Politiek maakt alweer einde aan online vergaderingen

GEM. BERG EN DAL – De raadsvergaderingen van de gemeente Berg en Dal zijn binnenkort niet meer online te zien. Na slechts vijf vergaderingen die online zijn uitgezonden heeft politiek Berg en Dal al besloten om er mee te stoppen.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Geen toegevoegde waarde

Reden van het presidiumbesluit (9 van de 11 fractievoorzitters waren tegen) is bij ons niet bekend. Navraag bij de gemeente over het besluit levert niets op. Volgens andere media zou het presidium deze nieuwe methode om burgers wat meer bij de politiek te kunnen betrekken geen toegevoegde waarde vinden.

Live uitzenden

De online raadsvergaderingen worden mogelijk gemaakt door het bedrijf NotuBiz en via de website van dat bedrijf uitgezonden. Door de manier van werken van NotuBiz kunnen de vergaderingen van de gemeente Berg en Dal ook live worden uitgezonden (doormiddel van “embedden”) via andere online lokale media. Ook wij werken hier als digitaal medium waar mogelijk aan mee.

YouTube terugkijken

Ongeveer een half uur na de raadsvergadering is deze per agendapunt op de Notubiz-site terug te kijken. Daarnaast is er voor wie daar behoefte aan heeft de mogelijkheid om de uitzending in .MP4 bestand te downloaden en eventueel op YouTube te zetten voor de verspreiding. Dit kan ook als ondersteunend beeldmateriaal voor bijvoorbeeld nieuwsberichten over raadsbesluiten dienen. Zo hebben lezers een beter beeld bij hoe een bepaald besluit in de raad tot stand is gekomen en maken zij daarmee makkelijker kennis met de politiek. Wij gebruiken ons eigen YouTube-kanaal hiervoor.

Niet veel kijkers, maar beter dan gemiddeld

De raadsvergaderingen van de gemeente Berg en Dal worden via YouTube in absolute aantallen weliswaar niet veel bekeken (tussen de 200 en 500 maal, zoals verwacht voor politieke zaken), maar vergeleken met raadsvergaderingen op YouTube van andere gemeenten is dit bovengemiddeld. Vaak liggen de aantallen tussen de 50 en 350 weergaven. Berg en Dal scoort dus niet slecht. Zeker niet gezien het feit dat de politiek zelf nota bene weinig bekendheid aan de online vergaderingen geeft.

Levendige vergadering

Daarbij zal ook van belang zijn hoe interessant de maandelijkse raadsagenda is. Zo zal een vergadering met een discussie in de raad over bijvoorbeeld hondenbelasting, vluchtelingenopvang en afvalinzameling voor inwoners een stuk interessanter zijn dan wanneer er alleen bestemmingsplannen en jaarverslagen aan bod komen.

Tegenstrijdig

De werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing van de gemeente heeft onlangs een document opgesteld met een zevental principes die er toe moeten leiden dat onder andere de afstand tussen burger en politiek kleiner wordt. Opvallend: de werkgroep wil dat bewerkstelligen door de vergaderingen juist via meerdere kanalen uit te zenden, staat er onder andere in het stuk. De gemeente en de raad zouden daarmee zichtbaarder moeten worden. Het afschaffen van de online vergaderingen is nogal tegenstrijdig, vinden ook Rona Vree (GroenLinks) en Rob Verheijen (CDA Berg en Dal).

Werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing wil iets anders dan de fractievoorzitters.

Werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing wil iets anders dan de fractievoorzitters.

De gemeenteraad praat op 26 mei over de principes en het door de werkgroep opgestelde document. Het is niet bekend of de online uitzendingen dan ook nog aan bod komen. De raadsvergaderingen zullen waarschijnlijk tot de zomer nog worden uitgezonden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
B. Janssen

Erg jammer, ik keek er telkens met veel interesse naar. En zeker voor de huidige tijd zou dit gewoon een normaal gegeven moeten zijn, het van thuis uit volgen van de raadsvergadering.
Stopt de uitzending bij de Omroep nu ook?

De kosten die de gemeente maakt voor het verzorgen/uitzenden van de raadsvergaderingen door Notubiz zullen hoger zijn dan de kosten die omroep Berg en Dal daarvoor zal vragen/nodig hebben. Als omroep Berg en Dal dit gaat verzorgen slaat de gemeente 2 vliegen in 1 klap. De kosten zijn lager en het word gedaan door betrokken mensen van onze gemeente zelf.

“Reden van het presidiumbesluit (9 van de 11 fractievoorzitters waren tegen) is bij ons niet bekend.”

Waarschijnlijk momenten als deze: http://bergendal.notubiz.nl/vergadering/236671/%2017-12-2015 (weergave start niet bij het begin, je zult zelf de regelaar naar 0:00 moeten schuiven) 😀

Jeroen

0:00 uur: De ‘Fine Fleur’ van de lokale politiek vol in beeld.

Toontje

Tsja… Kan je geen ongelijk geven. Ze hebben inderdaad geen Idols-factor…

Hij start op dat punt, omdat dat de officiele vergadering wordt geopend 😉

Jp Smits

Hoera weer iets minder hoor en zichtbaar
hoe meer deze acties hoe meer vervreemding van kiezers/burgers
de afstand en begrip voor besluiten worden op deze manier minder gedragen
wat niet wenselijk is.

Restaurant de zoete inval

Deze vergadering duurt -laten wij zeggen 1,5 uur- maar er staat drank op tafel voor een hele dag. Ook zie ik raadsleden en wethouders van alles en nog wat eten. Zou dit gratis zijn zodat als zij thuiskomen ze hebben gegeten en gedronken. Ik doel dus op de uitzending zoals @X aangeeft

Uutgesloapen Joep

Zijn denk ik bang dat ze slapend in beeld komen

wpDiscuz