Waternatuur gemeente Berg en Dal in TV-serie

GEMEENTE BERG EN DAL – Van het project Wildernis onder water wordt op de nationale TV (NPO2) een TV-serie uitgezonden met onder andere beelden van beekjes in de gemeente Berg en Dal.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

In een later stadium wordt het materiaal van de TV-serie uitgebreid naar een regionale film over het gebied.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na een voorstel van een EO-documentairemaakster een bedrag van € 7.500,- beschikbaar gesteld om draaidagen (incl. research etc.) binnen onze gemeente mogelijk te maken. De Unie van Waterschappen legt ook € 7.500,- neer.

LOP en educatie

De plannen passen goed binnen het landschapsontwikkelingsplan (LOP), dat veel aandacht vraagt voor educatie. “De beelden komen ter beschikking van de gemeente en kunnen later eventueel in lesprogramma’s gebruikt worden”, aldus het college. Tevens is dit, gezien het bereik van de beelden, een goede promotie voor de gemeente Berg en Dal. “Het is voor ons een mooie kans”, zegt wethouder Erik Weijers, die verwacht dat de aflevering in september of oktober al wordt uitgezonden.

Beekjes onder de grond

In de TV-serie wordt een onderwerp gemaakt over de terugkeer van de beken in Beek, Ubbergen en Groesbeek. In de vorige eeuw zijn veel van die beken onder de grond gebracht, het beekwater kwam uit in het riool. Dat was geen probleem, maar door de klimaatveranderingen is er nu weer meer ruimte nodig om water boven de grond kwijt te kunnen.

Het Groeske

Het Groeske/de Groesbeek is een voorbeeld van een beekje dat onder de grond is verdwenen, maar nooit is vergeten. Er kwamen mede doordat het waterschap op zoek was naar ruimte voor water en vanwege het cultuurbewustzijn plannen om de Groesbeek weer boven de grond te krijgen. Nu ligt de beek weer bovengronds en is een prachtige groene zone in het bewoonde gebied. Ook de beken in de omgeving worden hersteld.

Wensenlijstje

De gemeente heeft wel wat wensen waar de filmmakers in hun projectbeschrijving rekening mee hebben gehouden: de gemeente Berg en Dal wordt benoemd, er komen beelden van mooie plekken boven water en er wordt informatie gegeven over het belang van natuur- en waterbergingsaspect bij beekherstel. Tot slot komen de beelden ter beschikking van de gemeente.

350.000 kijkers

De serie waar deze film onderdeel van uitmaakt zal tijdens het herfstseizoen worden vertoond bij de EO (NPO2). Het verwachte kijkcijfer is 350.000 per aflevering. Daarnaast worden de beelden uit onze gemeente ook gebruikt voor de website van de film en social media.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 augustus, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Waternatuur gemeente Berg en Dal in TV-serie

Reageren is niet toegestaan.