Duurzaamheid leeft (voort) in Beek

BEEK-BERG EN DAL – Begeleid door de jazzy klanken van het muzikale duo Gerard Boot & Thed Maas verzamelden zich op woensdagavond 29 juni ruim 70 mensen in het Kulturhus in Beek-Berg en Dal.

Duurzaamheid_Beek_cafe-DGB

Startup

Hier vond de startup plaats van het DuurzaamBeek Café, een initiatief van 4 enthousiaste dorpsgenoten, die draagvlak zochten voor de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente Berg en Dal onder de inwoners van Beek en Ubbergen.

Klimaatneutraal

De gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn, aldus wethouder Erik Weijers die de aftrap van de avond verzorgde, en daarmee moeten we nú beginnen. Klimaatneutraal betekent dat de energie die wordt gebruikt geen milieubelasting oplevert voor onze op handen gedragen aarde, dus geen CO2-uitstoot of uitputting van natuurlijke bronnen. Daarbij wil Berg en Dal ook energieneutraal zijn door alle energie die nodig is in de gemeente via hernieuwbare bronnen (water, lucht, zon en wind) duurzaam op te wekken.

Gangmakers aan het woord

Hiervoor is samenwerking met de inwoners nodig en daar ging het om in het DuurzaamBeek Café. Nadat de gangmakers Anita Huisman, Gerhard Boot, Liny Toenders en Jos van der Lint hun persoonlijke drijfveren hadden uitgesproken ging het woord naar Thed Maas, die aan de hand van recente ontwikkelingen in een helder verhaal aangaf waarom duurzaamheid iedereen aangaat: op het gebied van energie, water, isolatie en slim bouwen, maar ook de waardering van natuur en voeding, gezondheid en mobiliteit kwam aan bod.

Veel ideeën

Daarna was het woord aan de bewoners en deelnemers van het Café: wat vinden ze belangrijk en wat willen ze zelf doen? De respons was geweldig, de ideeën vlogen over tafel: van lokale producten en de noodzaak van gezonde voeding tot energiebesparing met mogelijkheden om samen energie op te wekken in energiecoöperaties. Maar ook mobiliteit kwam aan bod: pak de fiets in je dorp, deel je auto met buren, verleen wederzijds diensten voor levensloopbestendigheid, de Berg en Dal-app om energie te meten en meldingen naar de gemeente te versturen én betrek de jeugd en scholen erbij.

“Groenstaat”

En dat allemaal tegen de achtergrond van de prachtige omgeving die we met ons allen koesteren en willen behouden in een uit te roepen “GROENSTAAT Berg en Dal”, letterlijk en figuurlijk. Kortom heel veel ingrediënten waar Beek-Berg en Dal mee aan de slag kan. De bedoeling is verder om in alle dorpskernen van de gemeente een soortgelijk initiatief van de grond te krijgen: de dorpen Heilig Landstichting en Leuth kwamen zich al oriënteren. Wie het eerst met een volgend DuurzaamDorpsCafé is, scoort een krat duurzaam bier, aldus de organisatie.

Data

Het enthousiasme was niet te stuiten, daarom vindt komend jaar in principe iedere laatste woensdag van het kwartaal een DuurzaamBeek Café plaats:
• 28 september 2016: voedsel, moestuinieren, buurteten;
• 14 december 2016: energie opwekken/besparen, meetapps;
• 29 maart 2017: afval, het nieuwe DAR-systeem met kwis;
• 28 juni 2017: mobiliteit én terug- en vooruitblik: wat hebben we bereikt en wat kan er nog meer.

Dit was het rendement van het eerste DuurzaamBeek Café met de belangrijkste thema’s waar vervolgens concreter op wordt ingegaan en waarmee Beek aan de slag gaat. De gangmakers houden u op de hoogte en wensen iedereen een fijne en energieke zomer(vakantie).

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 juli, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Duurzaamheid leeft (voort) in Beek

Reageren is niet toegestaan.