Wegens succes weer pianoconcert Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK – Wegens groot succes geeft Jan Hendriks op zondag 5 juni a.s. opnieuw een pianoconcert in het Bevrijdingsmuseum. Hij deed dit in mei ook al.

Jan Hendriks achter de piano in De Vereeniging tijdens de frontstadperiode. Foto: Archief Bevrijdingsmuseum. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Jan Hendriks achter de piano in De Vereeniging tijdens de frontstadperiode. Foto: Archief Bevrijdingsmuseum. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

De in 1925 geboren Hendriks speelt deze middag live zijn jazz muziek die hij destijds in 1944 en 1945 ten gehore bracht in het bevrijde Nijmegen.

In dit unieke programma staat Hendriks stil bij een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek – voorgelezen door SannekeHilberink – en speelt hij jazznummers en songs die gezongen zullen worden door Tirsa Guelen. Presentator is Sjax de Bekker.

Nadat op 17 september 1944 nabij Nijmegen de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden door het geallieerde leger hadden plaatsgevonden, werd Nijmegen op 20 september bevrijdvan de Duitse bezetter. Daarna werd Nijmegen frontstad tot half maart 1945. Als negentienjarige speelde Jan in deze periode veelvuldig met zijn band op verschillende dansavonden die georganiseerd werden ter vermaak van de geallieerden. Deze vonden plaats in tal van gelegenheden, onder andere in Concertgebouw De Vereeniging, dat een belangrijk centrum van vermaak was voor de ‘gewone’ soldaat.

De jonge geallieerde militairen vonden ontspanning in de muziek van Hendriks en daarnaast diende de vaak opzwepende en melancholische jazz als uitlaatklep. Dat de band van Hendriks succes had blijkt wel uit een fragment uit zijn dagboek: “De band viel op een reuze manier in de smaak. Vele Engelsen konden niet geloven dat we hier in Nederland zo goed konden swingen. [woensdag 8 november 1944]”.

De schitterende klanken uit het repertoire van toen komen op deze middag weer tot leven.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 5 juni 2016. Aanvang 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur.
Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; [email protected]
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 mei, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Wegens succes weer pianoconcert Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.