Luisterkei verplaatst naar “Boom van Horrocks”

GROESBEEK – Op verschillende plekken in de gemeente liggen luisterkeien waar bezoekers verhalen kunnen horen over de Liberation Route.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Dit is de route die de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog volgden bij de bevrijding van Europa. Op 22 maart is de luisterkei die vertelt over ‘Operation Veritable’ verplaatst naar de ‘Boom van Horrocks’ bij Mini-Camping De Hoge Hof in Groesbeek.

Operation Veritable

Vanuit een uitkijkpost in de “Boom van Horrocks” stuurde de Britse generaal Horrocks 8 februari 1945 de start van Operation Veritable aan, de opmars van een onvoorstelbaar grote troepenmacht naar Duitsland. De boom staat ruim zeventig jaar later nog steeds overeind bij de minicamping. Met hun mobiele telefoon kunnen bezoekers via www.liberationroute.nl het verhaal over de start van Operation Veritable in drie talen beluisteren

Luisterplekken

In de gemeente Berg en Dal zijn diverse Liberation Route luisterplekken waar bezoekers via www.liberationroute.nl een hoorspel kunnen beluisteren over gebeurtenissen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De luisterplek over Operation Veritable lag sinds 2011 aan de Wylerbaan en is nu verplaatst naar De Hoge Hof aan de Derde Baan. De verplaatsing van de luisterplek is een initiatief van Mini-Camping De Hoge Hof en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN).

Shovel

Met een shovel legden Sylvia Fleuren (wethouder van de gemeente Berg en Dal), Cees Pot (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945), Hanneline Oosting-Adriaansens (adjunct-directeur van RBT KAN) en Theo Langeveldt (eigenaar van Mini-Camping De Hoge Hof) de veldkei met informatiepaneel op zijn nieuwe plek.

Liberation Route Europe

De Liberation Route startte in 2008 in de regio Arnhem Nijmegen, op initiatief van RBT KAN. Nu, bijna 8 jaar later, loopt de Liberation Route Europe door Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen. Bezoekers kunneErvaar persoonlijke verhalen van toen. En sta stil bij de prijs die destijds is betaald voor een vrij Europa. De Liberation Route Europe bestaat uit een netwerk van onder meer relevante musea, toerisme-organisaties, overheden en historici. Gezamenlijk willen zij de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Via een website en app wordt meer informatie gegeven over de strijd van toen. Kijk voor meer informatie op www.liberationroute.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Luisterkei verplaatst naar “Boom van Horrocks”

Reageren is niet toegestaan.