Informatie Giro 2016: Groesbeek, Berg en Dal en Beek

GROESBEEK/BERG EN DAL/BEEK-BERG EN DAL – Zaterdag is het dan zo ver: De Giro d’Italia komt naar Nederland.


Video: de route door de gemeente. Video begint bij het einde van de Rijlaan. Renners komen vanaf de Biesseltsebaan, Heumensebaan-Rijlaan de gemeente binnen.

Sterker nog: de provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben gezamenlijk het top wielerevenement naar Nederland gehaald. Dat betekent dat het wielerpeloton ook over de wegen in de gemeente Berg en Dal fietst. Dat zal op zaterdag 7 mei 2016 het geval zijn.

De promotiecampagne in de aanloop naar de 99-ste Giro d’Italia startte op 28 januari en duurt in totaal 99 dagen. Vanaf die dag kleurde het gemeentehuis in Groesbeek roze. Ook in andere steden en dorpen van de provincie Gelderland staan diverse gebouwen in het roze licht.

Eerder zijn er, in aanloop naar de Giro-start, door ons al “losse” artikelen over het evenement en de side-events gepubliceerd. Echter willen we alle bij ons bekende informatie nu ook in één overzichtelijk stuk zetten. Hieronder het overzicht van de informatie omtrent de doorkomst van de Giro d’Italia.INFO GIRO 2016 GROESBEEK, BEEK EN BERG EN DAL


Aftellen tot aan de start van de Giro op 6 mei.

Giro d’Italia en TV

De Giro d’Italia (Ronde van Italië) is één van de drie Grote Rondes. In 1909 is deze ronde voor het eerst verreden. Inmiddels zitten we op editie 99. Het is de nummer 2 wielerwedstrijd van de wereld, na de bekende Tour de France. De derde grote ronde is de Vuelta (Ronde van Spanje). In 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) startte de Giro ook in Nederland. Vorig jaar won Alberto Contador de Giro. De Giro d’Italia wordt uitgezonden in 192 landen met een bereik van 125 miljoen huishoudens en 764 miljoen kijkers. De NOS zal de etappes (in ieder geval die door Gelderland) uitzenden.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor informatie over de Giro in het algemeen (Wikipedia, Nederlands).
Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor informatie over de Giro 2016 (Wikipedia, Nederlands).
Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor de officiële Giro-website (Italiaans).

Start Giro 2016 kost miljoenen

De kosten voor de Giro-start in Gelderland zijn bijna 13 miljoen euro. De provincie trekt zo`n 5 miljoen euro uit en is daarmee de grootste financier. De etappesteden Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen leggen ieder 350.000 euro in en de doorkomstgemeenten, waaronder Berg en Dal, ieder 10.000 euro.

Giro 2016 door Gelderland

De Big Start van het wielerevenement is in Apeldoorn. Tijdens het Hemelvaartweekend (6 mei 2016, 7 mei 2016 en 8 mei 2016) zijn er drie etappes door Gelderland. Deze staan hieronder. Klik op de links voor meer rit-inhoudelijke informatie over desbetreffende etappe. In Apeldoorn zal Koning Willem-Alexander aanwezig zijn.

Giro_renner_logo-DGB • Giro d’Italia 2016, etappe 6 mei 2016: Apeldoorn (tijdrit, 9.8 kilometer, Touretappe.nl)
Giro_renner_logo-DGB • Giro d’Italia 2016, etappe 7 mei 2016: Arnhem – Nijmegen (190 kilometer, Touretappe.nl)
Giro_renner_logo-DGB • Giro d’Italia 2016, etappe 8 mei 2016: Nijmegen – Arnhem (189 kilometer, Touretappe.nl)
Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor het overzicht met alle etappes van de Giro d’Italia 2016 (Touretappe.nl)


Het gemeentehuis in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Giro 2016: Route 7 mei 2016 door Groesbeek, Berg en Dal, Beek en Heilig Landstichting

Op zaterdag 7 mei komen de renners naar schatting tussen 15:35 uur en 16:20 uur door de gemeente Berg en Dal en zullen ze onder andere Groesbeek (rond 15:50 uur) aan doen (zie video bovenaan artikel). In de tijd daarvoor (1 tot 1,5 uur voor het peloton uit) zal ook nog de reclamekaravaan van de Giro d’Italia voorbij komen.

Uitgebreide info (kaart, video etc.) over de route van 7 mei 2016 staat hieronder.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor routekaartjes en een video van de route van 7 mei 2016 (DeGroesbeek.nl).

Giro 2016: Side-events

Er zijn over de gehele provincie verschillende side-events georganiseerd. In onze gemeente zijn er in totaal 4 geregistreerde side-events. Dit zijn “De Muur van Beek” op de Van Randwijckweg (die was al op 24 april), de “Giroesbeek” van Turijn naar Groesbeek, de Mercato (markt) aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal en de lancering van de “Birra Rosa” in Groesbeek. Daarnaast is er op het kerkplein in Berg en Dal (omgedoopt tot Piazza Chiesa) het een en ander te beleven. Meer informatie over al deze evenementen staat hieronder.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor uitgebreide informatie over de side-events in onze gemeente (DeGroesbeek.nl).
Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor alle officieel geregistreerde side-events (GiroGelderland.nl).

Infographic van de activiteiten. Sla het plaatje op voor een groter formaat. Afbeeldingsbron: Gemeente Berg en Dal.

Infographic van de activiteiten. Sla het plaatje op voor een groter formaat. Afbeeldingsbron: Gemeente Berg en Dal.


Giro komt op 7 mei door Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Giro 2016: Verkeersmaatregelen en wegafsluitingen gemeente Berg en Dal

De doorkomst van de Giro zal er logischerwijs ook voor zorgen dat er diverse verkeersmaatregelen zijn. Zo zijn de wegen in Groesbeek, Beek, Berg en Dal en Heilig Landstichting die direct met het parcours zijn verbonden enkele uren afgesloten. De afsluitingstijd in de gemeente Berg en Dal is naar schatting van 14:00 uur tot 17:30 uur.

Wegafsluiting:
Het parcours is vanaf ongeveer 14.00 uur (Groesbeek) à 14.20 uur (Heilig Landstichting) helemaal afgesloten voor alle verkeer. De weg gaat weer open wanneer alle wielrenners voorbij zijn en het parcours is schoongemaakt. Dat is naar verwachting rond 17.00 uur (Groesbeek) à 17.30 uur (Heilig Landstichting). Het parcours kan door gemotoriseerd verkeer niet worden gekruist.

Parkeren:
Op 7 mei kunt u vanaf 09.00 uur niet parkeren langs het parcours. Vanwege de Giro d’Italia geldt die dag een wegsleepregeling.

– Wilt u winkelen in Groesbeek? U kunt dan parkeren op parkeerplaatsen bij de Houtlaan en Spoorlaan. De parkeergarage op de Dorpsstraat in Groesbeek kunt u alleen in- en uit-rijden voor en na de wegafsluiting.
– Wilt u de Giro in of rondom Groesbeek bekijken? Dan raden wij u aan ruim vóór de wegafsluiting aanwezig te zijn. U kunt dan het beste parkeren in het weiland bij het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan.
– Wilt u de Giro in of rondom Berg en Dal bekijken? Dan kunt het beste op de fiets gaan. Er zijn daar namelijk erg weinig parkeerplaatsen.
– Wilt u de Giro in of rondom Beek bekijken? Op de hoek Nieuwe Rijksweg – Verbindingsweg wordt, als het weer het toelaat, een parkeerplaats open gesteld. Vanaf daar is het 15 minuten lopen naar de Van Randwijckweg.

Hulpdiensten:
Voor alle bewoners is de spoedeisende zorg gegarandeerd en is het ziekenhuis bereikbaar. Met de ziekenhuizen en de ambulancedienst zijn afspraken gemaakt over het vrijhouden van nood- en calamiteitenroutes. In levensbedreigende situaties belt u 112. Anders neemt u gebruikelijk eerst contact op met de huisartsenpost en wordt bekeken wat voor u de beste oplossing is. Houd rekening met langere reistijd. De hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) kunnen overal altijd ter plaatse komen. Om dat mogelijk te maken zijn er speciale nood- en calamiteitenroutes. Deze routes zijn vrij van autoverkeer.


In het dorp Berg en Dal is men klaar voor de Giro-doorkomst. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Giro 2016: Bereikbaarheid diverse kernen (incl. OV)

De afsluitingstijd in de gemeente Berg en Dal is van 14:00 uur tot 17:30 uur. Kernen zijn als volgt bereikbaar en wij pakken voor dit onderdeel Kleve (DE) en Nijmegen ook mee.

Kleve (DE) – Nijmegen:
Door de afsluiting van de N325 bij Nijmegen is doorgaand verkeer tussen Kleve (DE) en Nijmegen niet mogelijk. De omleiding verloopt via B9, A57, A77 en A73. Speciale aandacht is er voor vrachtverkeer dat niet over de Oude Waalbrug mag door een aslastbeperking. Vrachtverkeer kan gebruik maken van de omleiding via Duitsland.

Beek en Ooijpolder
Beek en de Ooijpolder zijn ingesloten tussen het parcours. Zowel de N325 naar Kleve, de Van Randwijckweg naar Berg en Dal als de route over het Keizer Traianusplein zijn afgesloten. Tijdens de afsluiting van 14.00 uur tot 17.30 uur kunt u het gebied dus niet verlaten of inrijden met de auto. Alleen in noodgevallen kunt u via een speciale calamiteitendoorgang het gebied verlaten. Daarvoor moet u eerst contact opnemen met de meldkamer van de politie op 0900-8844.

Het is wel mogelijk om via Millingen aan de Rijn naar Kleve te rijden en dan de brug bij Emmerich over te steken (houdt u dan wel rekening met een langere reistijd van meer dan een uur).

Bus 80 tussen Nijmegen en Millingen aan de Rijn blijft rijden, maar dan via een aangepaste route over de Waalkade. Op www.breng.nl vindt u de aangepaste tijden.

De winkels zijn gewoon bereikbaar.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor een kaart

Berg en Dal:
Het gedeelte van Berg en Dal rond het Kerstendal en Groot Berg en Dal, is aan alle kanten ingesloten door het parcours. Dat betekent dat u dat gebied tijdens de afsluiting van 14.00 uur tot 17.30 uur niet kunt verlaten of inrijden met de auto. In urgente gevallen kunt u contact opnemen met de politie op 0900-8844 (in levensbedreigende situaties belt u 112).

Het gedeelte van Berg en Dal aan de zijde van de Stollenberg en de Kwakkenberg, maakt samen met Nijmegen-Oost en de Heilig Landstichting deel uit van een groter gebied dat is ingesloten door het parcours. Tijdens de afsluiting van 14.00 uur tot 17.30 uur kunt u ook dat gebied niet verlaten of inrijden met de auto. In urgente situaties kunt u via de Oude Kleefsebaan, Kwakkenbergweg en Sophiaweg richting de s100. Daarvoor moet u wel eerst contact opnemen met de meldkamer van de politie op 0900-8844.

De Oude Kleefsebaan tussen de rotonde met de Clarenbeekseweg en de Bisschop Hamerlaan wordt al eerder afgesloten. Daar is een evenement. De afsluiting is van 11.00 uur tot 21.00 uur.

De stadsbussen naar de Sint Maartenskliniek en naar Berg en Dal rijden tijdens de afsluitingen niet!

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor een kaart

Groesbeek:
Groesbeek is door het parcours in twee delen gesplitst. U kunt naar Noord Groesbeek (met Dekkerswald, Werkenrode en de wijk Stekkenberg) via de Nijmeegsebaan over de S100 naar de A73. Vanaf de A73 volgt u de omleiding ‘Groesbeek Noord’ via afrit 2 ‘Nijmegen-Dukenburg’ en de S100. Het zuidelijk en oostelijk deel van Groesbeek bereikt u via de Breedeweg, Milsbeek, Gennep, A77 en de A73. Vanaf de A73 volgt u de omleiding ‘Groesbeek-Zuid en Oost’ over afrit 5 ‘Haps’.

Bus 5 rijdt tussen 14.00 en 17.30 uur niet verder dan de Kop van Stekkenberg. Breedeweg, De Horst en de rest van Groesbeek zijn tijdens de afsluitingen niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

De winkels in Groesbeek zijn gewoon bereikbaar.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor een kaart

Heilig Landstichting:
Heilig Landstichting is tijdens de afsluiting van 14.20 uur tot 17.30 uur afgesloten voor auto’s. Alleen in noodgevallen kunt u rijden via Sophiaweg richting naar de S100. Daarvoor moet u eerst contact opnemen met de meldkamer van de politie op 0900-8844.

Buslijn 5 rijdt via de S100 (Sionsweg) naar Groesbeek. Bij de rotonde is dan een tijdelijke bushalte.

Giro_renner_logo-DGB • Klik hier voor een kaart

Nijmegen:
Op 7 mei is Nijmegen vanuit alle richtingen bereikbaar via de snelweg. Van en naar het noorden zijn de Oversteek en de Oude Waalbrug afgesloten voor verkeer. Van en naar het oosten is de N325 tussen Beek en Duitsland niet toegankelijk omdat het parcours hier overheen gaat. Vanuit het westen en zuiden is Nijmegen toegankelijk via de normale invalswegen. Verkeer naar het centrum wordt verwezen naar diverse parkeerlocaties. Intern verkeer kan altijd het gebied te allen tijde verlaten behalve in Nijmegen-Oost. De wegen in Nijmegen zijn afgesloten van 13.30 en 18.00 uur. De Waalbrug en Oranjesingel zijn vanaf de ochtend al afgesloten. Het finishgebied zal later dan 18.00 uur vrijgegeven worden.

Ooijpolder en Sint Maartenskliniek Berg en Dal:
Vanwege de afsluiting van de N325 bij Nijmegen is de Ooijpolder voor een deel ingesloten gebied tijdens de doorkomst van de Giro d´Italia. Er zijn twee omleidingen mogelijk. De eerste mogelijkheid is via Duitsland. De tweede mogelijkheid is een alternatieve omleiding over de Waalkade tot 17:00 uur. De eerste route heeft een lange omrijtijd tot gevolg en de tweede zal door drukte in de stad een beperkte doorstroming kennen. Voor vrachtverkeer geldt dat de intensiteit in het weekend beperkt is. Deze kunnen ook gebruik maken van de omleiding via Duitsland, indien dit niet mogelijk is, betekent dit dat vrachtverkeer rekening moet houden met een stremming tijdens de afsluitingsperiode. De Sint Maartenskliniek is in noodgevallen altijd te bereiken via speciale calamiteitenroutes voor nood- en hulpdiensten.


Renners komen over de rotonde bij de Oude Kleefsebaan. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.Wij streven naar het publiceren van een zo volledig mogelijk overzicht met informatie over de Giro 2016 door onze gemeente. Aanvullende informatie over dit evenement kan dan ook gemaild worden naar [email protected]. Dit artikel kan nog bijgewerkt worden en zal t.z.t weer op de voorpagina verschijnen. Laatste update: 01-05-2016, 21:30 uur.

Alle berichtgeving op DeGroesbeek.nl over de Giro-doorkomst staat hier (klik). Meer info op www.girogelderland.nl .


FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

Toch wel weer jammer: “vrijdagmiddag 22 april van 15.00 tot 17.00”
Iedereen die moet werken wordt direct weer buitenspel gezet. Jammer dat de gemeente weer geen rekening houdt met de mensen die gelukkig nog een baan hebben. Moeten we dan met z’n allen in de profiteursstand?

Jeroen

Muts, doe je naam niet teveel eer aan.

Mick Jagger

Zeiksnor.

Toon

Prima filmpje van De Groesbeek. We gaan genieten van de Giro waarmee de gemeente toch mooi op de kaart wordt gezet.

Kaorel

Vreemd. Waarom rijden ze niet direct vanuit Groesbeek de Wylerbaan op. Hiermee snij je een stuk af en de Zevenheuvelenweg is ook best gevaarlijk.

Anonien

Wat een gezeik mag niet eens de weg oversteken om 1415 terwijl de giro om 1545 pas erdoor komt moet je helemaal over nijmegen malden om in gennep te komen k☆tdorp goed overkomen op de rest

Tinus

Wel klein beetje mee eens. Wat was het erbarmelijk slecht geregeld zeg voor verkeer. De route was zo gepland dat groesbeek niet te bereiken was behalve door 45 km om te rijden, echt een schande. Vlg keer beetje nadenken, dit was echt te slecht voor woorden.

wpDiscuz