Buurtonderzoek SWG naar toekomst voorzieningenhart

GROESBEEK – Sinds oktober 2014 heeft Groesbeek-Noord een voorzieningenhart: ‘Op de Heuvel’. Kosten: 5,5 miljoen euro.


Foto van de opening in 2014. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Daarin zitten een school, kinderopvang, een peuterspeelzaal, een bibliotheek en mensen kunnen elkaar hier ontmoeten. Ook maken enkele clubs gebruik van Op de Heuvel. Maar dat kan nog beter, zo bleek vorige maand uit berichtgeving in de media. De verhuur van zalen zou tegenvallen. Hier ligt een kans voor wijkbewoners en de buurt.

Bewoners bevragen

Omdat er nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van het voorzieningenhart, gaan twee medewerkers van Stichting Welzijn Groesbeek (SWG) het wijkdeel ‘de Stekkenberg’ op om mensen op straat en deur-aan-deur te bevragen. SWG wil te weten komen hoe bewoners denken over ‘Op de Heuvel’ en wat ze aantrekkelijk vinden van het voorzieningenhart (of juist niet). Het onderzoek duurt een aantal weken en heeft als projectnaam ‘Prik op de Heuvel’, vanwege het gebruikte onderzoeksmiddel: een prikbord.

Wie,wat, waar, wanneer, waarom en hoe

• Wie : Lisanne Bron en Jacky Swinkels van Stichting Welzijn Groesbeek;
• Wat : Een onderzoek naar de behoeften van de wijkbewoners omtrent voorzieningenhart ‘Op de Heuvel’. Dit betekent dat we fysiek de wijk in gaan, deur aan deur, om in gesprek te gaan met de inwoner van Groesbeek-Noord. Via dit gesprek gaan we de behoeftes in kaart brengen.
• Waar: In de straten van Groesbeek Noord;
• Wanneer: 6 april, 13 april, 20 april en 11 mei van 10:00 uur tot 14:00 uur;
• Waarom: Omdat we denken dat het gebruik van en het plezier in het voorzieningenhart vergroot kan worden. Dat komt ook de wijk ten goede. SWG is van mening dat bewoners hier meer activiteiten kunnen organiseren (met ondersteuning van professionals). Met dit onderzoek komen we erachter waar de behoeften liggen om dit te kunnen realiseren;
• Hoe: We maken gebruik van de narratieve methode, met behulp van een creatief onderzoeksmiddel. We gaan met een prikbord de straat op. Mensen kunnen met gekleurde punaises kaartjes prikken op het bord.
* Rood betekent: Wat kan beter in en rondom het voorzieningenhart?
* Groen betekent: Wat wil de bewoner zelf doen in en rondom het voorzieninghart?

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kiezer 2014

Ik ben benieuwd maar vrees het ergste voor het voortbestaan van het voorzieningenhart. Mooi gebouw, mooi sociaal idee, maar het hart klopt te slap.
Er moet iets veranderen anders gaat het op termijn mis.

Jeroen

Benieuwd of Hans van SG nu ook de hand in eigen boezem durft te steken.
Een gebouw dat er nooit had moeten komen.
(en dan zeuren over 25 mille van de wijnfeesten terwijl er ruim 5 miljoen wordt weggegooid)

kiezer 2014

@ Jeroen; het is niet eerlijk om SG de huidige problemen van het voorzieningenhart te verwijten.
Het plan ‘voorzieningenhart’ was vooral een feestje van de PVDA, Hans Peters heeft altijd zijn bedenkingen geuit, en gewaarschuwd voor exploitatie tekorten in de nabije toekomst.

Hans

Beste ‘kiezer 2014′, wat ben je toch weer zwartgallig. Je schrijft o.a.: maar het hart klopt te slap’. Laat dat nu net een van de redenen zijn dat SWG een onderzoek als deze wilt houden.

Nuilerd
Jaren geleden is er een rapport opgemaakt over het realiseren van het voorzieningenhart. Daarbij is een buurtonderzoek gedaan. Nu jaren later moet er weer een buurt onderzoek gedaan worden. waar is het oude gebleven. Dit onderzoek heeft toen der tijd tienduizenden euro’s gekost! Weer geld over de balk gegooid. Inderdaad een feestje van het PVDA. Misschien moeten die nu maar weer hun verantwoording nemen. Trouwens, was niet alleen de PVDA, de wethouder van de GVP was toen mede verantwoordelijk. Aangezien die er nog steeds zit en zich er ook weer mee bemoeit, moet hij misschien zijn verantwoording nemen. Deze kapitale… Lees meer »
Jeroen

Het is niet eerlijk om het werk van de fractievoorzitter kritisch onder de loep te nemen?
Nee, tuurlijk niet. Als het om verantwoordelijkheid nemen gaat is de SG niet thuis. Nu niet en nooit niet.
Lijkt mij heerlijk om zo’n positie in te nemen. Iedereen de maat nemen maar zelf niet thuis geven.

kiezer 2014

@ Hans; rancune beperkt je denk vermogen.
Dat SWG onderzoek steun ik nadrukkelijk, nog meer als men ook breder verkend dan alleen de onder de buurtbewoners.

Lisanne Bron

Dag allemaal, ik vind het erg interessant welke discussie hier ontstaat. Ik zou graag met jullie in gesprek willen als 1 van de onderzoekers. Mochten jullie behoefte hebben om met mij in gesprek te gaan kunnen jullie mailen naar [email protected]

john

Laat het hart sneller kloppen en kom met leuke ideeën die wij voor jullie kunnen realiseren, dus kom eens een keer binnenlopen voor een lekkere bak koffie of thee en laat het ons weten.

ojoj
Eens kijken of ik dit stuk goed begrijp, aannemelijk dat school, psz, kinderopvang en bibliotheek voor de juiste bezettingsgraad zorgt. De schoen wringt dus daar in het gedeelte wat zich vroeger buurtcentrum De Baon mocht noemen . Die discussie is dus weer geopend, toentertijd al breed gevoerd door direct betrokkenen en diegene die meende met dit politiek correct steekspelletje zich later nog meer op hun borst te kunnen kloppen . De ideeën van toen werden kansloos afgeschoten , de toekomst mooi voorgeschoteld , de ene onwaarheid op de andere gestapeld waar de heer de R. in voorop liep gevolgd door… Lees meer »
wpDiscuz