Buurtbemiddeling gemeente Berg en Dal

GEM. BERG EN DAL/GEM. HEUMEN – De gemeente Berg en Dal gaat samen met de gemeente Heumen aan de slag met het project “Buurtbemiddeling”. Het project loopt van juni 2016 tot en met mei 2018.

Het gemeentehuis van  Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Berg en Dal. Entree Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op basis van een evaluatie in 2017 zal worden bekeken of men in 2018 doorgaat met het project of er mee stopt.

Wat is het?

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Deze vrijwilligers zijn allemaal getraind. Door de inzet van vrijwilligers kan voorkomen worden dat gemeente, politie, woningbouwverenigingen of justitie ingeschakeld moeten worden. Let wel: Buurtbemiddeling kan niet worden ingezet bij conflicten waarbij sprake is van verslavingsproblematiek, psychiatrie, criminaliteit, buitensporige agressie of familieproblemen. Daar zijn andere hulpinstanties voor.

200 gemeenten

In voormalig Millingen aan de Rijn is er al eens met buurtbemiddeling gewerkt. In de regio wordt buurtbemiddeling op dit moment uitgevoerd door NIM Maatschappelijk Werk in de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Lingewaard/Overbetuwe. Over het hele land doen 200 gemeenten mee aan het project. NIM zal ook de overeenkomst met Berg en Dal/Heumen aangaan.

Kosten voor Berg en Dal: € 31.000,-

De totale kosten voor de komende 2 jaar bedragen € 91.563, maar die worden verdeeld door de gemeenten Heumen en Berg en Dal en de woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen. De woningcorporaties hebben tijdens een bestuurlijk overleg met de gemeenten namelijk gevraagd of de gemeenten willen participeren in het project. Voor Berg en Dal zijn de kosten € 30.948,39. Oosterpoort legt met iets meer dan € 38.500,- het meeste in, Waardwonen (€ 6.500,-) het minst.

In de gemeenten Berg en Dal en Heumen wonen in totaal 50.657 mensen. Verwacht wordt dat er tussen de 50 en 65 meldingen van conflicten binnen zullen komen waar in totaal 12 vrijwilligers zich over zullen buigen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Buurtbemiddeling gemeente Berg en Dal

Reageren is niet toegestaan.