[Foto’s / Video] Vrolijke gezichten op prikkelarme kermis

GROESBEEK – Dinsdag had de eerste prikkelarme kermis in Groesbeek plaats.


Prikkelarme kermis in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Aan media-aandacht was geen gebrek. De NOS verscheen dinsdagmiddag met de camera in Groesbeek om een item te maken voor het jeugdjournaal. Daarnaast waren ook de gebruikelijke lokale en regionale media aanwezig.

Geluid en licht

Vanmiddag om 13:30 uur werd de kermis door wethouder Sylvia Fleuren geopend. Zij nam daarna tijdelijk zelf even plaats achter de kassa. Vrijwilligers, waaronder raadsleden, waren aanwezig om mensen te begeleiden waar nodig. Het was qua beleving een stuk rustiger dan de afgelopen dagen op het Marktplein. Hier en daar was er nog wat kermisgeluid, met name van de Flying Jump, maar dat was het dan ook wel.

Beperking

Dat was ook precies de bedoeling: er zou vier uur lang geen sprake zijn van harde geluiden en flitsende lichten. De draaisnelheid is indien mogelijk aangepast. Aan een rondje kermis beleven volwassenen en kinderen doorgaans veel plezier. De meesten genieten er van; zij gaan een attractie in, lopen wat rond, kopen wat te eten en drinken en hebben geen moeite met de geluiden, de muziek en de lichteffecten die de kermis maken tot wat het is. Toch is een kermisbezoek niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor mensen met autisme, epilepsie of ADHD. Zij kunnen doorgaans niet aanwezig zijn.


Floris, een 13-jarige jongen uit Nijmegen met ADD, hoorde via-via van de prikkelarme kermis. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

“Lekker rustig”

Dinsdagmiddag waren niet alleen mensen met een beperking aanwezig, maar ook mensen zonder beperking. Zo ook drie jongens uit Nijmegen, waarvan er twee doorgaans op de Nijmeegse kermis aanwezig zijn. Die zijn dus wel wat gewend, maar vinden dit “lekker rustig”. Ouderen die graag een rondje kermis doen, maar zonder de “herrie”, kregen ook een kans om aanwezig te zijn. Rond 15:00 uur begon het wat drukker te worden op het kermisterrein, kinderen moesten namelijk ook nog naar school. Hoe druk het was vergeleken met voorgaande jaren is moeilijk in te schatten. Op dinsdagmiddag is het doorgaans altijd wel rustig.

Dolblij

Initiatiefneemster Evelyne Wijers was in ieder geval dolblij: “Normaal moeten we na drie attracties weer naar huis, maar dat is nu niet het geval. En de weergoden zijn ons goed gezind”, zegt Wijers om 15:00 uur met een brede lach tegenover DeGroesbeek.nl. Op dat moment was zij met het gezin dus al 1,5 uur lang probleemloos op de kermis. En zo zullen misschien wel meer gezinnen deze kermis beleefd hebben. “En daar doen we het ook voor”, zegt ze. Wijers heeft er alle vertrouwen in dat de prikkelarme kermis ook volgend jaar weer zal plaatsvinden in Groesbeek. “Het moet nog wel groeien, maar dat is overal zo”.

Evalueren

Dat zegt ook Stef van de Poll van de gemeente Berg en Dal. Ook hij heeft zich ingezet voor deze speciale kermis en is tevreden over het verloop daarvan. Van de Poll geeft wel aan dat er voor een vervolg nog overleg moet plaatsvinden met het gemeentebestuur en de kermisexploitanten. Wethouders zijn in ieder geval enthousiast over het initiatief, hoe de exploitanten deze kermis hebben ervaren is nog niet bekend.

Een enkele inwoner was kritisch: “Ik vind het niks. Het is net als een film kijken zonder geluid”, zegt hij als kermisfanaat. Iedere dag is hij op de kermis in Groesbeek. Om 17:30 uur begon voor hem weer de kermis zoals hij het is gewend.


Initiatiefneemster en gezin in de botsauto’s, vlak na de opening van de prikkelarme kermis. Video: DeGroesbeek.nl


Prikkelarme kermis (17:15 uur) en normale kermis (17:45 uur). Video: DeGroesbeek.nl


Video: Omroep Gelderland.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s / Video] Vrolijke gezichten op prikkelarme kermis

Reageren is niet toegestaan.