Nieuwe basisschool in de gemeente 50 weken per jaar open

GEM. BERG EN DAL – Als de gemeente Berg en Dal en het Ministerie van OCW goedkeuring kunnen geven, start in augustus 2017 een nieuwe basisschool. Dat meldt de Nijmeegse initiatiefneemster Michelle Veugelers.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen  in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

De komende weken peilt zij samen met haar medeoprichtster Isa Claassens op www.eennieuweschool.com de belangstelling van ouders in de gemeente Berg en Dal.

Kwart van het jaar gesloten

De wereld van nu is niet meer te vergelijken met de wereld van 30 jaar geleden. Toch ziet de basisschool van nu er door de bank genomen nog wel hetzelfde uit als drie decennia terug. Opleidingskundige Michelle Veugelers: ‘Het is toch gek dat in een tijd waarin de meeste vaders en moeders allebei werken, de basisschool nog altijd om 14.30 uur uit is en bijna een kwart van het jaar gesloten is? Dat kan en moet anders.’

De School in Zandvoort

Geïnspireerd door een uitzending van TV programma Tegenlicht waarbij onder andere de Zandvoortse basisschool De School aan bod kwam, besloot Veugelers – moeder van twee kleine kindjes – samen met leerkracht Isa Claassens ook een school op te richten die 50 weken per jaar van 8 tot 18 uur open is. Klik hier voor een interview met de oprichter van De School.

940 uur

Claassens: ‘Elk kind is uniek en heeft eigen onderwijsbehoeften. Toch hebben alle kinderen op dit moment precies dezelfde hoeveelheid onderwijstijd, namelijk 940 uur’. ‘Daarmee kán het onderwijs dus niet passend of gepersonaliseerd zijn’, voegt Veugelers toe. ‘Waar de een op zijn tenen loopt, verveelt de ander er zich en kijkt hij al uit naar volgende groep. Door onze middelen anders in te zetten kunnen we het onderwijs echt anders organiseren’.

Basisschool "De School" in Zandvoort is 50 weken per jaar geopend. Foto en rechten: Basisschool De School.

Basisschool “De School” in Zandvoort is 50 weken per jaar geopend. Foto en rechten: Basisschool De School.

Kinderen bepalen zelf, samen met hun ouders, wanneer zij op vakantie gaan.

Op de nieuwe school varieert de onderwijstijd van de wettelijke 940 uur tot wel 2500 uur onderwijs. Als kinderen meer tijd nodig hebben om iets te leren, dan kan dat. Tegelijkertijd hoeven ze nooit dingen opnieuw te doen die ze al kunnen. Claassens: ‘Kinderen volgen hun eigen leerpad en leren op eigen tempo. Ze kunnen voor hulp niet alleen bij de leerkracht terecht, maar juist ook bij andere kinderen, omdat ze een klas vormen met kinderen van verschillende leeftijden”.

Rijker aanbod

Als ze iets al snel snappen, dan kunnen ze samen met deze kinderen aan de slag om het toe te passen. “Doordat we elke dag van 08.00 – 18.00 uur open zijn, hebben we meer tijd en kunnen we een rijker aanbod verzorgen. Ouders en kinderen bepalen elke 10 weken samen met de leerkracht hoe het persoonlijke leerpad eruit ziet. Zij hebben echt invloed op ons onderwijs en hoe we dit organiseren. Ook de naam van de school wordt in afstemming met de ouders en kinderen bepaald”.

Schoolritme afstemmen op gezinsritme

Ouders kunnen het schoolritme van hun kind afstemmen op het gezinsritme. Veugelers: ‘Ouders krijgen de mogelijkheid om het schoolritme af te stemmen op hun eigen gezinsritme, zoals ze dit ook gewend zijn op de kinderopvang “. De dag kan beginnen tussen 08.00 en 10.00 en eindigen om 12.30 uur of tussen 16.00 en 18.00 uur. De gehele dag, ook tijdens lunch en buiten spelen, worden leerlingen begeleid door dezelfde leerkrachten. Dat geeft rust. En ouders en kinderen bepalen tot slot zelf wanneer ze op vakantie gaan. Dat kan dus buiten het hoogseizoen en de files om. ‘Om kinderen gelijke kansen te bieden, moet je ze ongelijk onderwijs bieden. Bij ons ontwikkelen kinderen zich dan ook in hun eigen tempo en op hun eigen manier.’

Meer rust

Claassens: ‘Wij voegen opvang en onderwijs echt samen, waardoor wij onze kinderen flexibele schooltijden, meer rust en persoonlijke leerwegen kunnen bieden. Dat is dus iets anders dan een Integraal Kindcentrum, waarin meerdere organisaties met elkaar samenwerken onder één dak. Wij vormen één organisatie en één aanspreekpunt’.

Goed bereikbaar

Veugelers en Claassens hebben bij wethouder Erik Weijers aangegeven een voorkeur te hebben voor een schoollocatie die goed te bereiken is voor mensen uit Heilig Landstichting, Groesbeek, Ubbergen, Berg en Dal en Nijmegen. Waar dat precies zal zijn, bepaalt de gemeente. Veugelers: ‘Uiteraard zijn in deze gemeenten al goede scholen aanwezig, maar door onze school is er voor ouders echt wat kiezen’.

Interesse?

Om de gemeente Berg en Dal in haar besluitvorming zo goed mogelijk te informeren, willen Veugelers en Claassens graag onderzoek doen naar de behoefte aan deze nieuwe school. Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich via www.eennieuweschool.com vrijblijvend als belangstellende opgeven. Zij blijven dan op de hoogte van alle ontwikkelingen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wat een raar idee….kinderaantallen in onze gemeente lopen terug, zeker in Berg en Dal zelf. En dan zou er nog een school bij moeten om de rest nog leger te laten lopen…. Is het niet zo dat de gemeente moet zorgen voor huisvesting voor scholen? Dan gaat dit plan ons allemaal nog meer geld kosten!! En dan moet onze gemeente betalen voor ouders uit Nijmegen die hun kind naar die school sturen, omdat het zo handig is met die vakanties….. Als er echt grote behoefte is aan zo’n school met een ander concept, dan kan de gemeente toch ook gaan… Lees meer »
miep

Helemaal makkelijk!Maar dan graag 24/7 en 52 weken per jaar!Dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar!

Jeroen

Mooie vorm van marktwerking. Inspringen waar anderen het laten liggen. Ik wens beide dames veel succes met dit plan. Eindelijk wat ondernemerschap binnen het onderwijs.

charles

Onder het mom van het beste voor het kind (en de ouders) lijkt het weer een slimme ondernemer die er goed aan wil verdienen. Want ze zullen het niet gratis doen.
Onderwijs moet ver van marktwerking blijven. Marktwerking is de smoes van de politiek om ondernemers te laten verdienen aan noodzakelijke voorzieningen. Kijk wat dat de zorg aangedaan heeft,

Sprookje

Waar zijn de ouders…..??? Zet kinderen op de wereld om ze ergens anders te stallen?

Jan j.
‘De hele dag worden de kinderen begeleid door dezelfde leraren, ook tijdens de lunch…’. hebben die leraren op deze school geen recht op pauze? dat kan helemaal niet!! Hier geloof ik dus niets van. Er worden hier dingen mooier verkocht dan ze zijn Het is gewoon hetzelfde concept als een BSO in de school:educatie door de leerkracht en vrije tijd begeleid door een ander. Het enige echte andere hieraan is het plannen van de vakanties. Moeten we daarvoor een nieuw duur schoolpand neerzetten waar alle burgers voor moeten betalen? Er is net het Vossenhol gebouwd, terwijl het aantal kinderen in… Lees meer »

Nijmeegse initiatiefneemster? Laat ze die school lekker in Nijmegen neerzetten en de burgers van nijmegen laten betalen…..of zou de gemeente Nijmegen al nee hebben gezegd?

Robert Nas

geweldig idee; eindelijk eens die vastgeroeste onderwijssystemen doorbreken. Ga zo door. Succes!! Robert

Jeroen
In het onderwijs werkt niemand gratis. Juist zou een vorm van marktwerking kunnen werken. Elk schoolbestuur zou oog moeten hebben voor de wens van ouders. Voort blijven gaan op de oude voet getuigd van weinig verbondenheid (en bewustzijn) met de huidige actualiteit. Als marktwerking niet deugd heeft dat vooral te maken dat we onze mening wel laten horen op verjaardagen en in de kroeg, maar niet waar het hoort. Beetje zoals met stemmen, we zijn te lui om naar de stembus te gaan. Als het leed echter is geschiedt schreeuwen we het van de daken. Te laat en tegen de… Lees meer »
Piet
@Jeroen er is al zoveel veranderd in het onderwijs. Eerst was het klas 1 t/m 6. Nu is het groep 1 t/m 8. Vroeger schreef de juf of meester met een krijtje op het schoolbord. Nu geeft de leerkracht interactief les met behulp van een Digibord. Vroeger ging je tussen 12.00 uur en 13.00 uur als leerling naar huis. Nu is er een continu rooster. Vroeger zaten leerlingen veelal op de schoolbanken. Nu zijn er veel activiteiten buiten school en hebben veel kinderen bijvoorbeeld een (moes)tuintje. Er is naschoolse opvang wat naadloos aansluit op de eindtijden van school. Vroeger was… Lees meer »
Isa en Michelle

Dank voor al uw reacties en de tijd die u heeft genomen het artikel te lezen. Wij zijn ons er van bewust dat we in zo’n kort artikel nooit de visie en werkwijze van onze school volledig kunnen omschrijven. Er zijn mogelijk een aantal kanten onderbelicht gebleven die we graag toelichten. Omdat de ruimte hiervoor op deze plek beperkt is, verwijzen we hiervoor naar onze site: http://www.eennieuweschool.com/2016/04/06/dank-voor-al-jullie-reacties/

Piet

Worden kinderen en ouders niet ‘teruggeworpen’ als het kind in spe naar het voortgezet onderwijs gaat? Immers daar geldt de flexibiliteit niet. Lijkt mij vooral lastig voor de leerling.

wpDiscuz