Reactivering spoorlijn: geen ander standpunt college

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal neemt geen ander standpunt in ten aanzien van een mogelijke reactivering van de spoorlijn Nijmegen – Kleve.

Spoor_Groesbeek_Hulsbroek_aug2015-DGB
Spoor nabij Hulsbroek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

GroenLinks Berg en Dal heeft naar aanleiding van recente berichtgeving in de media vragen gesteld om opnieuw aandacht te vragen voor de reactivering. De partij ziet graag dat het college met een nieuw voorstel aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Berg en Dal komt, waarin reactivering het uitgangspunt is. Het college heeft aangegeven dit niet te gaan doen, simpelweg omdat het hier geen aanleiding toe ziet.

Het standpunt van het college dateert van oktober 2012. De gemeenteraad van (toen nog) Groesbeek heeft besloten voor de reactivering te zijn, maar onder voorwaarden: alleen personenvervoer, minimaal 1 halte in Groesbeek-centrum, busverbinding Nijmeegsebaan behouden, OV van en naar De Horst en Breedeweg behouden en eventuele exploitatietekorten komen niet voor rekening van de gemeente. “Dit standpunt wordt sindsdien door ons college uitgedragen”, laten burgemeester en wethouders schriftelijk weten.

De gemeente blijft met diverse partijen wel gewoon in gesprek. “Op dit moment is ons college van mening dat in ieder geval de eerder gemaakte bestuurlijke afspraak over verbeteringen in het grensoverschrijdend busvervoer moeten worden onderzocht en uitgevoerd. Verbeteringen in het busvervoer zijn immers financieel aantrekkelijk aangezien niet eerst voor vele tientallen miljoenen euro’s de spoorinfrastructuur moet worden vernieuwd.”

Tot in 1991 hebben tussen Nijmegen en Kleve reizigerstreinen gereden. Al sinds 1934, met een korte opleving in 1940, stopten die treinen niet meer in Groesbeek. Sindsdien heeft Groesbeek volgens het college dan ook enkel de lasten ervaren van die treinen en niet van de voordelen kunnen profiteren.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Reactivering spoorlijn: geen ander standpunt college

Reageren is niet toegestaan.