Laatste mogelijkheid tot bezwaar windmolens Reichswald

GROESBEEK/KRANENBURG – Momenteel ligt de herziene versie van het Regionalplan Düsseldorf (RPD) ter inzage.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Hierin zijn wederom voorkeurszones voor windenergie in het Reichswald opgenomen. Van 1 augustus t/m 7 oktober kunnen voor de 2e (en laatste) keer bezwaren en zienswijzen aan het regionaalbestuur Düsseldorf worden ingediend.

Laatste kans

Hubert Zillig, voorzitter van het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ over het belang hiervan: ‘Wij zijn van mening dat het Reichswald, om velerlei redenen, de slechtst denkbare locatie voor windindustrie in onze streek is. In deze mening staan wij niet alleen maar wordt door een groeiend aantal mensen aan weerszijde van de grens gedeeld. Wij roepen eenieder op om van zijn recht gebruik te maken en een zienswijze in te dienen zodat het Reichswald als voorkeursgebied voor windenergie uit de plannen wordt geschrapt. Dit is de laatste kans om op een dergelijk hoog bestuursniveau het bos tegen de komst van industrie te beschermen. Belangrijk, wanneer je je realiseert dat op een lager niveau van ruimtelijke ordening, zoals streek- en bestemmingsplan, hier dan niet meer naar verwezen kan worden.’

Zienswijze mag in het Nederlands

Vorig jaar zijn opvallend veel zienswijzen op de eerste versie van het RPD ingediend. Zo veel zelfs dat het regionaalbestuur er melding van maakte op haar website. Opmerkelijk, omdat het Reichswald slechts een paragraaf is in een enorm dossier. Zillig: ‘Kennelijk heeft ons bezwaar toen indruk gemaakt. Wij zijn iedereen dankbaar die toen een zienswijze heeft ingediend. Nu is het zaak om door te pakken en aan het bestuur een nog krachtiger signaal af te geven. Evenals de vorige keer kunnen ook Nederlandse burgers en instanties een zienswijze indienen. Deze mag in het Nederlands worden opgesteld. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om het aanwijzen van zones gaat, niet om de bouw van het windpark. Dat komt in een latere fase terug. Daarom wil ik iedereen het advies meegeven zich te beperken tot het benoemen van de nadelen die kleven aan het aanwijzen van dergelijke zones.’

RPD

Het RPD is terug te vinden via deze link (klik). De specifieke kaarten van het Reichswald staan op pagina 5 en 6 van Kapitel (hoofdstuk) 8.2. Zienswijzen kunnen t/m 7 oktober worden ingediend naar: Bezirksregierung Düsseldorf, Dezernat 32, Postfach 300865, 40408 Düsseldorf of per e-mail: [email protected]

Plannen

Als het aan de Duitse buurgemeente Kranenburg ligt worden er langs de rijksgrens met Gennep en Groesbeek 12 windturbines met ieder een hoogte van 200 meter gerealiseerd. De twaalf windturbines produceren hier zo veel duurzame en klimaatvriendelijke stroom als 98.000 mensen thuis verbruiken.

Dossier windmolenpark Reichswald.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 augustus, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wereldburger

Zet die dingen er toch gewoon neer dan is er milieuvriendelijke energie getoverd.

Janssen

Wereldburger je bent niet goed,ga maar liggen dan lopen we over je heen,zo’n mooi natuurgebied is toch zonde.

Henrieke

Volgens mij ga jij er financieel op achteruit zoals waardevermindering van jouw huis of zoiets dergelijks. Als jij verder weg woonde van het gebied waar deze molens komen zou het jou waarschijnlijk geen zak interesseren. Heb jij al een motie van wantrouwen ingediend tegen het voornemen een windmolenpark voor de Nederlandse kust te plaatsen?

willie

Volledig eens met Henrieke

grensbewoner

janssen ik heb 2 turbines om mijn grond staan en in mijn omgeving staan er een kleine 50 stuks.
IK heb er nog nooit last van gehad en ook nog nooit een dooie vogel of vleermuis onder de turbine gevonden.
het levert mij alleen maar geld op.
ook de zonnecollectoren op mijn dak leveren veel op.
en ik doe iets goeds aan het milieu.
nee het is voor de meesten alleen maar onderbuikgevoel en een soort van indoctrinatie door bepaalde groeperingen.

Janssen

Grensbewoner je bent zeker een holbewoner daar heb je nergens last van.het is toch geen gezicht die molens.

Ook grensbewoner

Wel of geen gezicht is een kwestie van smaak. Ik vindt windmolens een prachtig gezicht.
Helemaal eens met grensbewoner.
Ik heb ook offertes gevraagd voor zonnepanelen en wil graag participeren in windmolens.
Nederlanders kijk eerst eens naar jezelf. Zelfs als er een windpark ver in de zee wordt gepland komen er bezwaren.
Wel het klimaatverdrag van Parijs ondertekenen maar verder nauwelijks iets aan duurzame energie doen. Neem liever een voorbeeld aan Duitsland in plaats van kritiek.

wpDiscuz