Jaarrekening Berg en Dal 2015: voordelig saldo € 1 miljoen

GEM. BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal (in 2015 nog gemeente Groesbeek) heeft het jaar 2015 afgesloten met een positief resultaat van ruim € 1 miljoen.

Het gemeentehuis van Groesbeek - Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gemeentehuis van Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit blijkt uit de jaarstukken 2015 die op 16 juni aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Geen bijdrage nodig uit de reserve

Toen de begroting 2015 werd vastgesteld, ging de gemeente nog uit van een tekort van € 2,5 miljoen. Dit tekort zou uit de reserves gehaald worden. Bij het opmaken van de jaarcijfers bleek er echter geen tekort te zijn, en was de bijdrage uit de reserve dus niet nodig. Er was zelfs sprake van een overschot van ruim € 1 miljoen. Met andere woorden het saldo is € 3,5 miljoen voordeliger dan vooraf ingeschat.

Budgetten naar 2016

Diverse kosten waren geraamd in 2015, maar worden pas gemaakt in 2016. Dat levert in 2015 meevallers op. Van de € 1 miljoen had ruim € 560.000 betrekking op dergelijke kosten. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de resterende € 440.000 toe te voegen aan de reserves.

Financiën onder druk

Hoewel de financiën behoorlijk onder druk staan laat 2015 toch een plus zien. Bij nadere analyse van de cijfers blijkt dat het saldo een optelsom is van veel eenmalige effecten. Opvallend hierbij is dat de gemeente in 2015 zo’n € 1,4 miljoen minder heeft uitgegeven aan het sociaal domein dan verwacht.

Het jaar 2015 was, zoals ook bij andere gemeenten in Nederland, het transitiejaar voor het sociaal domein. In 2016 komt er meer duidelijkheid over de inzet van zorg en jeugdhulp in de regio Nijmegen. Zonder dit incidentele effect zou de gemeente in de rode cijfers terecht zijn gekomen.

Wethouder Fleuren

Wethouder Fleuren van Financiën benadrukt dat “we de vinger aan de pols moeten blijven houden”. Verder zegt ze: “Ondanks de vele opgaven in het eerste jaar van de nieuwe gemeente, sluiten we toch af met een positief saldo. Hierdoor hoeven we de reserves niet aan te spreken. Dit geld blijft nu dus beschikbaar voor andere zaken. We moeten kritisch blijven kijken naar onze uitgaven.”

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
H. Seuren

Ik stel voor dit bedrag beschikbaar te stellen voor meer asielzoekers in onze gemeente

Babs

Eerst een verwacht tekort van 2,5 miljoen, later blijkt een overschot van ruim een miljoen euro……Ik merk al direkt in mijn portemonnee of ik een 20 euro tekort of een tientje over heb. Wie doet bij jullie de boekhouding ?

Babs

Hoezonaar de asielzoekers…….??? De Groesbekers hebben voor dit geld hard gewerkt en daarom moet het ook bij de Groesbekers besteed worden aan b.v. wegverbetering, reparaties gemeenteplaatsen ( kinderspeelplaatsen, hondenuitloopruimte, parkeerplaatsen,) afvalbakken, trottoirherstel e.d. Het is allemaal heel zielig voor de asielzoekers, Maar eigen mensen gaan altijd nog een streepje voor……

groesbeker

helemaal mee eens en dan al die mensen rondom jouw woning huisvesten.

H. Seuren

Hoi @groesbeker, bedoelde het uiteraard cynisch.

H. Seuren

Helemaal mee enns @Babs, bedoelde het cynisch.

Henk

Hebben ze bij de Gemeente het geld voor de zorg voor de ouderen ook in de zak gehouden ?

Handy

Ik ben bang van wel Henk… hoorde dat er veel oudere erop achteruit zijn gegaan qua hulp in de huishouding.. net als bij veel gemeente is hierop erg bezuinigd.. hopelijk hebben ze daar een uitleg voor…

Andy

Ze zullen wel een bepaald boekhoudkundig foefje uitgehaald hebben, zodat een eerder tekort nu een overschot weergeeft om bij de burger de waan te wekken dat het allemaal rozegeur en maneschijn is met alle rechtzaken die er nog lopen met bijvoorbeeld van Erp en Belgers.
De klap komt vanzelf als ze zo door blijven gaan.

wpDiscuz