Meer interesse voor raadsvergaderingen na vluchtelingendebat

GEMEENTE BERG EN DAL – De kijkcijfers van de raadsvergaderingen die online zijn uitgezonden, zijn flink gestegen na het vluchtelingendebat in maart.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeente heeft de kijkcijfers voor 2016 donderdag openbaar gemaakt. Deze zijn aangeleverd door NotuBiz, het bedrijf dat zorgt voor de live uitzendingen. Na het presidiumbesluit in mei vroegen wij zelf ook al om de cijfers.

Slechte start

Vanaf november 2015 tot en met juli 2016 worden de raadsvergaderingen bij wijze van proef live uitgezonden op internet. Door de manier van werken van NotuBiz kunnen de vergaderingen van de gemeente Berg en Dal ook live worden uitgezonden (doormiddel van “embedden”) via andere online lokale media. De cijfers van februari vallen live erg tegen: 10 (op 11 februari) en 32 keer (25 februari). Achteraf kijken is ook mogelijk en die aantallen lagen voor februari al wat hoger: 39 en 110.

Stijging na vluchtelingendebat

Inwoners hadden vervolgens in maart veel interesse in het vluchtelingendebat. Het aantal kijkers dat live keek lag op 1228. Zo`n 740 mensen keken de vergadering naderhand nog eens terug. Sindsdien ligt het aantal live-kijkers tot en met mei op meer dan 400, beduidend hoger dan vóór het vluchtelingendebat. Het aantal kijkers “achteraf” ligt tussen de 170 en 300. De cijfers voor wat betreft het terugkijken lijken enkel die van de NotuBiz-site zelf. Op YouTube zijn de raadsvergaderingen namelijk ook te vinden, met tussen de 200 en 450 weergaven.

Meer aandacht

De gemeente geeft zelf aan dat dit voor een nieuw project goede cijfers zijn. “En zoals bekend worden de cijfers alleen maar hoger als er een belangrijk onderwerp aan de orde is en men ruchtbaarheid geeft aan het feit dat er online uitzendingen zijn”. Social media en de gemeentelijke website worden daarbij als hulpmiddel genoemd.

Presidium niet op de hoogte?

De reden dat de gemeente met deze cijfers komt is omdat de fractievoorzitters in mei (na 5 uitzendingen) besloten te stoppen met online uitzenden omdat het hen “geen toegevoegde waarde leek”. Op dat besluit was, ook vanuit de raad, wat kritiek. Het is dan ook de vraag of het presidium ten tijde van het besluit om te stoppen überhaupt op de hoogte was van de cijfers. Daar lijkt het niet op, waardoor men zich af kan vragen op basis van welke informatie het besluit genomen is. Fracties heroverwegen nu in ieder geval hun besluit en praten er op 30 juni weer over.

De kosten op jaarbasis bedragen overigens € 4.000,-.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Meer interesse voor raadsvergaderingen na vluchtelingendebat

Reageren is niet toegestaan.