Exploitatie parkeergarage Dorpsstraat in 2036 kostenneutraal

GROESBEEK – De exploitatie van de parkeergarage aan de Dorpsstraat in Groesbeek moet in 2036 kostenneutraal zijn. Dit is mogelijk door de parkeertarieven over 10 jaar te verhogen.


Parkeergarage Dorpsstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dorpsstraat en Heuvelrijk

Er zijn op de locatie bij het winkelcentrum Bellevue twee parkeergarages (Dorpsstraat en Heuvelrijk) met een eigen ingang, maar er is wel een interne verbinding. Eerstgenoemde garage is openbaar met een afgezonderd gedeelte voor het parkeren van de bovenliggende koopwoningen. Heuvelrijk is aangemerkt als “stallingsgarage” en wordt enkel gebruikt door alle bewoners van de huurwoningen (Oosterpoort en Heuvelrijk) inclusief enkele commerciële abonnementhouders. In totaal zijn er over deze twee garages 270 parkeerplaatsen verdeeld.

8 jaar dekkend

Op dit moment wordt er volgens de exploitatiebegroting een tekort van zo’n € 77.000,- per jaar verwacht (€ 774.154 over 10 jaar). Binnen de grondexploitatie is een reservering van 1 miljoen euro gemaakt om het exploitatietekort van de eerste 10 jaar op te kunnen vangen. Hiervan is naar verdere aankleding van de parkeergarage en de parkeerinstallatie nog € 673.701,- over. Genoeg om de komende 8 jaar te dekken.

Verhoging vanaf jaar 10

Er is afgesproken de eerste 10 jaar, buiten de indexering, niets aan de tarieven te veranderen. Na 10 jaar mag de gemeente Berg en Dal dit op dusdanige wijze doen dat de lasten en baten meer met elkaar in evenwicht zijn. “Om dit te bereiken dienen de tarieven voor met name de woningen in het plan te worden verdubbeld”, aldus het college.

Geleidelijk

De bedoeling is om dit niet van de een op het andere moment te doen (binnen één jaar), maar geleidelijk tot aan 2036. Op dat moment moet er een kostenneutrale balans zijn. “Voor de koopwoningen ligt deze verhoging vanaf jaar 10 t/m 20 overigens al notarieel vast”, benadrukt het college.

Reglement en tarieventabel

Het college heeft om die reden ingestemd met het verhogen van de parkeertarieven vanaf jaar 10 (2026), zodat in jaar 20 (2036) sprake is van een kostenneutrale exploitatie. Daarnaast zijn het reglement en de tarieventabel van de parkeergarage vastgesteld. Die staan hieronder. Een verkorte versie van het reglement komt in de parkeergarage te hangen. Ook de bewoners boven de garages krijgen het reglement.

Reglement parkeergarage (.PDF-bestand)
Tarieventabel parkeergarage (.PDF-bestand)

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

dan moet ik over tien jaar ergens anders parkeren…

Curry q

Hek ien Pruis gen last van……

Kiezer 2014

Over 20 jaar kosten neutraal? Op grond van welke aannames?
Volgens mijn aanname zijn er dan minder auto’s en veel minder winkels.
Minder auto’s door de noodzaak voor ons klimaat en minder winkels door de voortgang van een trent die al 5 jaar zichtbaar is en ook al een zorg is voor iedere gemeente.
Dit bericht kan ik dan ook niet anders opvatten als een poging om de discussie over de falende centrumplannen te camoufleren.
Dorpse politiek, foei Sjaak!

Jambalaja

Over 20 jaar zijn er meer auto’s. Zeker niet minder, alleen rijden deze dan aangedreven door een elektrische motor. Hierdoor speelt het milieu aspect minder als wat jij schrijft. Er zullen denk ik inderdaad minder winkels zijn maar wel meer horeca. De winkels die er dan zijn zullen wat groter zijn. M.a.w. Ik geloof dat de parkeergarage benut zal worden.

ben helder

Daar komt de aap uit de mouw! Geen Groesbeker die zat te wachten op een parkeergarage en die prima snapte dat er een nieuwe melkkoe werd gemaakt in die betonnen kolos. Tja, en dan hebben we straks ook te maken met betaald parkeren in de omgeving en sfeerverhogende BOA’s die strikt gaan controleren. Het wordt steeds gezelliger op de Dorpsstraat!

wpDiscuz