Bezwaar tegen nieuwe speeltuin Haarhamer na overlast

GROESBEEK – Bewoners van 14 woningen aan De Haarhamer en De Eg in Groesbeek hebben een brandbrief naar het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal gestuurd.

Speeltuin_Haarhamer-DGB

Daarin wordt gevraagd de grotere toestellen in speeltuin Haarhamer te verwijderen en wat aan de overlast te doen.

Hangplek

“Een aantrekkelijke hangplek, ook na een avond stappen”, noemen enkele bewoners van het wijkje rondom de speeltuin het. Recent zijn er zelfs condooms gevonden. De onlangs vernieuwde speelplaats ligt dicht tegen enkele woningen aan en diverse leeftijdsgroepen zorgen volgens omwonenden met name op de mooie dagen en avonden voor (geluids)overlast. Ook ambtenaren hebben dit bevestigd.

Actie ondernomen

Er is al een bord opgehangen waarop staat dat de speelplek van 21:00 uur tot 09:00 uur niet toegankelijk is, inclusief een vermelding naar artikel 461 van het wetboek van Strafrecht. Dat wordt volgens de schrijvers niet nageleefd en beloofde extra inzet van politie ziet men naar eigen zeggen nog niet terug. “Er komt een nieuw, groter bord met andere tijden en spelregels er op. Het is een mooie speelplek en veel ouders en kinderen zijn er blij mee. Er zit alleen een doelgroep die we daar als gemeente liever ook niet hebben. Wij gaan in overleg met Stichting Welzijn Groesbeek en die doelgroep bekijken hoe wij ze daar na bepaalde tijden weg krijgen”, laat groenbeheerder Wouter van de Lest namens de gemeente tegenover DeGroesbeek.nl weten.

“Bezwaar niet mogelijk”

De buurtbewoners zetten ook vraagtekens bij de procedure rondom de aanleg van de nieuwe speeltuin. Zij konden geen bezwaar aantekenen omdat het puur om onderhoud zou gaan. “Dit gaat verder dan vervanging van oude toestellen of onderhoud. Het gaat om plaatsing van veel grotere toestellen, bijna attracties te noemen”, wordt er geschreven. Van de Lest legt ons uit: “Bezwaar is mogelijk als we iets nieuws gaan inrichten, maar dit valt onder onderhoud van de speelplek. Er ligt een speelplek, in het bestemmingsplan staat het ook zo. Feitelijk gezien blijft het een speelplek, alleen komen er nieuwe toestellen in te staan. Dat zien wij als onderhoud en daarom is er geen bezwaar mogelijk.”

In de woning kijken

Grote toestellen zorgen er voor dat gebruikers recht in de woningen en slaapkamers kunnen kijken. “Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Er is sprake van aantasting van onze privacy en ons inziens daalt de waarde van onze woningen. Het woongenot wordt sterk verslechtert”, wordt er geschreven. Van de Lest daarover: “In het midden van het terrein staat een uitkijktoren. Vanaf daar (2, 2.5 meter hoogte) heb je wel zicht richting woningen, maar het moet dan wel een doel op zich zijn om bij de mensen naar binnen te kijken. Met bewoners is besproken dat door het tactisch plaatsen van groen en bomen het zicht kan worden beperkt”.

Veiligheid

Aan de veiligheid wordt ook getwijfeld. Niet vreemd, gezien het feit dat er onlangs nog een ambulance ter plaatse moest komen. De speeltoestellen voldoen wel aan alle veiligheidsvoorschriften. “Alles is goedgekeurd en veilig, maar kinderen zijn creatief en bedenken ook hun eigen spel”, zegt Van de Lest. Voor de zweefmolen wordt er daarom met de leverancier gekeken of daar nog het een en ander aangepast kan worden, waardoor de snelheid er uit is en de valhoogte in ieder geval wat minder is.

Probleem oplossen

Al met al laten de bezwaarmakers weten dat de gemeente de gevolgen van direct aanwonenden niet goed heeft onderzocht en dat er bij de realisatie te weinig rekening is gehouden met deze mensen. De officiële opening van de speeltuin is op 31 augustus. “Wij gaan er vanuit dat er voor die tijd actie is ondernomen”, staat er in de brief. Bezwaarmakers benadrukken overigens geen tegenstander te zijn van een speeltuin in de buurt, maar de verandering van een kleine speeltuin zoals het eerst was naar wat er nu staat heeft een té grote impact.

Het college laat desgevraagd weten dat er nog voor de opening overleg met de buurt zal plaatsvinden. “Wij gaan proberen het probleem op te lossen of te verkleinen”.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 augustus, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Hebben de kinderen ook net pech dat er precies langs die speeltuin allemaal chagerijnen wonen , geboren om te klagen die mensen. Was vroeger ook al.

willie

Henk, jij woont er waarschijnlijk niet naast.

Nachtuil

Allemaal zeikers daar. Is daar al jaren een speeltuin.Condooms zullen ze zelf wel neergelegd hebben. Woon ook in de buurt daar heb nog nooit dit soort dingen gezien.

harrie

Wat een stelletje zeurpieten, ik ben er even wezen kijken en het is een prima speeltuin. Als je privacy wilt ga je toch in een hutje op de Mookerheide zitten.

Hankie

Was 2 weken geleden bij een kennis daar en reed om ongeveer 0.15 uur naar huis. Er waren een aantal lieden flink herrie aan het maken in die speeltuin. Afgelopen zondag was ik er ook toevallig. Rond 22.00 uur reden er een aantal scooters rond.

Janico
Nou dat je in de wijk woont en niet naast de speeltuin zegt genoeg. Want als je er naast zou wonen zou je wel anders piepen. Het feit dat er gisternacht en die nacht ervoor om half 2 nog zwaar hard geschreeuwd wordt door 12-16 jarige tieners maakt de dag werken erna geen pretje. (Gaat al weken structureel zo, lekker voor de nachtrust) Daarbij was die wipkip en dat kleine klimrekje wel iets anders als die efteling die er nu staat he? Het is overduidelijk dat jullie er niet naast wonen iig. Diie 5-6 sjankende kinderen die uit het kraaiennest… Lees meer »
Anja

Ik woon zelf een huis verwijderd van de speeltuin en heb zelf ook kinderen. Moet zeggen dat het een mooie speeltuin en Mijn twee oudsten zijn er blij mee maar door de grote toestellen trekt het hang jongeren. Ook ik heb meerdere malen wakker gelegen rond middernacht en soms zelfs diep in de nacht van het gebral. Jammer, dat kan toch niet de bedoeling zijn, hoop dat de gemeente een oplossing kan bedenken tegen de overlast.

harrie

Beste Janico, ik denk dat jij een keer met je plasje naar de dokter moet, zelden zo’n negatieve reactie gezien, burn-out misschien?

Janico

Gewoon een realistische beste medemens. Jammer dat jij 0 inlevingsvermogen hebt. Ik wens jou ook zo’n geweldige efteling in jouw achtertuin.

harrie

Efteling? Man doe toch niet zo zielig.
Gewoon een speelveld met een paar toestellen

Janico
Met meer geluidsvolume dan de efteling ja. Maar het is kansloos om met mensen zoals jou te discussieren. Want inlevingsvermogen in andermans situatie heb je toch niet. Reëele last wordt door meerdere buurtbewoners ondervonden die slapeloze nachten hebben. Dat jij dat dan afdoet als ‘zeikers’ zegt genoeg over jou. Wat jij verder vind of hoe jij ons beschrijft maakt me eigenlijk ook niets uit, want wat weet jij er nou van je woont er toch niet naast, lekker makkelijk praten. Wat ik wel weet is dat wij en de rest van de buurt wel aanzienlijke geluidsoverlast ondervinden, onnodig, en dat… Lees meer »
harrie

Het is voor jou inderdaad kansloos om met mij te discussieren, waarom? je reacties zijn vooral gericht op ikke ikke ikke en zijn zwaar overtrokken. En ja ik vind jou een zeikerd. Iedereen heeft wel eens last van een ander maar om dan meteen zo uit de slof te schieten. En ik woon wel degelijk vlak bij de speeltuin. Ik wil het hierbij laten en zal verder niet meer reageren, dat zou jij ook moeten doen Janico, maar dat maak jij natuurlijk zelf wel uit.

Grace

Letterlijk genomen, betaal jij dat hutje op de Mookerheide dan?

wpDiscuz