ongelofelijke blunder van ons gemeentebestuur. Menig wijnbouwend dorp heeft zich 10 jaar geleden achter de oren gekrabd, “waarom hebben wij dit niet bedacht, Nederlandse Wijnfeesten”.
En nu laat Berg en Dal dit gelijk al weer lopen, verbijsterend, hebben we een goed ingeburgerd International evenement, draaien ze het de nek om.
Wat een bestuur, werkelijk niet te geloven, die € 25.000 halen ze met gemak terug aan belastingen, rekenen is kennelijk niet hun sterkste kant.

Op dit besluit moeten ze terug komen en snel want anders springt beslist een ander wijn producerend dorp in dit gat.

Piet

Chantage……

Ondernemer
Jammer.. maar eigenlijk hadden ze van begin af aan een buffer moeten opbouwen. Jaarlijkse subsidie krijgen en dan reserveren! Niet van die grote namen naar Groesbeek halen (Frankie Boeijen), geen dure gala avonden, geen dure tent uit Belgie… en ga zo nog maar even door. Meer Groesbeekse ondernemers erbij betrekken, je eigen ego aan de kant zetten. Nu is de voorzitter weg, zusje neemt het roer over en gooit gelijk de handdoek in de ring. Ik zou zeggen, doe een oproep om te kijken of er mensen opstaan die misschien samen wel het risico willen dragen, want er zijn echt… Lees meer »
Harm

Zet de schouders eronder, groepeer een denktank wat met goede haalbare ideeën komt. Laat je dit evenement niet ontglippen. Maar wat gemeenten zouden dit evenement binnen hun grenzen willen. 10 jaar lang bouwen moet je niet vergooien, als dat gebeurt neemt een ander het stokje over. Maak e.e.a. toegankelijker.

groesbeker

hey Anne, ga het zelf allemaal regelen..en doe dat maar ergens in een hoek op de colonjes of in je achtertuin maar houd ons centrum vrij van dat klupke.
3/4 groesbeek is blij als het niet doorgaat

groesbeker

laat die gasten met het wijnglas in de hand en de pink omhoog er iets voor doen. he wat jammer, dat hebben ze er niet voor over

Reggie

Als Groesbeek dit evenement omarmd, gewoon lekker uitgaat en het evenement een warm hart toedraagt, zou het allemaal niet zo moeilijk zijn.
Maar nee, we kunnen alleen maar zeiken, en zeuren om vervolgens in de auto te stappen en naar een luizenmarkt 20 min verderop rijden. Want daaaar is het leuk joh !!!

Herman

De wijnfeesten is het grootste toeristisch evenement in Groesbeek.
Groesbeek zet zich met de wijnfeesten nationaal en internationaal op de kaart.
Slaat Groesbeek een keer over dan springt een andere gemeente in het gat en krijg je het NOOIT MEER TERUG.
De gemeente heeft toerisme als een van haar speerpunten benoemd.
Bedenk goed wat U doet als U helemaal geen subsidie meer verstrekt.
Wethouder Fleuren van toerisme weet als geen ander wat het niet meer doorgaan van de wijnfeesten bekent voor Groesbeek en omgeving.
Ondernemers willen vast wel meewerken aan een oplossing. Het is toch ook HUN BELANG.

willie

Herman laat me niet lachen man .

Splinter

opdoeken dat yuppenfeest is niet voor de gewone man.
Moet dat steunen op subsidie hebben ze zelf om zeep gebracht met grote namen laten komen .Van mij geen cent.
Vrijdagmiddag dorp file staan ze de kassa op te bouwen of wat het wezen mag bij het gemeente huis.
Mag je niks van zeggen worden ze ook nog boos stumpers zijn het .
Wijnfeesten laat me niet lachen

Voedselbankgebruiker

Kan toch ook niet door de beugel dat dat wijnfeest waarvan niemand de broek van kapot heeft zomaar 25.000 euro krijgt toegestopt jaarlijks, en dat terwijl ikzelf en vele zonder dat erom gevraagd is een kratje eten bij de voedselbank moet halen om wat te eten te hebben, terwijl de voedselbank niets ontvangt van de gemeente, maar het van donatie,s moet doen. De kloof tussen rijk en arm wordt zo wel zeer zichtbaar.

Goed werk Voedselbank, petje af!!!!!!!

Anne

Bierfeesten wel, zo zet je onze mooi gemeente op de kaart, hou toch op.

Anne

Kleingeestig noemde een bekende niet autochtoon Groesbeker het al. Ze weten niet beter, kan het slechts met hem eens zijn. Tetters allemaal op allerlei gebied, tetters in het kwadraat.

Knalpiraat

Afschaffen deze onzin, niemand in Groesbeek wil deze wijnfeesten. Laat ze maar iets voor de jeugd regelen.

wpDiscuz