Voorzieningenhart: nadelig exploitatieresultaat

GROESBEEK – De begroting van het voorzieningenhart Op de Heuvel sluit met een nadelig saldo van € 168.000,-. Voor 2015 was dit € 185.000,-.


Opening in 2014. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Kapitaallasten

De huur die Oosterpoort in rekening brengt (€ 116.000,- per jaar) bestaat voor 80% uit kapitaallasten. Dit had te maken met een fiscale afweging (BTW op de investering terug ontvangen) waardoor de rekening voor de bouw bij Oosterpoort is neergelegd. Daardoor is Oosterpoort, die de bouw op zich heeft genomen, ook eigenaar geworden. Het college legt verder uit: “Normaliter is het bij welzijnsgebouwen zo dat op de exploitatie geen kapitaallasten van de bouw drukken (…) Om bij een welzijnsgebouw ook de kapitaallasten uit de reguliere exploitatie dekkend te krijgen is niet realistisch”.

Twijfels

Al langere tijd is er onzekerheid over het functioneren van het gebouw. Het voorzieningenhart, gevestigd in de wijk Stekkenberg, is in augustus 2014 van start gegaan. De kosten hiervan waren meer dan 5 miljoen euro en tot nu toe loopt het project niet zo als het zou moeten. Gebruik van maatschappelijke partners kwam door de hoogte van de bijdrage (€ 5.000,-) in vergelijking met het geringe gebruik niet van de grond. Daar lijkt nu verbetering in: ZZG heeft besloten om per 1 april 2016 structureel ruimte te gaan huren in het voorzieningenhart en inmiddels is bekend dat het ROC vanaf 1 augustus 2016 wil starten met NT1 en NT2 taalonderwijs.

Bestuur

Het bestuur van de stichting stapte begin dit jaar ook al op. Er komt nu een tijdelijk bestuur, bestaande uit de bestuurder van Oosterpoort, de bestuurder van SPOG en de wethouder WMO vanuit de gemeente. Zij zullen aanblijven tot er vanuit de lokale gemeenschap nieuwe bestuurders zijn gevonden.

B&W: “Gebruik gaat toenemen”

Het college laat weten jaarlijks met een nota te komen om de ontwikkelingen en eventuele behaalde resultaten terug te koppelen. Burgemeester en wethouders zijn in ieder geval positief ingesteld: “De verwachting is dat in de nieuwe opzet van het beheer (aanstelling manager/beheerder, voormalige locatiedirecteur van basisschool Op de Heuvel) met nadrukkelijke aandacht voor de invulling van de wijkfunctie het gebruik van het Voorzieningenhart zal gaan toenemen en daarmee ook de exploitatie zal verbeteren”, laten zij weten.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Clamie

En anders asielzoekers plaatsen. Betaald het coa ook mee.

ojoj

Martijn? Hans? Kees? Sjaak ? Oosterpoort ? SWG? en al die ik vergeten ben?

wpDiscuz