Prikkelarme kermis: “We krijgen de kans om mee te doen”

GROESBEEK – Op zaterdag 3 september begint de 2016-editie van de Groesbeekse kermis. Op kermisdinsdag 6 september zal deze van 13:30 uur tot 17:30 uur voor het eerst prikkelarm zijn.

De flyer. Sla de afbeelding op op uw PC voor een groter formaat.

Het betreft een pilot. Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt er sinds 2012 (toen begon Beek en Donk er mee, red.) een tijdelijk gedempte kermis georganiseerd. Dit is vooral bedoeld voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Niet vanzelfsprekend

Aan een rondje kermis beleven volwassenen en kinderen doorgaans veel plezier. De meesten genieten er van; zij gaan een attractie in, lopen wat rond, kopen wat te eten en drinken en hebben geen moeite met de geluiden, de muziek en de lichteffecten die de kermis maken tot wat het is. Toch is een kermisbezoek niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Overprikkeld

Zo ook voor het gezin van de 39-jarige Evelyne Wijers, de initiatiefneemster van de prikkelarme kermis in Groesbeek. Wijers woont sinds 2003 in Groesbeek en heeft twee kinderen: Milan (9) en Tristan (6). De oudste heeft autisme, waardoor het bezoek aan een kermis vanwege de vele prikkels lastig is. “Voor ons als gezin is dit moeilijk. Milan raakt dan overprikkeld en dan moeten wij naar huis. Dat is voor Tristan ook niet leuk”, legt ze uit. “Je zou dan het gezin moeten splitsen bij activiteiten”.

Vrijheid

Het gaat niet alleen om een kermis, maar ook in pretparken, speelhallen en tijdens overige activiteiten ondervinden mensen met een beperking, en diens naasten, op diverse manieren hinder. Zij kunnen, hoewel ze dit graag willen, niet op de “normale manier” meedoen of worden vanwege het afwijkende gedrag zelfs raar aangekeken. In enkele gevallen is een strakke planning (bezoek tijdens rustige momenten) de enige optie en anders moet de activiteit vermeden worden. Dit alles heeft een grote invloed op een gezin en het leven van betreffende persoon, iets wat voor anderen die daar geen ervaring mee hebben niet goed zichtbaar en te begrijpen is.

Hoorn

Er zijn tegenwoordig gelukkig heel wat mogelijkheden om evenementen ook voor mensen met een beperking toegankelijk te maken. “Sommige bedrijven werken hier ook aan mee, anderen niet”, weet Wijers uit eigen ervaring. Toen zij via Facebook werd geattendeerd op de prikkelarme kermis in Hoorn kwam ze op een idee.

Kans

Wijers stuurde een brief naar de gemeente Berg en Dal en hoopte op een positieve respons. En die kwam er! “Wij krijgen nu van de gemeente en exploitanten een kans om mee te doen met de anderen”, aldus Wijers. “Niet iedere gemeente is geschikt voor een prikkelarme kermis. Zo is de kermis in Nijmegen dusdanig groot dat alleen de drukte al voor teveel prikkels zorgt. Een kleinere gemeente als Berg en Dal leent zich hier beter voor”, vervolgt ze. De aanpassingen voor de speciale kermis noemt zij “relatief klein”.

Werkenrode en Pluryn

Er is voor de dinsdag gekozen omdat er dan bij Pluryn en Werkenrode meer personeel inzetbaar is dan bijvoorbeeld op een zondag. Laatstgenoemde dag was namelijk ook een optie. “Er is samen met Pluryn en Werkenrode een werkgroep opgericht”, zegt Wijers. Deze beide instellingen zitten in Groesbeek en werken juist met mensen die een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebben. Daarmee is er in het dorp al de nodige ervaring op dit gebied.

6 september

Al met al is er op 6 september tijdelijk geen sprake van harde geluiden en flitsende lichten. De draaisnelheid wordt indien mogelijk aangepast. “Vrijwilligers, maar ook raadsleden helpen de mensen in- en uitstappen”, laat Stef van de Poll namens de gemeente weten. Aan mensen met een rolstoel wordt ook gedacht. Verder kan er die middag door iedereen voor € 10,- een speciale 10-rittenkaart gebruikt worden (zie flyer bovenaan). Dat zorgt voor een kleine korting.

Voor iedereen!

Wijers benadrukt dat de prikkelarme middag voor iedereen is. “Er wordt altijd gezegd dat integratie van gehandicapten in de maatschappij belangrijk is. Dat lukt niet als gewone gezinnen tijdens dit soort evenementen niet meedoen”. Daarnaast zullen er ook mensen zonder bijvoorbeeld autisme, epilepsie of ADHD behoefte hebben aan een rustige kermis.

Vervolg

Mocht de prikkelarme kermis in Groesbeek een succes blijken, dan zal er volgend jaar mogelijk een vervolg komen. De reacties zijn tot nu toe erg positief, maar pas op de dag zelf zal er duidelijkheid zijn. De weersomstandigheden gaan daarbij ook een rol spelen. “Er volgt naderhand eerst nog een evaluatie”, zegt Van de Poll, die veel waardering voor het initiatief heeft.

Nog wel een kanttekening voor een té succesvolle editie: de mensenmassa kan voor sommige kinderen ondanks alle aanpassingen toch iets te veel van het goede zijn. Daar is weinig tegen te doen, maar daaruit blijkt dan in ieder geval wel dat er in deze omgeving behoefte aan zo’n kermis is.

• Voor wie meer informatie over de prikkelarme kermis wil kan terecht op een Facebookpagina: klik hier.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 augustus, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Truus Gerrits

Een super initiatief

Goretti puijn

Super initiatief voor mensen die niet tegen teveel prikkels kunnen.geluiden flitsen van lichten..Fijn dat men hier ook rekening mee houd..
Goed plan Groesbeek

wpDiscuz