Politiek heroverweegt besluit online raadsvergadering

GEM. BERG EN DAL – Er is nog een kans dat de raadsvergaderingen ook na de zomer online te zien zullen zijn.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Fracties heroverwegen hun presidiumbesluit van 12 mei om met het online uitzenden van de vergaderingen te stoppen. Over dat besluit hebben wij eerder al een stuk geschreven.

Vragen

Naar aanleiding van dat besluit zijn er door ons, naast de publicatie, nog vragen aan de gemeente over dit onderwerp gesteld. Die vragen gingen over de redenen van het besluit in het presidium (een vergadering met fractievoorzitters), de kosten die de gemeente maakt voor deze manier van uitzenden en de cijfers voor wat betreft het aantal kijkers.

Heroverwegen

Concrete antwoorden op deze vragen zijn er nog niet, maar een woordvoerster van de gemeente Berg en Dal laat woensdag weten dat het onderwerp weer terugkomt in het presidium. “In het presidium van 2 juni is door meerdere fracties aangegeven dit besluit te willen heroverwegen. De griffier stelt nu een notitie op voor het komende presidium op 30 juni, met de gevraagde cijfers”. Reden van het afkappen van de online vergaderingen was, zo zegt de gemeente, “omdat de indruk bestond dat de toegevoegde waarde beperkt is”.

Online uitzenden

De online raadsvergaderingen worden mogelijk gemaakt door het bedrijf NotuBiz en via de website van dat bedrijf uitgezonden. Door de manier van werken van NotuBiz kunnen de vergaderingen van de gemeente Berg en Dal ook live worden uitgezonden (doormiddel van “embedden”) via andere online lokale media. Ook wij werken hier als digitaal medium waar mogelijk aan mee.

YouTube

Ongeveer een half uur na de raadsvergadering is deze per agendapunt op de Notubiz-site terug te kijken. Daarnaast is er voor wie daar behoefte aan heeft de mogelijkheid om de uitzending in .MP4 bestand te downloaden en eventueel op YouTube te zetten voor de verspreiding. Dit kan ook als ondersteunend beeldmateriaal voor bijvoorbeeld nieuwsberichten over raadsbesluiten dienen. Zo hebben lezers een beter beeld bij hoe een bepaald besluit in de raad tot stand is gekomen en maken zij daarmee makkelijker kennis met de politiek. Wij gebruiken ons eigen YouTube-kanaal hiervoor.

Niet veel kijkers, maar beter dan gemiddeld

De raadsvergaderingen van de gemeente Berg en Dal worden via YouTube (NotuBiz-cijfers zijn niet bekend) in absolute aantallen weliswaar niet veel bekeken (tussen de 200 en 500 maal, zoals verwacht voor politieke zaken), maar vergeleken met raadsvergaderingen op YouTube van andere gemeenten is dit bovengemiddeld. Vaak liggen de aantallen tussen de 50 en 350 weergaven. Berg en Dal scoort dus niet slecht. Zeker niet gezien het feit dat er vanuit de politiek zelf nota bene weinig bekendheid aan de online vergaderingen wordt gegeven. Ook het aandeel van de gemeente is matig.

Levendige vergadering

Daarbij zal ook van belang zijn hoe interessant de maandelijkse raadsagenda is. Zo zal een vergadering met een discussie in de raad over bijvoorbeeld hondenbelasting, vluchtelingenopvang en afvalinzameling voor inwoners een stuk interessanter zijn dan wanneer er alleen bestemmingsplannen en jaarverslagen aan bod komen.

Meerdere kanalen

De werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing van de gemeente heeft onlangs een document opgesteld met een zevental principes die er toe moeten leiden dat onder andere de afstand tussen burger en politiek kleiner wordt. Opvallend: de werkgroep wil dat bewerkstelligen door de vergaderingen juist via meerdere kanalen uit te zenden. En niet minder, zoals het presidium besloot.


Een raadsvergadering in beeld.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jp Smits

Het terug komen op een onderwerp als geen live raadsvergadering is een besluit dat toch goed is voor de gemeente Berg en Dal als de inwoners
Ze kunnen elkaar weer in recht in de ogen kijken.

wpDiscuz