Gemeente streeft naar snel internet buitengebied

De gemeente Berg en Dal ziet het liefst dat op de lange termijn het gehele buitengebied en de bedrijventerreinen in de gemeente voorzien zijn van snel internet. Initiatieven van bewoners en ondernemers worden ondersteund.

glasvezel Groesbeek

Enquête

Vorig jaar is er door de gemeente een enquête gehouden over glasvezel in het buitengebied en op bedrijventerreinen. In totaal zijn 1.415 ondernemers en huishoudens aangeschreven en 507 maal (36%) is de enquête ingevuld: door 156 bedrijven en 351 particulieren. Gemiddeld scoort de huidige internetverbinding net een onvoldoende (5,4).

Mogelijkheden

CDA Berg en Dal wilde van het college van burgemeester en wethouders weten wat de stand van zaken omtrent de internetverbindingen in de gemeente was. Het gaat dan om snelle glasvezelverbindingen in het buitengebied en op de bedrijventerreinen, omdat daar nog maar de vraag is of er mogelijkheden zijn. Die zijn er, zo blijkt uit de beantwoording. De gebieden bij Cantecleer (Groesbeek), Wylerbaan (Groesbeek) en Ooijse Bandijk (Ooij) zijn het meest kansrijk om op korte termijn snel internet te krijgen.

Clustering nodig

Voor marktpartijen is het op dit moment echter niet interessant om voor kleine groepen of individuen glasvezel aan te leggen. Dus wordt er gezocht naar gebieden waar er een clustering is van vraag. Dat is bij bovengenoemde gebieden het geval, zo bleek uit de enquête. Ook zijn er kleinere, uitgerekte gebieden met een clustering van vraag. Als voorbeelden worden locaties langs hoofdwegen rondom Breedeweg, De Horst en Erlecom genoemd.

Te weinig kabels in Ooijpolder, Leuth opgewaardeerd

In sommige gebieden is het lastiger om glasvezel te realiseren. Zo liepen gesprekken tussen marktpartijen en ondernemers op de bedrijventerreinen in de Ooijpolder spaak. In de Ooijpolder is de aanwezigheid van glasvezelkabels te beperkt en men hoopt daar tijdens de komende, geplande graafwerkzaamheden iets aan te kunnen doen. In Leuth (bedrijventerrein Lieskes Wengs) heeft een marktpartij de verbinding al naar 100mbit (download) opgeschroefd en kunnen bedrijven weer even vooruit. Voor Bouwkamp (Ooij) en Molenveld (Millingen aan de Rijn) wordt naar korte termijn alternatieven gezocht.

Provincie

De gemeente blijft zich actief informeren over de activiteiten van de provincie Gelderland op het gebied van breedband in het buitengebied. De provincie had aanvankelijk 70 miljoen gereserveerd voor breedband in buitengebieden, maar dit is bijgesteld naar 35 miljoen. Commerciële marktpartijen tonen namelijk zelf steeds meer initiatief in aanleg van snel internet op die locaties.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 juni, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Snelle Jelle

Laat dat snelle er maar van af, hier in het binnengebied is het ook traag ondanks SNEL internet.

Muts

Dan weet ik niet welke provider je hebt, maar wij hebben ook glasvezel en dat gaat als een speer. Ze beloven 50/50 en dat haal ik ook.

Claudia

Snelle Jelle heeft gelijk. Ik heb UPC. Beloven minstens 50 maar ik haal amper 23 GEMETEN en virusvrij!

wpDiscuz