Project “Berg en Dal werkt!” start ook in Groesbeek

GROESBEEK/MILLINGEN AAN DE RIJN – Het college van burgemeester en wethouders wil in ieder geval tot en met 2020 verder gaan met het project “Berg en Dal werkt!” op de locatie Millingen aan de Rijn. Tevens wordt er in Groesbeek een start gemaakt met hetzelfde project.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Logo van de gemeente Berg en Dal.

Ook wordt er gebruik gemaakt van een ontwikkelingstraject, waarin een kandidaat één jaar met behoud van uitkering aan zijn of haar werknemersvaardigheden gaat werken.

Wat is het?

Het project moet er voor zorgen dat inwoners die vallen onder de Participatiewet, IOAW en/of IOAZ en tevens een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt hebben, uiteindelijk zelfstandig kunnen leven.

Resultaat in Millingen

In Millingen loopt het project sinds oktober 2015 en levert het al snel resultaat op: 7 inwoners zijn uitgestroomd naar werk, wat een jaarlijkse besparing van € 105.000,- op de uitkeringslasten oplevert. “Het project verdient zichzelf op deze manier in minder dan drie jaar terug”, aldus burgemeester en wethouders.

Inzet op kansarme inwoners

Er moet nog wel gekozen worden op welke wijze het meerwerkbudget wordt ingezet. Het college heeft twee scenario’s uitgewerkt. Bij het eerste scenario, de keuze van B&W, wordt via het project “Berg en Dal werkt!” middels de inzet van consulenten ingezet op kansarme inwoners. Dit zijn er in de gemeente Berg en Dal zo`n 350 en zij hebben mede door grote problematiek een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dit betekent echter wel een hogere investering in begeleiding en mogelijk pas op langere termijn financieel rendement.

Inzet op kansrijke inwoners

Bij het tweede scenario wordt gekozen om te focussen op de kansrijke inwoners. Zij hebben een kleinere afstand tot de arbeidsmarkt en dat zal er voor zorgen dat de uitkeringslasten sneller lager uitvallen. Het gaat om 119 inwoners die via inkoop van extra basisdienstverlening worden opgenomen door het Werkbedrijf. Kansrijke inwoners zijn namelijk de doelgroep van het Werkbedrijf. Nadeel is wel dat er geen extra inzet is op inwoners die kansarm zijn en het harder nodig hebben.

Financiën

Het geld inzetten voor kansarme inwoners is een stuk voordeliger: van 2017 tot en met 2020 kost het project “Berg en Dal werkt!” zo’n € 800.000,- (€ 206.000,- per jaar) terwijl er € 950.000,- begroot is. Zowel in Millingen als in Groesbeek worden er dan 2 consulenten voor 16 uur per week ingezet.

Bij scenario 2 zijn de kosten veel hoger: € 1,5 miljoen (€ 380.000,- per jaar), terwijl er € 950.000,- is begroot. Dit komt door de inkoop van extra basisdienstverlening van het Werkbedrijf á € 2604,- per kandidaat. Het gaat in totaal om 119 kandidaten. Echter zullen door inzet van kansrijke inwoners de uitkeringslasten naar verwachting sneller dalen.

De gemeenteraad van Berg en Dal praat in juli over dit onderwerp en moet dan een besluit nemen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Project “Berg en Dal werkt!” start ook in Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.