FNV: “Beleid huishoudelijke hulp Berg en Dal op orde”

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is één van de weinige gemeenten die het beleid omtrent huishoudelijke hulp op orde heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Zorg en Welzijn.

77% in de fout

Ruim drie kwart van de Nederlandse gemeenten gaan in de fout met de inzet van geld dat bedoeld is voor huishoudelijke hulp. Alle 390 gemeenten deden aan het onderzoek mee. Slechts 60 voerden juridisch correct beleid, waaronder Berg en Dal. De rest voert juridisch fout of zeer discutabel beleid. In de omgeving hebben volgens het onderzoek naast onze gemeente alleen Mook en Middelaar, Cuijk en Druten de boel op orde.

Beleid aanvaardbaar

Over Berg en Dal meldt het rapport het volgende: “Deze gemeente indiceert nog steeds in uren en verstrekt maatwerkvoorzieningen voor zowel hh1 als hh2 (huishoudelijke hulp, red.). De beleidsregels bevestigen dit. Hoe de omvang van de hulp tot stand komt is echter niet bekend. Om die reden is het indicatieprotocol bij de gemeente opgevraagd. De gemeente heeft geantwoord en het blijkt dat de gehanteerde normtijden grotendeels overeenkomen met het CIZ-protocol. Als het protocol wordt gehanteerd en voldoende aandacht wordt besteed aan eventuele meertijden (meerpersoonshuishouden bij het lichte werk in het bijzonder), dan is het beleid aanvaardbaar”.

WMO

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Sinds de invoering van de wet – die via gemeenten wordt uitgevoerd – zijn er veel problemen ontstaan, stelt FNV. Verzorgingshuizen worden gesloten, terwijl cliënten worden gekort op hun uren en zorgmedewerkers krijgen minder uren, terwijl de vraag om thuiszorg groter is geworden.

“Schokkend”

Sarah Dobbe van FNV: “Schokkend dat zoveel gemeenten in de fout gaan. Thuiszorgmedewerkers en cliënten trekken samen met ons al langer aan de bel om te tonen wat er allemaal mis gaat. Staatssecretaris Van Rijn heeft recent aangegeven in te grijpen bij gemeenten die hun thuiszorgbeleid niet op orde hebben. Nu weet hij welke gemeenten hij allemaal op het matje moet roepen.”.

Bron: DeGroesbeek.nl, FNV


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on FNV: “Beleid huishoudelijke hulp Berg en Dal op orde”

Reageren is niet toegestaan.