[Video] Raad Berg en Dal unaniem voor vluchtelingenopvang

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft donderdagavond ingestemd met de opvang van vluchtelingen in de gemeente. De vergadering over dit onderwerp duurde twee uur en verliep zonder problemen.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Weinig insprekers

Er waren vooraf minder insprekers dan verwacht: 6 inwoners gaven hun mening voordat het de beurt was aan de raad. De meeste insprekers waren voornamelijk positief. Eén man, zelf werkzaam in de beveiliging, maakte zich zorgen om de veiligheid van de inwoners. Een ander had ervaring met kamp Heumensoord en stelde vragen over de wijze van het opvangen van vluchtelingen in de gemeente Berg en Dal. In de raadzaal zelf waren 85 aanwezigen en de rest kon de vergadering buiten de zaal volgen.

Kleinschalige opvang, misschien AZC

Uit de eerste ronde bleek al dat alle partijen in principe voorstander zijn van opvang. Dit ging echter wel gepaard met de nodige voorwaarden. Partijen willen vooral kleinschalige opvang, het liefst verspreid over de hele gemeente. Een AZC met ongeveer 300 vluchtelingen op één locatie is voor de meeste partijen ook bespreekbaar, bleek later. “300 vluchtelingen is vooralsnog de ondergrens voor een AZC. Kleinschaliger kan, maar dan moet de gemeente zelf met de exploitatie aan de gang gaan. De kosten moet de gemeente zelf maken”, legde burgemeester Mark Slinkman uit. Bij een AZC regelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de zaken.

Medemenselijk

GroenLinks wil openstaan voor een solidaire samenleving waar plaats is voor mensen die gevlucht zijn voor geweld. “Rechts-nationalistische partijen zorgen voor verdeeldheid”, aldus Jo Coerwinkel. VVD-er Mechteld ten Doesschate: “Het is medemenselijk om hier aan mee te werken. We moeten dit niet overlaten aan andere gemeenten, dat is asociaal. Liefst gezinnen, maar wij hebben geen keuze daarin. Berg en Dal moet en kan dit”. Rob Verheijen (CDA) sprak zijn voorkeur uit voor de mogelijkheid dat vluchtelingen die worden opgevangen in de gemeente Berg en Dal, daar kunnen blijven als uiteindelijke statushouders.

“Geen gelukszoekers”

Sociaal Groesbeek wil geen gelukszoekers en ziet het liefst lege bedrijfspanden ingezet worden voor opvang. Sporthallen niet, deze moeten in gebruik blijven als voorzieningen voor inwoners in verband met beweging. Politie en BOA’s moeten voor de veiligheid zorgen. Sociaal Groesbeek was samen met VOLG de enige die kritisch was over een AZC met 300 vluchtelingen op één locatie. “Dat aantal op één locatie is te hoog”. D66 ziet graag dat vluchtelingen een tegenprestatie moeten leveren. “Dat is goed voor de integratie en het draagvlak”.

Bereidheid

Het COA is nog niet met een verzoek voor opvang gekomen, maar de gemeente wil het verloop van de avond middels een brief delen met het COA, waardoor het initiatief bij die instantie ligt. Over mogelijke locaties is nog niets bekend. Er is donderdag alleen gesproken over de bereidheid om vluchtelingen op te vangen en de randvoorwaarden die daar aan verbonden zijn. Politiek Berg en Dal hamerde er op dat er duidelijk en open gecommuniceerd moet blijven worden naar de bevolking.

De gemeente Berg en Dal moet ook nog statushouders huisvesten. In 2016 ligt dit aantal vooralsnog minimaal rond de 80. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen.

Dossier vluchtelingenopvang gemeente Berg en Dal.


Video van de raadsvergadering. Vluchtelingendebat begint op 15m:30s en eindigt op 2u:09m:45s.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 maart, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jan Giebers
Veel inwoners zullen hun afkeer tegen de vluchtelingen welke naar hier zullen komen niet in het openbaar kenbaar maken. Doet men dit wel dan krijgt men een stempel op zijn/haar persoon gedrukt, of erger voor rascist uitgemaakt. Tijdens gesprekken op verjaardagen, of tijdens een kroegbezoek of voetbalwedstrijd hoor je wel dat de mensen bezorgt zijn. Als je kijkt hoeveel trammelant er al niet is geweest in de vele asielzoekers centra die NL inmiddels rijk is. Bijna al deze incidenten hebben zich voorgedaan of doen zich voor waarbij geen enkele Nederlander is betrokken. Verder vrezen mensen voor de toekomstige woning aanwijzing… Lees meer »
kiezer 2014
Ook ik was aanwezig als toeschouwer in de raadszaal. Voor en tegenstanders hebben zich kunnen uitspreken, niemand is voor knuffeldier of bruinhemd uitgemaakt. De burgemeester heeft het debat goed gestuurd, mag ook wel eens gezegd worden. Heb ook respect voor Willy Liebers die het tegengeluid vertolkte. Ben het overigens niet met hem eens, maar dat mag dus, zo bleek dat deze avond. Jammer vindt ik het wel dat mensen met een tegengeluid zich massaal achter de rug van Willie Liebers verschuilen door niet zelf te spreken. Sommigen hadden dat beter gekund, maar dan moet je wel ff achter de rug… Lees meer »
Richard

Nou dan kunnen er vast een paar bij jou in de tuin opgevangen worden!!!

Fred

Het Zal wel druk worden van de zomer op de natuurcamping van Staatsbosbeheer 100 meter er vandaan !,,

Toontje

“Je bent welkooooooooooom”, ook de Groesbeekse politiek correcte notabelen blijken struisvogels, die hun kop in het zand steken.

http://joostniemoller.nl/2016/03/verbod-moslimpersoneel-op-schiphol-onbespreekbaar/

Toontje

Helemaal mee eens. Schijndemocratie is ons voorgeschoteld.

Henk

Voorstandervan AZC? ik dacht dat ruim meer dan de helf tegen had gestemt in de peilingen vooraf? wordt er nog naar burgers geluisterd? democratie?

groesbeker
politiek correct gedrag dat uitgedragen wordt richting het COA als zijnde het braafste ventje in de klas, waarom een brief sturen met een “verzoek” tot opvang, want dat is het als je het op eigen initiatief doet, terwijl er geen vraag is neergelegd? Heeft de gemeente Groesbeek in de jaren 90 niet genoeg gedaan aan opvang van die gasten? Waarom nu opnieuw, laat eerst andere gemeentes eens hun goodwill tonen, maar ja..hoe meer opvang richting het westen des te meer tegenstand er komt want welke minister wil nu een lading asielzoekers in de achtertuin, die moeten lekker in het oosten,… Lees meer »
karin

onzin. facebook staat er vol mee. deze mensen nemen alleen niet de moeite om zoals door de gemeente gevraagd hun mening te geven. teveel moeite? dan zal het ook wel meevallen met de afkeer…

ik hoop niet alleen in groesbeek maar ook millingen beek berg en dal.

groesbeker

die gebieden hadden ze er nooit bij moeten nemen levert enkel maar onvrede en ellende op.

Toontje

Zouden plaatsers van een negatief duimpje in de comments de reden van hun negatieve duimpje kunnen – willen vermelden. Dit zou e.e.a. tenminste inzichtelijk maken. Alvast mijn dank.

Democratie
Veel respect voor de burgemeester, hij heeft zeer zorgvuldig zijn woorden gekozen in deze lastige discussie. Moeilijke discussie waarbij angst ook een plek heeft gekregen, net als de meningen van anderen. Respect voor alle insprekers die dit onderwerp aan het hart gaan. Vluchteling worden is geen keuze van mensen, dit overkomt je. Traumatisch om alles achter je te laten en je veilige thuis er niet meer is, als je niet meer compleet bent als familie. Wat zou je zelf doen als het jou zou overkomen? Ga je dan afwachten tot alles en iedereen om je heen er niet meer is,… Lees meer »
Gerrit
Democratie, onder welke steen heb jij gezeten? 60% van deze “vluchtelingen” zijn economische migranten, dit is zelfs bevestigd door onze eurofiele Frans Timmermans, deze hadden dus wel degelijk een keus. De overige 40% zijn voornamelijk mannen die vrouw en kinderen hebben achter gelaten ipv te vechten voor volk en vaderland. Deze 40% willen nu op kosten van de Nederlandse belasting betaler een zorgeloos en arbeidsloos bestaand hier in Nederland, zonder onze normen en waarden te respecteren. Nee, wij moeten maar naar hun pijpen (eisen) dansen. Tot overmaat van ramp gaat onze totaal doorgedraaide linkse politieke kliek onder druk van Brussel… Lees meer »
Diana

Ik vertrek naar een plek waar ik inderdaad weer mens mag zijn. Maar daarna ga ik weer rap terug naar mijn vaderland. Democratie, wat vind jij van de oververtegenwoordiging in de criminaliteits cijfers van deze getraumatiseerde mensen?

Stel dit stel dat

Nou democratie als we dan toch de hele tijd op dieter gaan,stel dat wij Europeanen massale zouden moet vluchten en we gaan naar de landen en gebieden waar nu deze vluchtelingen vandaan komen en wij ons gedragen zoals deze mensen zich gedragen.
Denk jij dat wij dan met open armen zouden worden ontvangen?dat zei er dan alles aan zouden doen om ons onze eigen normen en waarden te mogen uitvoeren?

Toontje

In een dorp waar iedereen, iedereen kent en de netwerken heel nauw zijn, pas je wel op met het geven van je echte mening, ook (of juist) op facebook. Zoek je voor mij even de inwoners van de gemeente Berg en Dal erbij, die hun bedenkingen met naam en toenaam posten? Teveel moeite? Dan zal het ook wel niet meevallen om ze te vinden.

Toontje

Inderdaad Gerrit. Daarbij speelt ook de vraag wie we hier naar toe krijgen. Wie zijn die zgn. vluchtelingen? De kans op islamitisch terrorisme neemt volgens dit artikel (oorspronkelijk uit Het Parool, dus uit politiek correcte en dus onverdachte hoek) toe: http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/04/289887-289887/

Maikel

Karin, ik nodig jou uit om naar Syrïe (of een ander moslimland) te gaan. Voer daar het cristelijk geloof in (of een ander NIET moslim geloof), draag vooral geen boerka, ga dansen in een disco, drink een wijntje op een terras in een zonnig jurkje of vraag of ze jou direct onderdak aanbieden zonder daar een cent voor te hoeven betalen. Ga na een dag klagen dat het eten in de opvang niet smaakt, dat het er koud, vochtig, luidruchtig is en eis een computer, tv en meer privacy. Laat je ons elke dag weten hoe het jou vergaat?

Toontje
wpDiscuz