Bewoners “Evertsenstaete” sturen brief om verdwijnen GFT-cocons

GROESBEEK – In een brief aan de gemeente Berg en Dal hebben de inwoners van het appartementencomplex “Evertsenstaete” aan de Maarten Trompstraat in Groesbeek hun ongenoegen geuit over de nieuwe wijze van GFT-inzameling.

Evertsenstaete_Groesbeek

De commissie verzoekt het college van burgemeester en wethouders nog eens goed te kijken naar de oplossing voor het GFT-afval op die locatie.

Cocons

De openbare GFT-cocons (verzamelcontainers bij appartementencomplexen) zullen per 1 januari 2017 in de hele gemeente verdwijnen vanwege misbruik en overlast. Dit heeft de gemeente in een brief aan inwoners van hoogbouwwoningen laten weten. Bij Evertsenstaete staan 3 cocons. Het ophalen van het GFT-afval in de huidige vorm verloopt volgens de commissie al 10 jaar goed.

GFT bij restafval

Per 1 januari verandert de afvalinzameling in de gemeente Berg en Dal, zodat deze voor álle inwoners gelijk is. Dit is verplicht. Nu zit daar in voormalig Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek nog verschil in. De gemeente wil onder andere bereiken dat er zo min mogelijk restafval overblijft. “Uit een anonieme enquête onder de bewoners blijkt dat, wanneer de cocons verdwijnen verreweg de meeste bewoners hun GFT-afval bij het restafval zullen deponeren”, is de reactie van de complexcommissie.

Te klein

Daarbij zijn de balkons en de bergingen volgens de bewoners te klein om naast restafval ook nog GFT-afval tijdelijk kwijt te kunnen. “Dat was ook niet nodig. De Gemeente Groesbeek die destijds de bouwplannen moest goedkeuren, verzekerde ons dat we al het afval extern en zelfs ondergronds kwijt zouden gaan kunnen”, schrijven bewoners. De opslag van restafval in de bergingen trekt nu soms ongedierte aan en men is bang dat dit alleen maar zal verergeren wanneer er ook GFT-afval, weliswaar in een zogeheten citybin, bewaard moet worden.

Onkruid laten groeien

Tot slot schrijven de bewoners dat ze in de openbare ruimte nu nog zelf onkruid verwijderen, omdat de drie cocons er staan. “Wanneer dat niet meer gaat, hebben we geen andere keuze dan het onkruid maar laten groeien tot het vanzelf omvalt. Dat hierdoor de woonomgeving niet aantrekkelijker wordt moge duidelijk zijn.”

Gezamenlijke container

Overigens kunnen inwoners die daar ruimte voor hebben zelf een GFT-container aanvragen, desnoods samen met de buren. Er is dan één adres verantwoordelijk voor de inzameling. Dar neemt contact op met de beheerder of de Vereniging van Eigenaren (VvE) van een woning om te kijken naar mogelijkheden van afvalscheiding bij hoogbouwwoningen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 augustus, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Mathijs

het bovenvermelde geld denk ik voor alle appartementen in Berg en Dal,niemand gaat met zo’n stinkbak op het balkon of in de bergruimte zitten, de gemeente dwingt dus de bewoners om de gft. weer bij het restafval te doen en als de gemeente dit toch doordrijft moeten ze eerst maar eens een proef doen,ik stel dus voor om in iedere kamer op het gemeentehuis een gft bak te plaatsen en dan komen wij die vullen,misschien dat ze dan anders gaan denken.

Heuvelrijk

Volgens de brief die we van de gemeente kregen, gaat de gemeente eerst met de eigenaar van het appartementencomplex overleggen, waar de GFT container en de oudpapier-container kunnen staan. Ik wacht nog even dat overleg af.

wpDiscuz