[Foto’s] Plaatsing schermen en tunnels, fietspad blijft dicht

GROESBEEK – Het fietspad door de spoorkuil zal waarschijnlijk nog enkele weken afgesloten blijven. Er moeten namelijk schermen en tunnels worden geplaatst om de milieuorganisaties tevreden te houden.


De schermen langs het fietspad. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Hoe de procedure precies verloopt is nog niet bekend. Informatie ontbreekt, omdat er nog geen reactie vanuit de gemeente Berg en Dal is daarover.

Er zijn al wel schermen geplaatst. Op basis van de test bepaalt de gemeente welk scherm wordt gebruikt om reptielen het beste tegen te kunnen houden. De hekjes worden vervolgens over 750 meter aan beide kanten van het fietspad geplaatst. Ook zouden er naar verluidt onder het pad nog tunnels voor de diertjes komen.

De redenen van al deze maatregelen zijn inmiddels in de regio wel bekend, maar voor nieuwe lezers: De Flora- en Faunawet zou door de gemeente zijn overtreden vanwege de aanwezigheid van zandhagedissen en hazelwormen in de spoorkuil, waar het fietspad (dat in november 2014 met enige spoed is aangelegd) ook doorheen loopt. De beschermde dieren worden mogelijk doodgereden.

Milieuorganisaties zijn daar niet blij mee en juridische procedures zijn het gevolg. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwam al enkele keren met een last onder dwangsom als het fietspad niet bijtijds afgesloten zou worden. De gemeente moest het pad sluiten en maatregelen nemen, anders kan het fietspad ieder jaar van april tot oktober niet geopend blijven. In de wintermaanden kan men, vanwege de winterslaap van de dieren, gebruik blijven maken van het fietspad.

Het fietspad is daarom sinds 1 april tijdelijk weer afgesloten. Nu is het eerst zaak om de maatregelen door te voeren. Als de werkzaamheden klaar zijn en daarmee aan de eisen van de wet is voldaan, mag het fietspad het hele jaar door geopend blijven. Het getouwtrek is daarmee voorbij, maar de inwoners die graag gebruik maken van het fietspad zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Wat de totale kosten voor Berg en Dal zijn, is nog niet bekend. De gemeente heeft daar ook nog niet op gereageerd.

Dossier “Fietspadsoap Groesbeek”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 april, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lambert

Ben benieuwd wat voor addertje hier weer onder zit…..

De Kuier.

Er wordt nu achter de schermen gewerkt. Kan dus nog wel ff duren.

De beschermde dieren worden mogelijk doodgereden? Is er door dit selecte clubje onderzoek gedaan naar aantallen m.b.t. de enorme houtkap en zo ja publicatie?

Willem uut Zwolle.

goed nieuws, vanwege de winterse buien en koude temperaturen hebben de hagedissen, slangen en hazelwormen zich weer terug getrokken in hun winterslaap. Rond de Kerst zullen ze weer te voor schijn komen.
Open dat fietspad.

Tarzan

Wat een rare zin in de inleiding van dit artikel: “om de milieuorganisaties tevreden te houden”. Daar gaat het helemaal niet om. Feit is dat de gemeente de wet heeft overtreden en nu maatregelen moet treffen om die fout te herstellen. Daar hebben milieuorganisaties part noch deel aan.

Tarzan hoor jij ook bij de milieu rakers .

henk
Tarzan heeft wel een punt. Gemeente heeft te snel zonder nadenken ( kunnen ze ook niet ) destijds een beslissing genomen. De gevolgen zijn er nu. Helaas zal dat de gewone man geld gaan kosten. Ik ben geen milieu rakker maar het is goed dat zo`n club niet alles pikt. Ik ben ook tegen de windmolens maar er moet iets gebeuren want dat er nu sneeuw valt en het zo koud is moet een oorzaak hebben en we kunnen wel tegen die milieu rakkers zijn maar iets moet er snel veranderen. En met de de huidige smartphone generatie die alleen… Lees meer »
liekske

Werd er ook zo gereageerd toen de trein er nog reed of waren die beestjes toen nog niet

Kloeke

Ik snap die proef met dat scherm niet…….

mil eutje

Ik ook niet, net of die beesten weten dat ze achter het scherm moeten blijven of door de tunnels moeten gaan zullen vast ook nog bordjes bij geplaatst worden.

wpDiscuz