Trouwen mag op elke locatie in de gemeente

GEM. BERG EN DAL – Bruidsparen mogen binnenkort op alle locaties in de gemeente Berg en Dal trouwen. Ook mogen zij een familielid, vriend of kennis kiezen die het officiele huwelijk voltrekt.

Gemeentehuis Groesbeek - Berg en Dal (1)

Nu zijn er 20 aangewezen permanente trouwlocaties in voormalig Ubbergen en Groesbeek. In voormalig Millingen mocht al sinds 2013 op elke locatie getrouwd worden. Er zijn daarnaast 10 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (babs) benoemd en beëdigd om regelmatig huwelijken te voltrekken.

Eigen locatie

Het aantal trouwlocaties blijkt toch te weinig. Bruidsparen willen steeds vaker op een eigen, niet officieel door B&W aangewezen, locatie trouwen. De gemeente wil met de nieuwe regels mogelijk maken dat er een eenmalige locatie aangewezen kan worden, mits deze aan voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de beleidsregels.

Trouwambtenaar

Ook is er meer vraag naar een trouwambtenaar binnen de eigen kring. Ook dat wordt met het nieuwe beleid mogelijk, maar het familielid, de vriend of de kennis (babs-voor-1-dag genoemd) wordt die dag wel ondersteund door één van de 10 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

133 huwelijken

In 2015 zijn in de gemeente 133 huwelijken en partnerschapsregistraties gesloten. Van alle locaties is de Wolfsberg het populairste met 19 huwelijken. De Raadzaal van het gemeentehuis komt op de 2e plaats met 15 huwelijken en de Batholomeuskerk (Beek) en Holthurnsche Hof (Berg en Dal) staan met 8 huwelijken op een gedeelde 3e plaats.

De regels voor de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek omtrent het trouwbeleid waren verschillend. Vanwege de fusie moet men nu één beleid voor de nieuwe gemeente Berg en Dal voeren.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Trouwen mag op elke locatie in de gemeente

Reageren is niet toegestaan.