Verbetermaatregelen voor toekomst zwembad De Lubert

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal wordt eind april gevraagd een bedrag van € 415.000,- beschikbaar te stellen om verbeteringsmaatregelen bij zwembad De Lubert uit te kunnen voeren.

Zwembad De Lubert. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zwembad De Lubert. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Berg en Dal gesprekken gevoerd met het naast het zwembad gelegen Resort De Zeven Heuvelen en een GGZ-instelling over mogelijke overname van zwembad de Lubert. Deze gesprekken zijn in een laat stadium beëindigd.

Eerder al een krediet

De raad heeft daarom in september 2014 besloten dat het Groesbeekse zwembad in eigen beheer geopend moet blijven. Er moest nog wel achterstallig onderhoud weggewerkt worden. Hiervoor is in 2014 al een krediet van € 318.000,- beschikbaar gesteld.

Onderzoek en maatregelen

De gemeente heeft adviesbureau Synarchis ingeschakeld om onderzoek te verrichten naar de toekomst van De Lubert. Synarchis stelt voor investeringen te plegen in de accommodatie voor een bedrag van € 141.000 (klik hier voor onderbouwing) en duurzaamheidsmaatregelen te nemen voor een bedrag van € 274.000,- (klik hier voor onderbouwing). Ook ziet het bureau mogelijkheden om besparingen door te voeren. De verbetermaatregelen zijn als volgt:

• Om de bezoekersaantallen (nu 65.000 per jaar) toe te laten nemen wordt voorgesteld om meer te richten op de doelgroepen met potentie: kinderen tot 9 jaar en senioren;

• De personeelskosten zijn te hoog. Het personeel dat in dienst is van de gemeente is een stuk goedkoper (verschil van € 27.000,- op jaarbasis voor 1 FTE) dan het personeel dat via het resort wordt ingehuurd. Het plan is dan ook om ingehuurd personeel in dienst van de gemeente over te nemen;

• Aanpassingen in de openingstijden voor een efficiëntere openstelling en lagere personeelskosten (besparing van € 22.000,-);

• Om de inkomsten beter te kunnen sturen is het voorstel om de abonnementen af te schaffen (€ 10.000,- besparing) en alleen losse entreebewijzen en meerbadenkaarten aan te bieden;

• Het opfrissen van het gehele gebouw, zoals schilderwerk, vervangen sanitair en tegelwerk etc. Dit is een voorwaarde om extra bezoekers te trekken en de huidige bezoekers te behouden;

• Verduurzamingsmaatregelen (besparing van € 32.000,-).

Exploitatietekorten

Met uitvoering van de voorgestelde maatregelen kan het zwembad nog minimaal 10 jaar blijven functioneren op de wijze zoals dat op dit moment ook gebeurt. Het exploitatietekort bedraagt voor 2015 en 2016 tussen de € 250.000,- en € 275.000,- per jaar en moet door de maatregelen worden teruggebracht tot € 220.000,- voor 2017, met € 34.000,- kapitaallasten.

De gemeente wil, na besluitvorming van de raad, de relatie met het Resort beëindigen en het beheer weer volledig in eigen hand nemen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kiezer 2014
Het lijkt mij inderdaad het beste om het zwembad op te knappen zodat het weer wat aantrekkelijker wordt. Vooral niet privatiseren, daar komt alleen maar ellende van. Wel is het vreemd dat er binnen de gemeenteraad niet wordt gesproken over de nu lopende rechtszaak tussen de gemeente en de gebroeders Belgers. Belgers vordert nogal wat van de gemeente; primair nakoming van de ‘GGZ contracten’ of een schadevergoeding van 12,6 miljoen. Een recent tussenvonnis is zorgelijk in het nadeel van de gemeente. In de context van dit college voorstel zou ik die juridische ontwikkelingen ook bespreken binnen de gemeenteraad. Dat de… Lees meer »

Dank je wel voor deze informatie. Ik kijk er nu met andere ogen naar. Ik hoop ook dat het bad blijft en dat het personeel ook blijft.

Democratie

Als het vorig gemeentebestuur had geluisterd naar alle bezwaarmakers mbt GGZ-resort plannen, als zij serieus genomen waren, had het de gemeenschap lang niet zoveel geld gekost.
Maar nee, ze kozen ervoor om door het zetten. En kijk waar we nu staan. Achterstallig onderhoud, personeel wat veel te duur wordt ingehuurd en tal van procedures onderling.

Sprookje

Drie keer raden, begint met SJ en eindigd op AKIE…?

Ben Helder

Twee zaken trekken vandaag op deze website de aandacht; (Alsnog) Een toekomst voor het zwembad zonder Belgers en de failliete kippenschuren van Van Deurzen. Lijkt mij geen beste dag voor de Groesbeekse Vriendjes Politiek!

kiezer 2014

Beste Nel; het zwembad MOET blijven bestaan voor de inwoners. Dat toeristen er grootschalig gebruik van maken is een politieke leugen, dat blijkt nu ook uit het onderzoeksrapport.
Voor het personeel van het zwembad en de harde kern van de zo betrokken bezoekers hoop ik van harte dat er eindelijk een rust komt.
Heb veel waardering voor hun inzet & motivatie terwijl de; politiek, Belgers, GGZ en onderzoeksbureaus over hun rug onheuse spelletjes spelen.

wpDiscuz