Berg en Dal neemt motie aan over omstreden TTIP-verdrag

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft donderdagavond een motie omtrent de TTIP en CETA-verdragen aangenomen.

Er is veel protest tegen de TTIP en CETA-verdragen.

Er is veel protest tegen de TTIP en CETA-verdragen.

Afbreuk

Het college van burgemeester en wethouders zal minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het standpunt van de gemeenteraad van Berg en Dal kenbaar maken. De raad is van mening dat de verdragen diverse wet- en regelgevingen niet mogen versoepelen of opzij mogen zetten. TTIP en zusje CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mogen volgens de raad ook geen geschillenbeslechting bevatten, die afbreuk doet aan ons nationale rechtssysteem en onze democratische besluitvorming.

Omstreden

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) moet een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS worden. De vrees is echter dat Europese standaarden op het gebied van milieu, gezondheid en voedselveiligheid op de helling komen te staan. Om die reden zijn er demonstraties en petities tegen het verdrag. CETA is ook zo`n verdrag, maar dan tussen Canada en de EU. Er werd vooral achter de schermen gewerkt aan het verdrag, maar in mei zijn verschillende geheime documenten op straat komen te liggen.

De motie is ingediend door D66 Berg en Dal, VVD Berg en Dal en GroenLinks Berg en Dal en werd met 18 stemmen voor en 4 tegen aangenomen. De raad wilde hiermee een signaal afgeven.

Achtergrondinformatie TTIP via NU.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wim Houben

Hier doet de regering net zoveel mee als met de uitslag van het referendum…

K. Oomen

Sinds wanneer heeft de raad bemoeienissen met internationale handelsverdragen.

Jantje..
TTIP heeft vergaande negatieve consequenties die door ”normale” burgers niet eens duidelijk te overzien zijn maar waarbij de impact zeer groot voor zal waar men later pas achterkomt als dat verdrag ondertekend wordt, en waarbij Brussel dan ook nog naar de broekspijpen van de andere grote wereldmachten moet dansen. Zal denk ook een van de vele geheimzinnige hoofdonderwerpen van die zeer geheimzinnige Bilderbergconferentie zijn waarbij zelfs een vuile politieke pedo zoal Joris Demmink vrijuit gaat ! En het is best een lachertje dat de lokale politiek doet of hun mening zal tellen ! TTIP komt er, en dat is door… Lees meer »
wpDiscuz