Gemeente Berg en Dal wil inzicht in wateroverlast

GEM. BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal, en dan vooral Groesbeek-Breedeweg, is de afgelopen week tot tweemaal toe getroffen door een zeer extreme regenbui. Dit heeft tot veel overlast en schade geleid.


Kloosterstraat Groesbeek op 3 juni. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeente doet haar uiterste best om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Er is overigens wel een verschil tussen wateroverlast en waterhinder. Bij het eerste komt water de woningen binnen en het tweede beperkt zich tot water-op-straat.

Zoeken naar oplossing

De wateroverlast van afgelopen week heeft sommige inwoners ook persoonlijk getroffen. Wethouder Ria Barber: “Het is belangrijk dat mensen zich melden bij de gemeente. Alleen op die manier krijgen we een compleet overzicht van alle problemen en kunnen we zoeken naar een oplossing”.

Hoe werkt de waterafvoer eigenlijk?

Het is de taak van de gemeente om samen met het Waterschap het regenwater goed af te voeren. Dit gebeurt via het rioolstelsel, beken, sloten en dergelijke (watersysteem). Ons riool kan 20 mm regen per uur verwerken zonder dat dit water-op-straat veroorzaakt. Zo’n bui van 20 mm per uur komt gemiddeld eens in de twee jaar voor.

Waarom afgelopen week overlast?

Maandag 30 mei viel er over de hele dag ruim 80 mm water. Daarvan viel iets meer dan de helft (42 mm) tussen 16:00 en 17:00. Op vrijdagavond 3 juni viel er in korte tijd weer zoveel regen: 22 mm in 17 minuten. Op deze extreme situaties is ons watersysteem niet berekend.


Kloosterstraat Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Wat heeft de gemeente aan de wateroverlast gedaan?

Vooral in Groesbeek-Breedeweg was er veel overlast. Na de extreme hoeveelheid regen op 30 mei was het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat het watersysteem een nieuwe zware bui weer enigszins aan zou kunnen. “Met man en macht is toen (zichtbaar en onzichtbaar) gewerkt aan het schoonmaken van wegen, kolken, riolen en watergangen”, aldus de gemeente. Vooral in Groesbeek-Breedeweg, maar ook in de delen daarachter. Op 3 juni kwam daar weer een zeer zware bui overheen. Alle schoonmaakwerkzaamheden zijn daarna opnieuw gestart.

Meld overlast!

Heeft u overlast, schade of een klacht? Meld dit dan aan via telefoonnummer 14024 of www.bergendal.nl. Heeft u foto’s of een filmpje van de gebeurtenissen? Geef dit dan aan bij uw melding. Dat kan enorm helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Geen paniekvoetbal

CDA Berg en Dal drong eind vorig jaar aan op een knelpuntenanalyse naar aanleiding van overlast in Beek-Berg en Dal. De gemeente schreef toen dat extreme regenbuien niet moeten leiden tot het direct willen treffen van allerlei maatregelen op locaties waar wateroverlast is. “Het is zaak het overzicht te blijven houden en de risico’s te spreiden”, aldus het college van burgemeester en wethouders in november 2015. “We moeten ons realiseren dat het volledig voorkomen van wateroverlast een utopie is”.

Klik hier voor de knelpuntenanalyse van 2015.


Wateroverlast op de Kloosterstraat. Video: DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jolanda

Onzichtbaar is het juiste woord, putten zitten hier nog steeds vol modder en grind. Dus kruksebaan en Wilgstraat mogen er ook bij………..

Patricia van Donzel

Vooral knapheidepad, wilgstraat en onder naar de parkeerplaats achter de acaciastraat. Water kan niet weglopen.

Hoek pastooehoekstraat sint antoniusweg is hetook elke keer raak
en appartement Antoniushof

ex-waterschapsbestuurder

Meerdere autorijders vinden het een sport om hard over ondergelopen straten te rijden. Het water spat dan “zo leuk” op, maar het veroorzaakt ook extra overlast bij aanwonenden. Er ontstaan golven waardoor het water een paar ogenblikken plaatselijk nog hoger komt. Zo ontstaat op punten overlast die er anders niet zou ontstaan.

wpDiscuz