Openbare verlichting niet op niveau “Politiekeurmerk”

GEM. BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal wil geen extra verlichting in het buitengebied en geen verlichting van de achterpaden. Zij wil strooilicht en lichthinder beperken en het energieverbruik verlagen.

Openbare_verlichting_foto2

Dit staat in het beleidsplan “Openbare verlichting (OVL) 2016-2025” van de gemeente Berg en Dal.

Politiekeurmerk

Met die maatregelen voldoet de gemeente niet volledig aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. “De gemeente ziet af van het voldoen aan het keurmerk vanwege de vergaande eisen die het keurmerk vereist en die daarmee verder gaan dan de gemeentelijke doelstellingen op gebied van openbare verlichting”, legt men uit. Het energieverbruik is ten opzichte van 2010 al met 5,2% afgenomen. Het in 2010 in Groesbeek en Millingen ingezette beleid moet op hoofdlijnen voortgezet worden.

Niet verlichten, tenzij..

Berg en Dal verlicht alleen waar en wanneer dat nodig is, oftewel ‘Niet verlichten, tenzij’. Bij de keuze voor openbare verlichting wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid, het gevoel van sociale veiligheid en de kwaliteit/sfeer van de wijken. De nieuwe verlichtingstechnieken zorgen voor minder strooilicht, en dus een donkere voortuin. “In het kader van burgerparticipatie behoort verlichting van eigen percelen tot de eigen verantwoordelijkheid van de bewoner”, stelt de gemeente. Volgens het Politiekeurmerk moet er bij iedere voordeur een lichtmast met sterke lampen geplaatst worden.

Vooral in Ubbergen verouderde OVL

In de gemeente Berg en Dal staan 5868 lichtmasten, zijn er 5898 armaturen en bedraagt het aantal lampen 6969. Circa 41% van de armaturen is aan het einde van de technische levensduur (= 20 jaar) en zou vervangen moeten worden. Van de masten heeft 27% het einde van de technische levensduur van 40 jaar bereikt. Met name in voormalig Ubbergen is de installatie oud. Zo is bijvoorbeeld 62% van de armaturen daar ouder dan 30 jaar. In Groesbeek en Millingen aan de Rijn is er recent al meer gerenoveerd.

Kleinere masten

Vanwege verkeersveiligheid, gezichtsherkenning en sfeer kiest de gemeente voor de volgende lichtkleuren: wit (4.000 Kelvin) op doorgaande wegen, bedrijventerreinen en in het centrum, warm wit (3.000 Kelvin) in woonwijken. In het buitengebied wordt groen licht toegepast. De masten gaan naar 4 meter (nu nog 6 meter) met een lager wattage.

50% minder

De energiekosten van de gemeente zijn geraamd op € 150.000,- per jaar. Om op basis van de technische levensuur van 20 jaar voor armaturen en 40 jaar voor masten de installatie op orde te houden is jaarlijks € 256.000 nodig: € 6,6 miljoen euro in totaal. Uiteindelijk moet het energieverbruik in 2030 met 50% zijn verminderd ten opzichte van 2012.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Openbare verlichting niet op niveau “Politiekeurmerk”

Reageren is niet toegestaan.