Bospad Stekkenberg wordt definitief afgesloten

GROESBEEK – Het wandelpad tussen de Faunastraat en de Hommelstraat in de wijk Stekkenberg wordt afgesloten. Hier worden takken en beplanting voor gebruikt.

Er komt ook geen pad langs de kavels van het villaveld.

Voor- en tegenstanders

Het onverharde voetpad dat tussen de bouwkavels aan de Hommelstraat en de bosrand loopt moest volgens honderden mensen open blijven. De bewoners van de bouwkavels zien dit om privacyredenen niet zitten. Oosterpoort heeft hen ook toegezegd dat de kavels vrij aan de bosrand liggen. Wandelaars en fietsers kunnen vanaf het hoger gelegen pad echter ongehinderd in de aangrenzende tuinen kijken.

Gebruik

Het pad ligt er al tientallen jaren en wordt door inwoners gebruikt om van en naar de begraafplaats Heselenberg te wandelen. Kinderen gebruiken het pad op hun beurt weer om veilig naar het Avonturenbos te kunnen komen. De weg Heselenberg (30 km/uur) zou namelijk te gevaarlijk zijn, al spreekt de gemeente dit tegen en noemt de weg “niet onveilig”. Waar het allemaal om gaat is echter een informeel pad, want in de plannen (bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan) voor de herstructurering van de wijk was het pad niet opgenomen. Niemand heeft daar toen opmerkingen over gemaakt, zegt het college.

Conflict

Toen inwoners in mei zagen dat het pad door eigenaren van nabijgelegen woningen is afgesloten door het neerleggen van grote takken werd er een handtekeningenactie op touw gezet. 400 mensen ondertekenden een petitie en dienden dit in bij voormalig wethouder Ria Barber. Nu is Alex ten Westeneind de portefeuillehouder. De gemeente zelf vond de argumenten van de initiatiefnemers niet voldoende, maar wilde toch tot een compromis komen. “Het is vanuit het oogpunt van groenbeheer en leefbaarheid ongewenst dat er een conflictsituatie blijft bestaan over het pad”, aldus het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal.

Alternatief

De gemeente heeft samen met Forte Welzijn en Staatsbosbeheer gekeken naar alternatieven. Er is een alternatief pad vanaf de Krekelstraat dat aansluit op de trap van de Koekeleklef. Voor wat betreft de snelheid wordt er een herhalingsbord geplaatst en gaat de politie controles uitvoeren. Voor- en tegenstanders leken eind juni akkoord met de nieuwe voorstellen, maar in juli kwam er na het aanleggen van het alternatieve pad toch nog veel kritiek.

Pad dicht

Het college moest de knoop doorhakken en heeft dit inmiddels ook gedaan. Er wordt geen extra pad aangelegd en het informele pad gaat in het najaar definitief dicht. “Er is een goed alternatief gecreĆ«erd vanaf de Krekelstraat tot aan het Avonturenbos. Het is ook ongewenst om via de strook langs de bosrand naar de begraafplaats te gaan, gelet op de grote hoogteverschillen op sommige plekken”, zeggen B&W.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Trompet

Dat noem men burger pesten wijzen op kleine letters

Ikke

Geld dat stom is maakt recht dat krom is

De Kuier.

Ook geen tunnels….jammer.

Leo Liebers

Ik ben zelf bij die besprekingen geweest waar het alternatieve pad is besproken maar ik kan me niet herinneren dat in juli nog kritiek is geweest op het pad dat er nu ligt dus waar dit vandaan komt weet ik niet ik heb alleen positieve reacties gehad

wpDiscuz