Groeske: Natuurexcursie rond bloemen en vlinders

GROESBEEK – Wat zoemt, vliegt en bloeit er allemaal in het zo natuurrijke Buurtpark het Groeske? Zijn hier nog veranderingen te zien? Komen er nog nieuwe soorten planten, bloemen en vlinders bij misschien?

Het oranjetipje in de vroege ochtend. Foto en rechten: Helma Groenen.

Het oranjetipje in de vroege ochtend. Foto en rechten: Helma Groenen.

Excursie, ook door ‘t Kaalbroek

Natuurgidsen Hennny Brinkhof en Stijn Schreven leiden op zaterdagmiddag 18 juni vanaf 13.00 uur een bijzondere natuurexcursie met speciale aandacht voor bloemen en insecten. De wandeling voert in het eerste deel van de middag door het buurtpark. Daarna in het tweede deel van de middag vervolgen we onze wandeling door een ander klein natuurgebiedje, gelegen langs de beek de Leijgraaf, ’t Kaalbroek.

Ontwikkeling

We bezoeken ook dit tweede gebied omdat je daar kunt zien wat er mogelijk is aan natuurontwikkeling in het Groeske. Je bent van harte welkom om mee te wandelen op 18 juni. Verzamelplaats is de Adelbrecht-Windekindschool, Cranenburgsestraat 112a, gelegen naast het park.
• Breng s.v.p. een fiets of ander vervoermiddel mee om vanaf 15.00 uur te kunnen verplaatsen naar ’t Kaalbroek (bij de Horst).

‘t Kaalbroek

‘t Kaalbroek is tot 2003 in gebruik geweest als weiland. Nu is het een natuurgebied waar op verschillende plaatsen kwelwater uit de grond komt. In 2007 is de voedselrijke bovenlaag van de grond verwijderd om de natuurontwikkeling te helpen. Want schralere grond, geeft rijkere natuur.

Na het plaggen is maaisel uit De Bruuk verspreid, met daarin zaden van planten die hier van oorsprong thuishoren. Sinds 2009 zijn er steeds meer bijzondere bloemen en planten in ’t Kaalbroek opgekomen zoals de klokjesgentiaan, de Spaanse ruiter, blauwe zegge, gevlekte orchis en de Brede orchis. Wie mee gaat kijken, kan deze soorten straks misschien herkennen in het Groeske!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Groeske: Natuurexcursie rond bloemen en vlinders

Reageren is niet toegestaan.