“Meedoen” heeft positief effect op bijstandsgerechtigden

GEMEENTE BERG EN DAL – Het project “Meedoen” draagt bij aan de verbetering van de sociale integratie van bijstandsgerechtigden. Dit blijkt uit onderzoek van een studente Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van de gemeente Berg en Dal.

Studie_Radboud_Meedoen_Berg_en_Dal

Onderzoek

Middels online en telefonische vragenlijsten moesten de deelnemers cijfers geven voor bepaalde punten die de sociale integratie meten. Daarbij valt te denken aan actieve tijdsbesteding, sociale contacten, sociale vaardigheden, levenskwaliteit en gezondheid. De respondenten zijn gevraagd om bij elk punt met een cijfer van nul tot tien aan te geven in hoeverre dit het geval was voor en na deelname aan het project.

Tevredenheid

Gebleken is dat de cijfers ná deelname aan het project op alle punten hoger liggen. De grootste stijging was te zien in de actieve tijdsbesteding. Het gemiddelde cijfer steeg op dat punt van een 5.6 naar een 7. Op overige punten was de stijging minimaal: + 0.3. Daarnaast gaf 49% aan het project nuttig te vinden, 32% had geen mening en 19% vond het onnuttig. Tot slot is 76% positief over de gemeente Berg en Dal als het gaat om begeleiding en gevoerde gesprekken.

Veel druk

Er is ook nog een puntje van kritiek te vinden in het onderzoek. Een aantal personen gaf aan veel druk te ervaren om aan de slag te gaan. Dat heeft een averechts effect gehad. “Het advies is om door te gaan met het project. In het vervolg zal er echter goed aan worden gedaan als er rekening wordt gehouden met het feit dat niet iedereen het project altijd op dezelfde manier ervaart. Maatwerk is van groot belang. Niet elk persoon is hetzelfde of reageert op dezelfde wijze”, aldus de studente in haar aanbeveling aan de gemeente.

Studente: “Cijfers betrouwbaar”

In totaal waren er 219 potientiele kandidaten voor het onderzoek, zo bleek uit het databestand. Uiteindelijk deden 74 personen mee aan het onderzoek, waarvan 46 vrouwen. De meeste deelnemers kwamen uit de regio Beek/Ubbergen (36), daarna Groesbeek (24) en als laatste Millingen aan de Rijn (14). De gemiddelde leeftijd was 53. De onderzoekster geeft aan dat de respons van 33.8% een “betrouwbaar beeld van de populatie geeft”.

Project Meedoen

Het project is in 2014 het leven geroepen om mensen in de bijstand door middel van vrijwilligerswerk of ander nuttig werk voor de maatschappij (minimaal 8 uur per week) te laten participeren in de samenleving. Van mensen die een uitkering van de gemeente krijgen wordt sinds 2015 een tegenprestatie verwacht, om iets terug te doen voor de maatschappij. De gemeente Berg en Dal had dit vanaf 2012 kunnen doen, maar is hier later mee begonnen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jeroen

Het lijkt mij vrij normaal om iets terug te doen voor de maatschappij. Daar waar je geld vandaan komt en die voor je zorgt omdat je daar zelf niet toe in staat bent.
Persoonlijk vind ik het vreemd dat deze tegenprestatie nu pas gevraagd wordt.

wpDiscuz