Nederland vandaag naar de stembus

Nederland gaat vandaag naar de stembus. 12.838.934 kiesgerechtigden mogen hun stem uitbrengen bij het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

stembureau_verkiezingen_2012

Ook inwoners van de gemeente Berg en Dal hebben de stempassen (als het goed is) binnen. De vraag voor hen zal luiden: “Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?”. Met “voor” en “tegen” als keuzemogelijkheden.

Waarom een referendum?

Actiecomité GeenPeil heeft samen met het Forum voor Democratie en het Burgercomité-EU voldoende handtekeningen (427.000) verzameld om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. “Omdat de kiezer geen enkele grip meer heeft op grote ontwikkelingen in Nederland en de Europese Unie”, schrijft GeenPeil op haar site als reden om in actie te komen.

Referendumwet

Het verzoek voor een referendum is mogelijk dankzij de nieuw ingevoerde referendumwet per juli 2015. Men kan een verzoek indienen tot het houden van een referendum over een nieuw aangenomen wet of verdrag, dat nog niet in werking is getreden. Het indienen van verzoeken gebeurt in twee fasen: een inleidende fase (10.000 geldige handtekeningen nodig binnen 4 weken) en vervolgens een definitieve fase (300.000 geldige handtekeningen nodig binnen 6 weken). Het lijkt onmogelijk, maar dat is het dus niet, zo blijkt.

Wat houdt het verdrag in?

In de associatieovereenkomst (een document van 300+ pagina’s) hebben de EU en Oekraïne afspraken gemaakt over politieke, economische, maar ook militaire samenwerking. De overeenkomst bestaat uit 486 artikelen en een groot aantal bijlagen. Het grootste deel, ongeveer twee derde van de artikelen, gaat over handel. Voor wie er even voor wil gaan zitten:

Associatieverdrag EU – Oekraïne.

Voor- en tegenstanders

Voorstanders gebruiken voornamelijk handel, ontwikkeling van de economie, de mensenrechten en stabiliteit aan de buitengrenzen van de EU als redenen om vóór het verdrag te stemmen. Het verdrag zou daar positief aan bijdragen. Belangrijke handelsdelen zijn overigens op 1 januari 2016 al in werking getreden. De rest nog niet, omdat alle lidstaten het verdrag moeten ratificeren. Nederland kan dit, vanwege het referendum, nog niet doen.

Het “nee”-kamp ziet het verdrag, ondanks dat er in het verdrag zelf niet over wordt gesproken, als een belangrijke stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne. Zij zijn tegen de “uitbreidingsdrift” van de EU, zeker als het om een arm (economie kleiner dan die van Noord-Holland) land gaat waar conflicten zijn. Voordat Oekraïne lid kan worden moet het wel aan bepaalde EU-voorwaarden voldoen.

Oekraïne is daarnaast het meest corrupte land van Europa (zie lijst). Het land gaat meer EU-geld ontvangen (krijgt het nu overigens ook al) en tegenstanders denken dat (een gedeelte van) dit geld vanwege de corruptie in de zakken van dubieuze zakentycoons zal verdwijnen. Voorstanders zeggen op hun beurt weer dat het verdrag en de financiële hulp juist zorgt voor hervormingen en bestrijding van corruptie in Oekraïne. Dit is echter niet direct het geval: dat is aan het land zelf om daar aan te werken.

Voor wat betreft de handel laten kiezers die tegen het verdrag zijn weten dat daar geen associatieverdrag voor nodig is. Dit klopt, Nederland handelt nu ook al met Oekraïne (aandeel was 0,2% van de Nederlandse export in 2014). Echter zou een verdrag deze handel op lange termijn kunnen bevorderen.

Actiecomité GeenPeil zorgde voor 427.000 handtekeningen.

Onder andere actiecomité GeenPeil zorgde voor meer dan 427.000 handtekeningen.

30%

Het referendum is raadgevend en niet bindend. Dat wil zeggen dat de regering de uitslag naast zich neer kan leggen. Aangezien het kabinet voorstander is van het verdrag, is het, ook gezien de komende verkiezingen in maart 2017, interessant om te zien wat zij doet bij een “nee” vanuit de bevolking. Bij een “ja” zal er niets veranderen. De opkomst moet overigens wel 30% zijn, anders is de uitslag van het referendum sowieso ongeldig. Bij het laatste referendum in Nederland (2005) stemde de bevolking in meerderheid (62%) tegen de Europese Grondwet. Die werd in gewijzigde vorm, als het Verdrag van Lissabon, alsnog ingevoerd.

Peiling: “Nee”-kamp wint, opkomst laag

Uit diverse peilingen is gebleken dat de Nederlandse kiezers naar alle waarschijnlijkheid tegen het associatieverdrag gaan stemmen. Deze trend is als sinds begin dit jaar zichtbaar. Voorstanders van het verdrag (of mensen die tegen het referendum zelf zijn) zullen dus hopen op een té lage opkomst. Sommigen blijven om die reden dan ook thuis en wilden aanvankelijk de tussenstanden voor wat betreft het opkomstpercentage afwachten. De NOS en peilingsbureau Ipsos geven om die reden de tussenstanden niet. Volgens Maurice de Hond zal naar schatting slechts 25% van de kiesgerechtigden naar de stembus gaan. I&O Research zet in op 30 tot 40% en andere onderzoeksbureaus gaan richting de 50%.

Stembureaus

Er is veel discussie geweest over het aantal stembureaus dat voor dit referendum geopend is. In sommige gemeenten zijn er flink minder stembureaus beschikbaar, wat door de initiatiefnemers van het referendum als sabotage wordt gezien. In de gemeente Berg en Dal is het aantal geopende stembureaus nagenoeg gelijk aan die van de MUG-verkiezingen. Klik hier voor de lijst met stembureaus in de gemeente Berg en Dal.

Wat gaat u stemmen?

Bent u er nog niet uit of u voor of tegen gaat stemmen? Wellicht helpen onderstaande links u met uw keuze:

Verdragwijzer.nl
Kieskompas.nl

De politieke partijen in Den Haag die tegen het verdrag zijn, zijn de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren. De rest is voor.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, GeenPeil, NRC, Rijksoverheid

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
TEGEN!

Zijn wij daadwerkelijk gebaat met een associatieovereenkomst met het meest corrupte land van Europa dat ook nog eens in oorlog is?
Lees of hoor er alles over:
http://www.politalkextra.nl/europa/clingendael-expert-van-ham-oekraineverdrag-is-heel-gevaarlijk/
https://t.co/rpTrV347mn
https://t.co/33jlSWvZ2q
https://t.co/cCNxJPLMD4
https://t.co/wDqx8GpBQa
http://ow.ly/10iIwc
http://ow.ly/10iIOM
https://twitter.com/NPORadio1/status/715861940996743168

Associatieverdrag met Oekraïne leidt tot massale migrantenstroom naar West-Europa
https://t.co/sCf3uu5624

Voor de dierenvrienden onder ons, hier een 1 minuut durende animatie video met uitleg:
https://youtu.be/1NYVSOq9hS8

Geen ja

Mijn inziens is Nederland en de gehele westerse wereld gebaat bij een ‘NEE’! Op deze manier hoort Oekraïens niet bij het westen maar zeker ook niet bij Rusland. Op deze manier creëer je een geografische buffer wat politieke stabiliteit (voorlopig) waarborgt.

Muts

Gelukkig is niet iedereen tegen!

Ben Helder
Het is inmiddels zo dat als politici als Samson, Pechtholt en Rutte roeptoeteren dat wij vóór moeten stemmen, het inmiddels wel duidelijk is! Dán ga ik er van uit dat met name de belangen van enkele rijken onder ons moeten worden gediend. Voor hen de lusten maar voor ons de lasten! Er is kennelijk nog niet voldoende verdringing. Zo gaat het in geliberaliseerd Europa al vele jaren. En voor je het weet is met dit verdrag ook Oeraïne de EU ingerommeld. Oost Europa heeft nog een lange weg te gaan voor zij in de buurt komen van West Europese overeenkomsten… Lees meer »
TEGEN!

Mooi verwoord, helemaal mee eens.

jantje..

Zou je misschien dan ook hier willen uitleggen waarom gelukkig niet iedereen tegen is? Gr

TEGEN!

Ja, ik zoek inderdaad ook nog naar goede argumenten uit het voor-kamp.

Muts
Zeker. Als iedereen tegen is en dat zeer hard van de daken brult en iedereen die een andere mening is toegedaan monddood wordt gemaakt, dan is er van democratie geen sprake meer. Dus, ik vind het prettig als er mensen “voor” zijn. Dit houdt dan niet in dat ik “voor” ga stemmen. Ik heb er niet zo’n goed gevoel bij dat er plotseling door de regering zo gelobbyd wordt om een “Ja” te forceren. Daar word ik altijd een beetje kriegel van. Daarbij lijkt dit een voorbode om de Oekraïne toe te laten (gaan) treden tot de EU en ik… Lees meer »
TEGEN!

Monddood is een vreemde verwoording aangezien het voor-kamp beschikt over de staatsomroepen als de NPO/VARA met walgelijke programma’s als DWDD, Nieuwsuur en Pauw. Ook de Volkskrant en NRC doen er alles aan om het ja-kamp te voorzien van het zogenaamde goede van dit verdrag.
Overigens ga ik in de 2e en 3e alinea wel met u mee.

Geen ja

@muts, wat is dit nu weer voor een onzin wat jij schrijft. Uit democratisch standpunt bezien zie je graag JA stemmers maar zelf ben jij tegen. Rare stelling neem jij nu in. En wie word er monddood gemaakt? Een ieder die hiervoor in aanmerking komt mag moren toch gewoon zijn mening/stem geven. En dat dan ok nog eens anoniem dus de democratie ten top!

Muts
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Er wordt door het “Nee” kamp erg hard geschreeuwd dat je maar vooral “Tegen” moet stemmen en iedereen die het daar niet mee eens is wordt een “Poetin-lover” genoemd. In het kader van de democratie heb ik daar moeite mee. Maar, daarentegen, het “Ja” kamp is ook niet eerlijk. Er wordt op allerlei manieren geprobeerd om zo weinig mogelijk informatie te geven die de stemming negatief zou kunnen beïnvloeden. We moeten maar gewoon “Ja” gaan stemmen en verder onze mond houden. Ook hier heb ik uit democratisch perspectief moeite mee. Je hoort… Lees meer »
groesbeker

ik snap de discussie niet zo, een land dat op zijn gat ligt en totaal niet voldoet aan de hedendaagse normen is alleen al een reden om tegen te stemmen.
Enige leuke dat het land heeft voortgebracht is Viktoria Koblenko.
en die drie musketiers uit denhaag vertrouw ik al jaren niet meer..

TEGEN!

Ik had al die linkjes inderdaad beter in 1 post kunnen plakken. – Edit redactie: Dat hebben wij nu gedaan 🙂 –

Overigens worden de tegen-stemmers voornamelijk ‘Poetin-lovers’ genoemd door het voor-kamp en niet degene die het niet met de tegen-stemmers eens zijn.
Maar dit geheel terzijde.

TEGEN!

Dikke duim voor de redactie!

Gerrit

Om 18.15 was Pinokkio bij nieuwsuur in de uitzending, als u dat gezien heeft bent u neem ik aan toch wel overtuigd wat te stemmen ? …………. NEE

TEGEN!

Goed gezien Gerrit!

TEGEN!

Ben zojuist bij de Treffers gaan stemmen, plots is het stembureau aan de achterzijde van het gebouw en heb ik de vrijwilligers van het stembureau gevraagd duidelijker aan te geven waar men naar binnen kan! Een bejaard stel liep vanuit de hoofdingang (waar men normaliter naar binnen gaat) weer naar de parkeerplaats (wellicht om dan maar niet te gaan stemmen). Ik heb ze naar de juiste ingang verwezen.

Waarom nou ineens zo’n verandering vraag je je af.
Zou het…… ach welnee….. wie bedenkt nou zoiets.

Nee stemmer

Om te kunnen stemmen in “op de Heuvel” moest je ook een orientatietocht maken,normaal staan er bordjes vanaf de weg met stembureau,nu stond er 1 ergens tussen de spelende scholieren.

wpDiscuz